Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τα περί… «νέας Μόρφου» σε νέα εκτέλεση!

Χρήστος Ρότσας: «Άρα, θα κτίσουν σπίτια σ' εμάς και όχι στους κλέφτες»
Μια παλιά πρόταση, που επανέρχεται, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τουρκικές επιδιώξεις για την κατεχόμενη κωμόπολη.


Πολύς λόγος γίνεται σήμερα και για το καραγκιοζο-πάζαρο που ανέλαβαν στο παρασκήνιο οι εργολάβοι, δικοί μας, Τούρκοι και ξένοι, για την κατεχόμενη Μόρφου. Με… φόρμουλα μάλιστα «δική μας», με την οποία ουσιαστικά δεν επιστρέφεται η πόλη, αλλά η δική μας πλευρά να πιστέψει ότι επιστράφηκε (!), μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά, η απαίτηση του εισβολέα και κατακτητή Ερντογάν και των εντολοδόχων του στα κατεχόμενα, ότι δεν δίνει πίσω τη Μόρφου με κανέναν τρόπο!

Ο κ. Χρήστος Ρότσας του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο, στο πρόγραμμα του Λάζαρου Μαύρου το πρωί της Δευτέρας, 5.12.2016, είπε, μεταξύ άλλων, πως, όπως βλέπει εκείνος τα πράγματα, «μόνον τη Μόρφου θα πάρουμε, τίποτε άλλο. Και θα μείνουν και εγγυήσεις σε βάθος χρόνου, θα μείνουν και στρατεύματα σε βάθος χρόνου».

Σε απάντηση δε στην κύρια είδηση του Φιλελευθέρου (που του αντέταξε ο Λάζαρος Μαύρος), ότι η ελληνοκυπριακή φόρμουλα για τη Μόρφου περιέχει πρόταση για επιστροφή της πόλης ΧΩΡΙΣ να μετακινηθούν οι σημερινοί διαμένοντες, ο κ. Ρότσας απάντησε: «Άρα, θα κτίσουν σπίτια σε μας και όχι στους κλέφτες»!

Οι πληροφορίες αυτές μάς έκαναν να ανατρέξουμε στα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα για το έτος 1979 και συγκεκριμένα εκείνο της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, ημερ. 15 Αυγούστου 1979, υπογραμμένο από τον τότε αξιωματούχο της Αρμοστείας κ. J. F. R. Martin προς τον κ. H. G. Hogger του Νοτιο-Ανατολικού Τμήματος του Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο (σχετική κάλυψή μας στη «Σημερινή», 17.12.2009), στο οποίο ο κ. Martin ενημέρωνε για μια πρωτοβουλία του κ. Νίκου Ρολάνδη για λύση με… νέα Μόρφου. Ιδού η αναφορά:

Πρόταση λύσης Νίκου Ρολάνδη 1979
«Να κτιστεί ΝΕΑ ΜΟΡΦΟΥ!
Ο κ. Μάρτιν, της βρετανικής Υπ. Αρμοστείας στη Λευκωσία, στις 15 Αυγούστου (1979) ενημέρωσε το Λονδίνο για μια πρωτοφανή πρωτοβουλία του Νίκου Ρολάνδη, την οποία προσπάθησε ο τελευταίος να πλασάρει μέσω της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο κ. Μάρτιν πήρε την πληροφορία από τον Γερμανό Επιτετραμμένο στη Λευκωσία, ο οποίος του την έδωσε με πλήρη μυστικότητα.

Έγραψε:
«Πολύ εμπιστευτικά ο von Graevenitz αποκάλυψε ότι, κατά την επίσκεψή του στη Βόνη τον Ιούνιο (1979), ο Ρολάνδης ρώτησε τον Genscher κατά πόσον η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γερμανίας θα ήταν πρόθυμη να μάθει τις απόψεις των Τούρκων για κάποιες ιδέες των Ελληνοκυπρίων και να δουλέψει ως μεσάζων. Οι ιδέες περιλαμβάνονταν σε μεμοράντουμ και ο Genscher ενδιαφερόταν περισσότερο για το εδαφικό.

Η εισήγηση ήταν όπως οι Τουρκοκύπριοι κρατήσουν την πόλη της Μόρφου και μια νέα πόλη χτιστεί στον Νότο. Υπήρχαν, επίσης, και ιδέες για περισσότερες οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Von Graevenitz δεν μπορούσε να πει κατά πόσον το μεμοράντουμ αναφερόταν σε συνταγματικά θέματα.
Επιβεβαίωσε ότι η Ο.Δ.Γ. αποφάσισε να μη συμφωνήσει με την πρόταση Ρολάνδη να εργαστεί ως μεσάζων, γιατί είτε η μια πλευρά είτε η άλλη θα έσπαζαν το απόρρητο. Οι Δυτικογερμανοί πιστεύουν ότι δεν διεψεύσθησαν οι φόβοι τους, όταν έμαθαν ότι ο Ρολάνδης είχε ήδη δώσει ενδείξεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συζητήσεις του στη Βόνη.

»Εν πάση περιπτώσει, η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα πήρε οδηγίες να αναφέρει τις ιδέες Ρολάνδη στους Τούρκους, που παρουσιάστηκαν ως γερμανικές. Ο Τούρκος αξιωματούχος Yigit απέρριψε, όπως αναμενόταν, τις γερμανικές ιδέες και απάντησε επιμένοντας ότι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν μόνον όταν ξεκαθαριστεί το Σημείο 2 των κατευθυντηρίων της 19ης Μαΐου...

»Το γεγονός ότι ο Ρολάνδης είναι έτοιμος να σκεφθεί στις γραμμές αυτές είναι ενθαρρυντικό. Είναι ακόμα μια μαρτυρία για την εποικοδομητική του προσέγγιση στο Κυπριακό. Η ιδέα να κτιστεί μια νέα πόλη της Μόρφου στον Νότο είναι τολμηρή, παρ’ όλον ότι, αν γνωστοποιηθεί ότι ο Ρολάνδης το σκέφτηκε, η ζημιά στην προσωπικότητά του εδώ θα είναι πολύ μεγάλη, μάλιστα μπορεί να τον αναγκάσει και σε παραίτηση.

Εν όψει αυτών, δεν εκπλήσσει η προσπάθειά του να βρει δεύτερο κανάλι επικοινωνίας με τους Τουρκοκυπρίους... Οι Γερμανοί είναι ενδεικτικά η καλύτερη επιλογή για τον ρόλο αυτό, λόγω των ειδικών σχέσεων και επιρροής που έχουν με τους Τούρκους... Αλλά θα μας βόλευε, αν ανελάμβαναν έναν τέτοιο ρόλο...», έγραψε ο κ. Μάρτιν.

Διάψευση
Η εφημερίδα «Αλήθεια» ρώτησε τις ημέρες εκείνες τον κ. Ν. Ρολάνδη για το δημοσίευμά μας και τι του καταλόγιζε το βρετανικό επίσημο έγγραφο από την Υπ. Αρμοστεία της Λευκωσίας, και ο κ. Ρολάνδης διέψευσε κατηγορηματικά, όπως γράφτηκε, ότι εισηγήθηκε ποτέ στον οποιονδήποτε, όπως η κατεχόμενη Μόρφου παραμείνει υπό τ/κ διοίκηση και μια νέα Μόρφου οικοδομηθεί στις περιοχές που θα ελέγχουν οι Ε/κ σε μια ενδεχόμενη λύση.

«Σε σχέση με τον ισχυρισμό για επαφές Ρολάνδη με την τότε δυτικογερμανική κυβέρνηση, ο πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου δήλωσε πως δεν θυμάται καθόλου να έχει γίνει οποιαδήποτε επαφή με τη δυτικογερμανική κυβέρνηση. "Δεν θυμούμαι αυτό το πράγμα καθόλου. Γι’ αυτό το θέμα, δεν είχα καμία επαφή με τους Γερμανούς. Επίσης, τώρα ακούω εγώ για νέα Μόρφου στη δική μας πλευρά"», είπε και έγραψε, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα «Αλήθεια», 23.12.2009. (http://www.tanea-london.net/ARCHIVE07-10/DOSSIER-FO79.html).

Τα έγγραφα
Σήμερα, με την ευκαιρία της περιβόητης συζήτησης για τη Μόρφου μεταξύ Λευκωσίας και Ελβετίας, παραθέτουμε ολόκληρο το σχετικό έγγραφο της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, το περιεχόμενο του οποίου διέψευσε τον Δεκέμβριο του 2009 ο κ. Νίκος Ρολάνδης.

Να σημειωθεί ότι αντίγραφο της σχετικής ενημερωτικής επιστολής του ο κ. Martin είχε στείλει και στους συναδέλφους του στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον (I. Soutar), Αθήνας (D. Dain), Άγκυρας (S. J. Barrett), Παρισιού (J. R. Young), Πρεσβεία της Βόνης, στον κ. K. Prendergast, που υπηρετούσε τότε στην Βρετανική Αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη (ο οποίος το 1997 διορίστηκε από τον Κόφι Ανάν υπεύθυνος του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις και αργότερα αναμείχθηκε και στην προώθηση του Σχεδίου Ανάν), στο Αρχηγείο των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο, και αλλού.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο, 5.12.2016