Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ για εκεχειρία

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές - Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών της Αιγύπτου - Για «νίκη της αντίστασης» κάνει λόγο η Χαμάς .



Μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών, αποφάσισαν από κοινού η Χαμάς και το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιόρτσανα στους δρόμους την επίτευξη εκεχειρίας. Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ήχησαν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές. 


Συγκεκριμένα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Associated Press ότι η παρατεταμένη εκεχειρία έχει επιτευχθεί με το Ισραήλ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της διπλωματίας της Αιγύπτου, το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση» προβλέπει η κατάπαυση του πυρός που ετέθη σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας.


«Οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.


Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πάντως, λίγο μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός αντιαεροπορικές σειρήνες ακούστηκαν στο Ισραήλ. Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ Κούντρα.


Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

Δύο ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Χαμάς: «Νίκη της αντίστασης»
«Επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένουμε την ανακοίνωση από το Κάιρο ώστε να καθοριστεί η ώρα της εφαρμογής της εκεχειρίας», δήλωσε εκ μέρους της Χαμάς ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.


Ο δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ανέφερε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι η συμφωνία αποτελεί «νίκη για την αντίσταση», ενώ πρόσθεσε ότι η ώρα έναρξης της εκεχειρίας θα καθοριστεί αργότερα.



Κανένα σχόλιο από Νετανιάχου
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Εκπρόσωπος των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης, παλαιστινιακής ομάδας η οποία εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε ότι η ανακοίνωση από την Αίγυπτο ενδέχεται να γίνει εντός των επόμενων δύο ωρών.







Πηγή: Πρώτο Θέμα 
http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=13479&catid=11#sthash.eGQ5Hlpa.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: