Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Πέθανε λίγες μέρες αφότου έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε κατάσταση σοκ η Βρετανία από την είδηση του θανάτου της 44χρονης ραδιοφωνικής παραγωγού του ΒΒC, Λίζα Σo, λίγες ημέρες αφότου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η 44χρονη Λίζα που απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή, εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία μία εβδομάδα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η οικογένειά της.


Εξαίροντας το ήθος και το δημοσιογραφικό έργο της άτυχης Βρετανίδας, οι συνάδελφοί της στο βρετανικό δίκτυο είναι συντετριμμένοι από την απώλειά της. Το προσωρινό πιστοποιητικό θανάτου της παραθέτει το εμβόλιο ως έναν από τους πιθανούς παράγοντες που εξετάζονται.

 Η Λίζα, μητέρα ενός παιδιού, εργαζόταν ως ραδιοφωνική παραγωγός στο BBC Newcastle από το 2015. Εμφάνισε «σοβαρούς» πονοκεφάλους (που σχετίζονται με την εγκεφαλική αιμορραγία), μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της με το ενέσιμο σκεύασμα και αρρώστησε σοβαρά λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς της. Υποβλήθηκε σε θεραπευτική αγωγή για θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία. Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Royal Victoria Infirmary» του Νιούκαστλ, όπου και νοσηλευόταν, το απόγευμα της Παρασκευής.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της ραδιοφωνικής παραγωγού επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορεί να σχολιάζει λεπτομέρειες για την ασθενή. «Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι για την είδηση του της Λίζα, αλλά θα ήταν ανάρμοστο να συζητήσουμε μεμονωμένες λεπτομέρειες για έναν ασθενή. Οι σκέψεις και τα συλλυπητήριά μας είναι με την οικογένεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Οι συνάδελφοί της στο BBC δεν μπορούν να πιστέψουν πως η αγαπημένη τους συνάδελφος δεν υπάρχει πια. Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος Ρικ Μάρτιν του BBC Radio Newcastle: «Όλοι στον σταθμό είναι συντετριμμένοι και σκέφτονται την υπέροχη οικογένεια της Λίζας. Ήταν μια έμπιστη συνάδελφος, μια λαμπρή παρουσιάστρια, μια υπέροχη φίλη και μια στοργική σύζυγος και μαμά. Αγαπούσε πολύ το ραδιόφωνο και αγαπήθηκε από το κοινό μας». Από την πλευρά του, ο Κρις Μπερνς, επικεφαλής του BBC Local Radio, υποστηρίζει: «Η Λίζα ήταν ταλαντούχα παρουσιάστρια, είχε ήδη πετύχει πολλά και θα έκανε πολλά περισσότερα».

Πάντως, όπως αναφέρει το BBC, ο ιατροδικαστής θα ερευνήσει εάν η πραγματική αιτία του θανάτου της είναι οι επιπλοκές που εμφάνισε αφότου έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το ΑstraZeneca του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια. Μέχρι στιγμής, στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 332 κρούσματα και 58 θάνατοι ύστερα από τον εμβολιασμό με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca. Μέχρι τώρα, έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 35 εκατομμύρια Βρετανοί με το εμβόλιο αυτό.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της βρετανικής ιατρικής αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής «Medicines and Healthcare products Regulatory Agency» δήλωσε: «Είμαστε λυπημένοι που ακούσαμε για το θάνατο της 44χρονης γυναίκας και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε σοβαρή υποψία ανεπιθύμητης ενέργειας, οι αναφορές με θανατηφόρο έκβαση αξιολογούνται πλήρως από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης των μεταθανάτιων λεπτομερειών, εάν υπάρχουν». «Η λεπτομερής και αυστηρή αναθεώρησή μας για αναφορές θρομβώσεων παρουσία με θρομβοπενίας συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: