Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Οκτώ μέρες στο κελί ο διακινητής μεταναστών της Πόλης ΧρυσοχούςΔιάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον 20χρονου από την Συρία που φέρεται να είναι ο διακινητής των μεταναστών  που αφίχθησαν μετά από ένα ταξίδι που πραγματοποίησαν μέσω της Τουρκίας για να σωθούν από το εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην γειτονική χώρα.
Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν προέκυψε μαρτυρία εναντίον του  μετανάστη, για το ότι ήταν ο χειριστής του σκάφους ή το πρόσωπο που βοήθησε τον διακινητή για το ταξίδι των Σύρων μεταναστών . Εναντίον του εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα και συνελήφθη.

Ο 20χρονος παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου  και εναντίον του εξετάζεται υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνδρομή και βοήθεια σε απαγορευμένους μετανάστες για είσοδο ή παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαθρεμπόριο μεταναστών δια θαλάσσης, μεταφορά προσώπων δια υδάτινου οδού και μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους .

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης Ανδρέα Γερμανό ανακρινόμενος ο 20χρονος παραδέχτηκε ότι ήταν οδηγός του σκάφους αλλά έδωσε κάποιους άλλους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται, ανάμεσα στους οποίους ότι ο ίδιος δεν είναι διακινητής  αλλά του είπαν οι διακινητές να μεταφέρει το πλοιάριο χωρίς να πληρώσει το ποσό των 2.000 ευρώ επειδή γνώριζε να το οδηγεί. 

Στο μεταξύ η Αστυνομία προχώρησε    στην σύλληψη και άλλων τριών απαγορευμένων μεταναστών ηλικίας 46, 39 και 37 ετών για τους οποίους η Αστυνομία αναμένει οδηγίες για το αν θα καταχωρηθεί ή όχι υπόθεση εναντίον τους στο δικαστήριο.  Τα τρία πρόσωπα είχαν απελαθεί από το έδαφος της ΚΔ  και  συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα.

Οι εξετάσεις της Αστυνομίας προκειμένου να διαφανούν οι συνθήκες άφιξης των 27 μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς αλλά και για σκοπούς εντοπισμού του διακινητή ή καπετάνιου ξεκίνησαν από νωρίς χθες το απόγευμα. 

Κατά τη χθεσινή νύχτα σε ξενοδοχειακό κατάλυμα της  Πάφου διανυκτέρευσαν οι έξι γυναίκες και τα πέντε ανήλικα παιδιά ανάμεσα και στα οποία και δύο βρέφη ενώ για τους 16 άνδρες έγιναν διευθετήσεις και διανυκτέρευσαν στη Πόλη Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με το ιστορικό της άφιξης των μεταναστών ήταν 16:35 όταν ρυμουλκήθηκε στο λιμανάκι του Λατσιού χθες το σκάφος στο οποίο επέβαιναν 27 άτομα μετανάστες,εκ των οποίων 16 άνδρες, 6 γυναίκες και 5 ανήλικα παιδιά ανάμεσα τους και δύο βρέφη.

Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και με την άφιξη της μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς.

Οι πρόσφυγες υποβλήθηκαν σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις,ενώ σήμερα θα προωθηθούν στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτρεμιθιά.κυπε