Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αραβας και Εβραία παντρεύτηκαν στο Ισραήλ. Δημιουργήθηκε ένταση στην περιοχή της τελετής


Η ισραηλινή αστυνομία την Κυριακή απώθησε δια της βίας περισσότερους από 200 ακροδεξιούς διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα όπου γινόταν ο γάμος μιας Εβραίας και ενός μουσουλμάνου σε μια ένδειξη της αύξησης των εντάσεων στην περιοχή, η οποία ανατροφοδοτείται από τις τελευταίες πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.


Οι ακροδεξιοί φωνάζοντας "θάνατος στους Αραβες", συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα που γινόταν ο γάμος αλλά απωθήθηκαν από αρκετές δεκάδες αστυνομικούς μεταξύ των οποίων και μέλη της πιο επίλεκτης αστυνομικής δύναμης του Τελ Αβίβ, που σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από τις πύλες της αίθουσας του γάμου. Τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν νεαροί άνδρες που φορούσαν μαύρα πουκάμισα, κατήγγειλαν την νύφη Μαράλ Μάλκα, 23 ετών, η οποία γεννήθηκε Εβραία και προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ πριν από το γάμο της με τον 26χρονο Μαχμούντ Μανσούρ, ως "προδότη του εβραϊκού κράτους", ενώ φώναζαν συνθήματα μίσους προς τους Αραβες, όπως "θάνατος στους Αραβες". Λίγες δεκάδες Ισραηλινοί αριστερές πραγματοποίησαν αντι-διαδήλωση γύρω από το ξενοδοχείο κρατώντας λουλούδια, μπαλόνια και ένα πανό που έγραφε: "η αγάπη κατακτά τους πάντες".

Ο γαμπρός μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 είπε ότι οι διαδηλωτές απέτυχαν να καταστρέψουν το γάμο. "Θα χορέψουμε και θα χαρούμε, μέχρι να βγει ο ήλιος. Είμαστε υπέρ της συνύπαρξης" είπε ο Μαχμούντ Μανσούρ. Ο δικηγόρος του ζευγαριού που είναι από το προάστιο Γιάφα του Τελ Αβίβ, είχε αποτύχει νωρίτερα να κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα και να απαγορευτεί η διαδήλωση των ακροδεξιών. Το δικαστήριο απλώς δέχτηκε να υπάρξει αστυνομική παρουσία και να κρατηθούν οι διαδηλωτές 200 μέτρα μακριά από την αίθουσα που γινόταν ο γάμος στο προάστιο Ρισόν Λεζιόν του Τελ Αβίβ. Η διαδήλωση των ακροδεξιών οργανώθηκε από την ομάδα Λεχαβά, η οποία τάσσεται εναντίον των γάμων Εβραίων με μέλη άλλων εθνικοτήτων ή θρησκειών.

Η ομάδα αυτή και στο παρελθόν έχει παρενοχλήσει μεικτά εβραϊκά και αραβικά ζευγάρια επικαλούμενη θρησκευτικούς λόγους και τις αντιρρήσεις της, αλλά σπάνια προχωρούσε σε τόση έντονη διαμαρτυρία στο χώρο τέλεσης ενός γάμου.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας Λεχαβά και πρώην βουλευτής Μάικλ Μπεν- Αρί έχει καταγγείλει τους Εβραίους που παντρεύονται μη-εβραίους χαρακτηρίζοντας αυτούς τους γάμους πράξη "χειρότερη από ό,τι έκανε ο Χίτλερ", υπαινισσόμενος προφανώς το εβραϊκό ολοκαύτωμα και τη δολοφονία από τους Ναζί 6 εκατομμυρίων Εβραίων σε όλη την Ευρώπη κατά το Β' 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή τη φορά η αντίδραση των ακροδεξιών ήταν εντονότερη και υπογράμμισε την αύξηση των εντάσεων μεταξύ Εβραίων και Αράβων πολιτών του Ισραήλ τους τελευταίους δύο μήνες, εξ αιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα, αλλά και αυτών που προηγήθηκαν, δηλαδή της απαγωγής και δολοφονίας των τριών ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο που προκάλεσε αντίποινα εκδίκησης με την δολοφονία ενός παλαιστίνιου εφήβου σε περιοχή της Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν καταδίκασε τη διαδήλωση εναντίον του γάμου, χαρακτηρίζοντάς την "εξοργιστική και ανησυχητική". "Τέτοιες εκφράσεις υπονομεύουν τη βάση της συνύπαρξης μας εδώ, στο Ισραήλ, μια χώρα που είναι τόσο εβραϊκή όσο και δημοκρατική" έγραψε ο Ρίβλιν που είναι μέλος του ακροδεξιού Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μια καλεσμένη-έκπληξη στο γάμο ήταν η κεντρώα υπουργός υγείας του Ισραήλ, Γιαέλ Τζερμάν. Οπως είπε στους δημοσιογράφους εισερχόμενη στην αίθουσα του γάμου, αντιλαμβάνεται το γάμο αλλά και τη διαμαρτυρία ως "μια έκφραση δημοκρατίας". Προφανώς αντίθετος στο γάμο ήταν ο πατέρας της νύφης Γιοράμ Μάλκα που δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι αντιτάχθηκε στο γάμο, χαρακτηρίζοντάς τον "ένα πολύ λυπηρό γεγονός" Οπως είπε ήταν θυμωμένος με την κόρη του που ασπάστηκε το Ισλάμ ενώ για τον γαμπρό του είπε: "Το πρόβλημά μου με αυτόν είναι ότι είναι ένας Αραβας".

Οι Αραβες πολίτες αποτελούν περίπου το 20% της πλειοψηφίας του εβραϊκού πληθυσμού του Ισραήλ, και η συντριπτική πλειοψηφία των Αράβων είναι μουσουλμάνοι.



Πηγή:ΑΠΕ
http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=13352&catid=11#sthash.Roy8amR1.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: