Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σε ανοδική πορεία ο τουρισμός στην Κύπρο


Iκανοποιητική εικόνα παρουσιάζει μέχρι στιγμής ο τουρισμός κατά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, με τα ποσοστά να καταγράφουν γενικά 6% αύξηση στις αφίξεις τουριστών και 8% αύξηση στα έσοδα, σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, 


γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετες ευθύνες για καλύτερα αποτελέσματα στην τουριστική βιομηχανία, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη τεράστιες προοπτικές για μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Αγγελος Λοΐζου.



“Είμαστε ικανοποιημένοι όσον αφορά αποτελέσματα. Εκεί που κάποιος νόμιζε ότι `κάηκαν` τα πάντα, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά αλλά οι προβληματισμοί συνεχίζουν να γίνονται ώστε να κάνουμε τα αποτελέσματα μας ακόμη καλύτερα γιατί υπάρχουν δυνατότητες. Μάλιστα, υπάρχουν δυνατότητες περισσότερες από ό,τι είναι τα αποτελέσματα που έχουμε”, είπε ο κ. Λοΐζου.

Ως χώρα, συνέχισε, έχουμε σίγουρα πάρα πολλές δυνατότητες πρέπει όμως όλοι να δουλέψουμε για να τα φέρουμε στην επιφάνεια και να φέρουμε αποτελέσματα. “Δεν είναι μόνο δουλειά του ΚΟΤ αυτή, είναι δουλειά όλων των κρατικών οργανισμών που ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι δουλειά της κοινωνίας, γενικά της κουλτούρας”, σημείωσε.

Τα αποτελέσματα μέχρι Ιούλιο που έχουμε τις στατιστικές, συνέχισε, δείχνουν ότι υπάρχει μια αύξηση του 6% στις αφίξεις και στα εισοδήματα του Μαΐου καταγράφεται μια αύξηση του 8%.

“Υπάρχουν οι αγορές που δείχνουν τις αυξήσεις τους, αλλά υπάρχουν και οι αγορές που προβληματίζουν”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, η αύξηση τουριστών από την ρωσική αγορά είναι πέραν του 18%. Υπάρχουν όμως, σημειώνει, μειώσεις από τη Γερμανία - διότι είχαν μειωθεί οι πτήσεις. Υπάρχουν ενθαρρυντικές αυξήσεις από την Αυστρία και εξαιρετικές αυξήσεις από το Ισραήλ.

Ερωτηθείς αν οι πτωχεύσεις ρωσικών τουριστικών εταιρειών επηρέασαν, σημειώνει ότι δεν προκάλεσαν καμία επίπτωση.

Οσον αφορά τους επόμενους μήνες, ο κ.Λοΐζου είπε στο ΚΥΠΕ ότι “τους βλέπουμε με κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο σύνολο τους. Αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τα αποτελέσματα των πρώτων μας προσπαθειών ως  ΔΣ σε σχέση με την  προσβασιμότητα από χώρες που είχαν μειώσεις - μιλούμε συγκεκριμένα για τη Γερμανία και κάποιες άλλες βόρειες χώρες. Υπάρχουν οι προθέσεις, υπάρχουν οι συμφωνίες και είναι θέμα υλοποίησης”.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν προβλήματα στη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, ανέφερε ότι “είναι  αναμενόμενα τα προβλήματα όταν υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα, τα ξενοδοχεία είναι όλα γεμάτα. Θέματα καθαριότητας μπορεί να προέκυψαν ή και τάξης. Οι μηχανισμοί μας έχουν τεσταριστεί”.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ έδωσε το μήνυμα ότι πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε σε θέματα κουλτούρας.

“Εκείνο το οποίο μας ταΐζει αυτή την στιγμή στην Κύπρο είναι η τουριστική ανάπτυξη, η βιομηχανία της φιλοξενίας.  Αν αυτή η βιομηχανία είναι όντως εκείνη που μας προσφέρει το οξυγόνο και ζούμε αυτή την στιγμή μετά τα κακά περσινά γεγονότα, τότε πρέπει να επικεντρωθούμε πάνω σε θέματα κουλτούρας αρχίζοντας από την κοινωνία – πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, πώς πρέπει να δεχόμαστε, πώς πρέπει να βοηθούμε, πώς πρέπει να εισηγούμαστε – όλοι οι φορείς είτε κυβερνητικοί είτε τοπικές αρχές είτε ημικρατικοί οργανισμοί που ασχολούνται με αυτό το θέμα που ονομάζεται τουρισμός-φιλοξενία τότε θα πρέπει να βάλουμε τις πιο δυνατές προσπάθειες που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε όσο πιο γρήγορα καλά αποτελέσματα”, συμπλήρωσε.

Πηγλη ΚΥΠΕ
http://www.sigmalive.com/news/local/155871#sthash.GV79Dqke.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: