Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Αυτή είναι η νέα κατηγοριοποίηση χωρών για επιβάτες που φτάνουν στην Κύπρο

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 18 Φεβρουαρίου 2021, αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και της επαναλειτουργίας των αερολιμένων, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας προέβη σε επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των διαφόρων χωρών ως προς τη νόσο COVID-19.

Η ταξινόμηση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας στις Κατηγορίες ΠράσινηΠορτοκαλί ή Κόκκινη, στηρίζεται σε αυτή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Όσον αφορά τις τρίτες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Λευκορωσία, Κατάρ, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αρμενία, Γεωργία, Μπαχρέιν) όπως και επίσης όσες συμπεριλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο της Σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EU) 2021/89, για τη σταδιακή κατάργηση των προσωρινών περιορισμών για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ, αυτές αξιολογούνται επιδημιολογικά από το Υπουργείο Υγείας και ταξινομούνται σε Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη.

Η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών.

Χώρες  Πράσινης Κατηγορίας  (Green) – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Μάλτα
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ισλανδία
  • Τρίτες Χώρες: 1) Αυστραλία, 2) Νέα Ζηλανδία, 3) Σιγκαπούρη, 4) Σαουδική Αραβία, 5)  Νότια Κορέα, 6) Ισραήλ

Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (Orange) – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την πράσινη Κατηγορία

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Πορτογαλία, 2) Ιρλανδία, 3) Φινλανδία, 4) Ρουμανία
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Νορβηγία
  • Τρίτες Χώρες: 1) Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), 2) Ηνωμένο Βασίλειο, 3) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Πορτοκαλί κατηγορίας, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι οι επιβάτες από χώρες της Πορτοκαλί Κατηγορίας που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύναται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία:

  1. Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους, και τα ανήλικα τέκνα αυτών),
  2. Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,
  3. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, και
  4. Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, όπου τεκμηριωμένα και κατόπιν ανακοίνωσης από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Αρχές της χώρας (Κατηγορία Πορτοκαλί) που διαμένουν, δεν παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων.

Σημειώνεται ότι το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σεκατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (Red) – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις χώρες της Πράσινης και της Πορτοκαλί Κατηγορίας

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Αυστρία, 2) Βέλγιο, 3) Βουλγαρία, 4) Γαλλία, 5) Κροατία, 6) Λουξεμβούργο, 7) Ισπανία, 8) Ιταλία, 9) Ελλάδα, 10) Ολλανδία, 11) Ουγγαρία, 12) Πολωνία, 13) Δανία, 14) Σλοβενία, 15) Τσεχία, 16) Εσθονία, 17) Λετονία, 18) Λιθουανία, 19) Σουηδία, 20) Γερμανία, 21) Σλοβακία
  • Μικρά κράτη: 1) Ανδόρα, 2) Μονακό, 3) Πόλη του Βατικανού, 4) Σαν Μαρίνο
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ελβετία, 2) Λιχτενστάιν
  • Τρίτες Χώρες: 1) Ρουάντα 2) Ρωσία, 3) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 4) Ουκρανία, 5) Ιορδανία, 6) Λίβανος, 7) Αίγυπτος, 8) Λευκορωσία, 9) Κατάρ, 10) Σερβία, 11) Ταϊλάνδη, 12) Αρμενία, 13) Γεωργία, 14) Μπαχρέιν

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας, απαιτείται: α) να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι το κόστος των εξετάσεων καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Οι ακόλουθες κατηγορίες δύναται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας έχοντας πραγματοποιήσει, με ιδία έξοδα, εργαστηριακό έλεγχο μόνο κατά την άφιξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία:

  1. Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),
  2. Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα, και
  3. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα άτομα που αναφέρονται στα σημεία 1-3 πιο πάνω παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού για 72 ώρες μετά την άφιξή τους και μετά το πέρας των 72 ωρών υποβάλλονται εκ νέου σε μοριακή εξέταση (PCR), με ιδία έξοδα. Εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εξέτασης είναι αρνητικό αποδεσμεύονται από τον αυτοπεριορισμό. Το αποτέλεσμα της εξέτασης αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy.

Χώρες Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / SpecialPermission):

Χώρες που δεν αναφέρονται πιο πάνω στις κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη θεωρούνται ότι περιλαμβάνονται στην Γκρίζα κατηγορία (Ειδικής Άδειας/ Special Permission). Για χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

  1. Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),
  2. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι πολίτες  του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της  Ελβετίας,
  3. Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,
  4. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα     με τη Σύμβαση της Βιέννης, και
  5. Τα πρόσωπα υπηκοότητας τρίτων κρατών, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία ως αυτή καθορίζεται από το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 9) του 2021, ως εκάστοτε αυτό τροποποιείται.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας αυτής θα πρέπει να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο, με την δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι τους για την Κυπριακή Δημοκρατία και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19. Με εξαίρεση την κατηγορία 2 τα υπόλοιπα άτομα μπορούν εάν το επιθυμούν να διεξάγουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος της εργαστηριακής εξέτασης.

Οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή  Δημοκρατία από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission) παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) δεκατεσσάρων (14) ημερών ή εναλλακτικά σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) εφτά (7) ημερών εφόσον υποβληθούν ξανά σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 (με ιδία έξοδα) την 7η ημέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω κατηγοριοποίηση χωρών θα έχει ισχύ από τις 27 Μαΐου 2021.

Προϋποθέσεις για εμβολιασμένους επιβάτες:

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα πιο κάτω που ισχύουν από τις 10 Μαΐου για τους εμβολιασμένους επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατίας από τις πύλες εισόδου:

Πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 και αφικνούνται στην Κύπρο από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως της χώρας αναχώρησης, θα εξαιρούνται, για σκοπούς εισόδου, της υποχρέωσης διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και της υποχρέωσης για αυτοπεριορισμό/καραντίνα, εφόσον τηρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

1) Κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τα ακόλουθα κράτη:

(i) τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου),

(ii) τα κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία),

(iii) την Ελβετία,

(iv) το Ισραήλ,

(v) το Ηνωμένο Βασίλειο,

(vi) τη Ρωσία,

(vii) τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,

(viii) τη Σαουδική Αραβία,

(ix) την Ουκρανία,

(x) την Ιορδανία,

(xi) τον Λίβανο,

(xii) την Αίγυπτο,

(xiii) την Λευκορωσία,

(xiv) την Σερβία,

(xv) το Κατάρ,

(xvi) το Μπαχρέιν,

(xvii) τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,

(xviii) την Αρμενία,

(xix) την Γεωργία,

(xx) τον Καναδά, και

(xxi) το Κουβέιτ.

2) Έχουν εμβολιαστεί είτε με ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Pfizer/BioNTechAstraZenecaModernaJanssen), είτε με το εμβόλιο Sputnik V, είτε με το εμβόλιο Sinopharm (BBIBP COVID-19) με ισχύ από τις 21 Μαΐου και έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις εμβολίων δύο δόσεων το άτομο θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ στην περίπτωση του εμβολίου Janssen (εμβόλιο μίας δόσης) θα πρέπει να έχουν παρέλθει 14 ημέρες μεταξύ της χορήγησης της δόσης εμβολίου και της ημερομηνίας ταξιδιού. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο https://cyprusflightpass.gov.cy/en/vaccinated-passengers.

Τονίζεται δε πως όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρώνσυμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού οφείλουν υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση στο CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, το Υπουργείο Υγείας δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικά εργαστηριακό μοριακό έλεγχο COVID-19 σε επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού) επιλεγμένων πτήσεων.



https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=20489#flat

Δεν υπάρχουν σχόλια: