Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Καταστροφή 30 δεντρών σε Δημοτικό Σχολείο, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι


Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, μετά από πληροφορίες περιοίκων, παρέμβηκε  και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του απέτρεψε το βαθύ κλάδεμα 15 δέντρων στην αυλή του Β´ Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας. Ωστόσο, 30 δεντρά αποκόπηκαν γεγονός που οι "Πράσινοι" καταγγέλλουν. Τα δέντρα αυτά δεν ανήκουν στα προστατευόμενα είδη, απαντά το Τμήμα Δασών.

 
Ωστόσο, όπως προσθέτει δεν πρόλαβε να αποτρέψει την καταστροφή 30 άλλων δέντρων. Έτσι,"τα παιδιά όταν επιστρέψουν με τη νέα σχολική χρονιά θα βρεθούν ενώπιον μιας μεγάλης δυσάρεστης έκπληξης. Μια ολόκληρη δεντροστοιχία έχει εξαφανιστεί γιατί η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας, στην προσπάθεια της τάχα να αποτρέψει τυχόν ατυχήματα από αποκοπή επικίνδυνων κλαδιών, επέλεξε να προσλάβει συνεργείο για να αποκόψει τα δέντρα και να αφήσει μόνο κορμούς ύψους ενάμιση μέτρου στη θέση ενήλικων, υγιών δέντρων που συντηρούσαν ολόκληρο μικροοικοσύστημα πουλιών και εντόμων", ανεφέρει.
 
Name
 
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει το βαθύ κλάδεμα που, όπως ισχυρίζεται, συστήνει το Τμήμα Δασών για τις καλλιτρίδες και ευκαλύπτους, "που αφήνει δέντρα-παλούκια στη θέση πλήρως ανεπτυγμένων, φουντωτών δέντρων. Πιστεύουμε πως είναι καιρός να δημιουργηθεί μια υπηρεσία αστικού πρασίνου που θα ασχολείται επισταμένα με τη συντήρηση και ανάπτυξη του αστικού πρασίνου, στα πλαίσια της στρατηγικής για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και αποτροπή της απερημοποίησης. Επίσης, πρέπει αυτή η υπηρεσία να έχει έμπειρο, εκπαιδευμένο προσωπικό που θα προχωρεί σε επαγγελματικό κλάδεμα δέντρων και φύτευση κατάλληλων δέντρων για τις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού."
 
Τέλος, οι "Πράσινοι" κάνουν έκκληση στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος όπως λάβει υπόψη αυτό το κενό οικολογικής διαχείρισης και να δημιουργήσει αυτήν τη νέα υπηρεσία στα πλαίσια της γενικότερης αναδιάρθρωσης του Υπουργείου.
 
Δεν είναι προστατευόμενο το είδος των δεντρών που αποκόπηκαν, απαντά το Τμήμα Δασών
 
Απαντώντας στην ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων ο Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, Λοίζος Λοίζου, ανέφερε στο SigmaLive ότι τα δέντρα που αποκόπηκαν είναι καλλιτρίδα είδος το οποίο δεν είναι προστατευόμενο. Ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζονται οποιαδήποτε άδεια.
 
Ο κ. Λοίζου πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα δέντρα αυτά θεωρούνταν επικίνδυνα για την ασφάλεια των μαθητών καθώς, "είχαν πάρει επικίνδυνη κλίση προς την σχολική αυλή".
 
Την σχετική πρόνοια διαβίβασε το Τμήμα Δασών προς την Σχολική Εφορεία με επιστολή της, την οποία παρουσιάζουμε πιο κάτω.


 
http://www.sigmalive.com/news/local/155864#sthash.WfjqDPVU.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: