Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και αρμοδίων φορέων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος


Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, το Ινστιτούτο Κύπρου (Ικυ) και τα τμήματα Περιβάλλοντος, Αναπτύξεως Υδάτων, και Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προχώρησαν στην υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας.
Τα τρία αυτά μνημόνια θα προστεθούν στα δυο υπάρχοντα μνημόνια συνεργασίας του Ινστιτούτου Κύπρου με φορείς του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως το Τμήμα Μετεωρολογίας και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών.

Στον χαιρετισμό του, ο Προέδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας ανάφερε ότι παρόλο που η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την επίσημη συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και των τριών φορέων του Υπουργείου, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συνεργασία ανάγεται σε βάθος χρόνου και μάλιστα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, συνεργασία που ανάπτυξε το Ινστιτούτο Κύπρου με κρατικούς φορείς από της ιδρύσεως του. Όπως τόνισε ο Καθ. Παπανικόλας, «Η ιστορία της συνεργασίας μας μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως η έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται πρόσφατα, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του Υπουργείου αντιπροσωπεύουν τη θεσμοθέτηση της εκτεταμένης συνεργασίας μας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της σχέσης».
Σε σύντομο χαιρετισμό της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κα. Ολυμπία Στυλιανού, υπογράμμισε την ιδιαίτερα καρποφόρα άλλα και διαχρονική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του Ινστιτούτου Κύπρου, και σχολίασε τη σημασία της ενίσχυσης αυτής της επιστημονικής συνεργασίας, η οποία παρέχει επιστημονικές λύσεις σε σημαντικά κοινωνικοοικονομικά θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, όπως η αλλαγή του κλίματος. Η κα. Στυλιανού τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ερευνητικοί φορείς, όπως το Ινστιτούτο Κύπρου, παράγουν πρωτοποριακή και διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνα η οποία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, βοηθά τον τόπο μας και ταυτόχρονα βάζει την Κύπρο στον ερευνητικό χάρτη, κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρείτο εξαιρετικά δύσκολος στόχος.

Τέλος, οι Διευθυντές των τριών εμπλεκόμενων Τμημάτων του Υπουργείου, κος. Αντρέας Μανώλης του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, κος. Κώστας Χατζηπαναγιώτου του Τμήματος Περιβάλλοντος, και ο Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίηση τους για την υπογραφή των μνημονίων που θα δώσουν περαιτέρω ανάπτυξη στην ήδη στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων τους και του Ινστιτούτου Κύπρου.