Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Έρχονται μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο



Της τάξης του 8-10% περίπου θα είναι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, 2015, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Φίλιππος Πατσαλή  ανέφερε ότι αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν εντός του επόμενου μήνα, αφού γίνουν διαβουλεύσεις και διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τόνισε πάντως ότι οι όποιες μειώσεις γίνουν, θα διευκολύνουν οικονομικά τους πολίτες.

Ο κ. Πατσαλή αναφέρθηκε στη μελέτη των εμπειρογνωμόνων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο. Όπως είπε, πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη μελέτη, καθώς οι ξένοι εμπειρογνώμονες, που μελέτησαν από κοντά τον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων στην Κύπρο, μπορούν να είναι πιο αντικειμενικοί και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, επειδή δεν έχουν συμφέροντα.

Σε ότι αφορά το ΓεΣΥ, ο υπουργός ανέφερε ότι γίνεται η προετοιμασία για να είναι όλα έτοιμα σε 16 μήνες. «Δουλεύουμε νυχθημερόν για να έχουμε αυτό σε 16 μήνες αντί για 4 χρόνια και αρχίζουμε από τον Ιανουάριο με φθηνότερα φάρμακα», ανέφερε.

«Πρέπει να τα καταφέρουμε και δεν έχουμε επιλογές, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία, δεν μπορούμε να επικαλούμαστε άλλα ζητήματα που θα μας καθυστερήσουν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Πρέπει να πετύχουμε και θα πετύχουμε», τόνισε ο κ. Πατσαλή.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το επόμενο τετράμηνο θα είναι πολύ σημαντικό, καθώς πρέπει να ετοιμαστούν τα δύο βασικά νομοσχέδια για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. 30 Νοεμβρίου, πρόσθεσε, θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.  

«Πρόκειται για μια τεράστια δουλειά που αποτελεί βάση για τα υπόλοιπα», ανέφερε, τονίζοντας πως σε λίγες ημέρες το υπουργείο θα βγει και σε προσφορές για το θέμα της μηχανογράφησης/ηλεκτρονικής υγείας.  


 http://www.sigmalive.com/lifestyle/health/155539#sthash.6GRqtSZf.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: