Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ο Δήμος Πάφου προωθεί περιφεριακό ερευνητικό κέντρο νέων τεχνολογιών Α.Μεσογείου



Την πρώτη συνάντηση για την ετοιμασία της πρότασης διεκδίκησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας Περιφερειακού Ερευνητικού Κέντρου Νέων Τεχνολογιών Ανατολικής Μεσογείου με έδρα την Πάφο, είχε σήμερα η ομάδα τεχνοκρατών που συνέστησαν ο Δήμος Πάφου και ο Δήμος Herzliya του Ισραήλ, στο πλαίσιο της πρόσφατης αδελφοποίησής τους.


Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση, η ομάδα των τεχνοκρατών αντάλλαξε απόψεις για το εταιρικό σχήμα και καθόρισε το περιεχόμενο των προτεινόμενων δράσεων. Σε δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους, θα οριστικοποιηθεί και θα συνταχθεί η πρόταση, ώστε να υποβληθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου. Στο μεσοδιάστημα θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το τελικό εταιρικό σχήμα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον μίας ακόμη πόλης της Ανατολικής Μεσογείου  και θα καταρτιστεί ο αναλυτικός προϋπολογισμός. 

Η δημιουργία του εν λόγω Κέντρου στην πόλη, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Δήμου Πάφου, ο οποίος φιλοδοξεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις γνώσεις και τις εμπειρίες του αδελφού Δήμου της   Herzliya, αφού η πόλη αυτή θεωρείται το Silicon Valley του Ισραήλ, λόγω της παρουσίας εκεί των μεγαλύτερων και γνωστότερων πολυεθνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της  Μέσης Ανατολής.

Στην ομάδα των τεχνοκρατών συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Πάφου ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογίας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Δρ. Γιώργος Έλληνας, ο ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μιχάλης Ζάνος, ο Δημοτικός Γραμματέας Θέμης Φιλιππίδης, ο  Λειτουργός Δημοτικής Υπηρεσίας Γιάννης Άνθης και άλλοι αρμόδιοι Λειτουργοί, ενώ εκ μέρους της Ισραηλινής πόλης συμμετείχαν ο Καθηγητής του φημισμένου Πανεπιστημίου IDC Herzliya Δρ. Eric Zimmerman και, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ειδικός σε θέματα υψηλής τεχνολογίας Δρ. Efi Cohen Arazi