Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Έντονη δυσοσμία στην Αγία Μαρινούδα της Πάφου


Πυρκαγιές σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις έχουν ξεσπάσει  φέτος στους πρόχειρους σκυβαλότοπους που έχουν δημιουργηθεί στην Πάφο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι πυρκαγιές σημειώθηκαν στο πρόχειρο σκυβαλότοπο του χωριού Κισσόνεργας, στο χώρο απόρριψης αδρανών υλικών και μπάζων στο χωριό Μαραθούντα, και στο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στην Μαραθούντα.



Αν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία συστήνει τη λήψη μέτρων περιλαμβανομένου της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών πλάτους 50 μέτρων στους υφιστάμενους σκυβαλότοπους, δίνοντας  ιδιαίτερη προσοχή στους  πρόχειρους σκυβαλότοπους εντούτοις κάποιοι ασυνείδητοι συνεχίζουν να παρανομούν, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίας Μαρινούδας Χαράλαμπος Σάββα.

Οπως είπε, ο χώρος των αδρανών υλικών που βρίσκεται στα όρια της  κοινότητας  Μαραθούντας  επηρεάζει την κοινότητα της Αγίας Μαρινούδας σε μεγάλο βαθμό διότι διέρχονται σε καθημερινή βάση δια μέσου της κοινότητας τα φορτηγά και σκηπ  που μεταφέρουν τα αδρανή.

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα ο χώρος δεν τυγχάνει σωστής διαχείρισης από τους εργολάβους ή τις τοπικές αρχές των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου που είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση του χώρου και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να επιληφθούν της κατάστασης.

Επεσήμανε πως ο χώρος δεν δέχεται μόνο αδρανή και μπάζα αλλά δυστυχώς και άλλα αντικείμενα.

Από την πλευρά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία συστήνει  για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων  τη σύσταση επιτροπής που να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους και να φροντίζει να αποφεύγεται η καύση των σκυβάλων στους χώρους αυτούς, τον καθαρισμό των πρανών των δρόμων από τα ξηρά χόρτα σε κάθε κοινότητα και τη σύσταση ομάδας εθελοντών η οποία να εξοπλιστεί με βασικά εργαλεία, για να μπορεί να αντιμετωπίσει μια μικρή πυρκαγιά.

Σχετικά με το σκυβαλότοπο που  βρίσκεται βόρεια της Αγίας Μαρινούδας, ο κ. Σάββα είπε ότι έχουν ξεκινήσει τα έργα για αποκατάσταση εδώ και έξι μήνες περίπου και  υπολογίζεται ότι μέχρι το  τέλος του χρόνου να ολοκληρωθούν τα έργα και να επιλυθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας που προκαλείται με την σήψη των σκυβάλων.

Ο κ. Σάββα σημείωσε πως εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται πρόβλημα με την ρίψη αδρανών υλικών και μπάζων,  προσθέτοντας πως μόνο με την λειτουργία των πράσινων σημείων το πρόβλημα  με τα αδρανή θα επιλυθεί οριστικά αλλά  και  με την λειτουργία νέου χώρου απόρριψης  αδρανών υλικών που έχει αποφασιστεί δίπλα από το ΧΥΤΑ και που έχει εκμισθωθεί στο Σύνδεσμο Εργολάβων .

Δυστυχώς μέχρι σήμερα κατέληξε,   δεν έχει προχωρήσει ο Σύνδεσμος Εργολάβων στις απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει ο νέος χώρος.


Πηγή: ΚΥΠΕ 
http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=13414&catid=9#sthash.vFd8qudW.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: