Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Παράνομη εργοδότηση πέντε προσώπων στην Πάφο

 Υπόθεση παράνομης εργοδότησης πέντε προσώπων χωρίς την άδεια από Λειτουργό του Τμήματος Μετανάστευσης διερευνά η Αστυνομία Πάφου. Σύμφωνα με την Αστυνομία στις 26 Μαΐου του 2021 στις 09:00 το πρωί μέλη της ΥΑΜ Πάφου μετέβησαν για έλεγχο σε ξενοδοχειακή μονάδα η οποία βρίσκεται σε κοινότητα της επαρχίας Πάφου.
Αφού έθεσαν το μέρος υπό διακριτική παρακολούθηση εντόπισαν να εργάζονται στην κουζίνα της πιο πάνω ξενοδοχειακής μονάδας δύο πρόσωπα ασιατικής καταγωγής, ένας άνδρας και γυναίκα.

Από περαιτέρω εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για 31χρονο ο οποίος αφίχθη παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας μέσω των κατεχομένων και στις 20.9.19 αποτάθηκε να του παραχωρηθεί το καθεστώς της διεθνούς προστασίας, το αίτημα του ωστόσο εκκρεμεί ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου. Ως εκ τούτου παραμένει νόμιμα στην Δημοκρατία, ωστόσο εργαζόταν παράνομα χωρίς την άδεια Λειτουργού του Τμήματος Μετανάστευσης.
Το δεύτερο πρόσωπο που εντοπίστηκε αφορά γυναίκα, 20 ετών που αφίχθη στην Δημοκρατία στις 6.2.20 μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας με σκοπό την φοίτηση της σε Κολέγιο στην Λευκωσία και εξασφάλισε άδεια παραμονής μέχρι 6.2.21.
Λόγω της πανδημίας και των καθυστερήσεων που προέκυψαν, όπως ανέφερε, δεν κατέστη δυνατόν να υποβάλει αίτηση ανανέωσης της παραμονής της και της φοίτησης της στο Κολέγιο και στις 30.11.20 σε συνδυασμό με γραπτή βεβαίωση του κολεγίου επιβεβαιώθηκε ότι η εν λόγω κοπέλα φοιτά κανονικά και η παραμονή της στην Δημοκρατία θεωρείται νόμιμη. Η 20χρονη ωστόσο εργοδοτείτο παράνομα χωρίς την άδεια Λειτουργού του Τμήματος Μετανάστευσης.
Επίσης από περαιτέρω ελέγχο εντοπίστηκαν στο εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα άλλοι τρεις αλλοδαποί ασιατικής καταγωγής. Ο ένας εκ των τριών, ηλικίας 28 ετών, αφίχθη μέσω των κατεχομένων περιοχών στις 12.12.20 αποτάθηκε ώστε να του παρασχεθεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας. Όταν απορρίφθηκε η αίτηση του κατέθεσε έφεση και ως εκ τούτου η παραμονή του στην Δημοκρατία θεωρείται νόμιμη, απασχολείτο όμως παράνομα χωρίς την άδεια του διευθυντή του Τμήματος Μετανάστευσης.
Το δεύτερο πρόσωπο από τα τρία, είναι επίσης ασιατικής καταγωγής, ηλικίας 40 ετών και αφίχθη παράνομα στην Δημοκρατία μέσω κατεχομένων. Στις 11.2.20 αποτάθηκε ζητώντας να του παραχωρηθεί το καθεστώς της διεθνούς προστασίας και στις 22.2.21 το αίτημα του απορρίφθηκε. Ακολούθως στις 3.3.21 του επιδόθηκε η σχετική απορριπτική απόφαση. Στην συνέχεια αυτός κατέθεσε έφεση η οποία εκδικάζεται, ως εκ τούτου η παραμονή του στην Δημοκρατία θεωρείται νόμιμη αλλά διέπραξε το αδίκημα της παράνομης απασχόλησης.
Εξάλλου 21χρονος, επίσης ασιατικής καταγωγής, αφίχθη παράνομα στην Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων περιοχών και στις 11.11.19 αιτήθηκε να του παραχωρηθεί το καθεστώς της διεθνούς προστασίας. Το αίτημα του βρίσκεται υπό εξέταση και ως εκ τούτου η διαμονή του στην Δημοκρατία δεν είναι παράνομη, αλλά ασχολείται παράνομα.
Τα πιο πάνω πέντε πρόσωπα μεταφέρθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς, όπου συνεχίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης με την λήψη καταθέσεων με τη βοήθεια διερμηνέα.
Ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας αναμένεται εντός της ημέρας να κληθεί στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς για συνέχιση των εξετάσεων. Ο αστυνομικός σταθμός Πόλης Χρυσοχούς διερευνά την υπόθεση.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: