Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Επίθεση Ρώσων χάκερ σε αμερικανικές τράπεζες


Οι αμερικανικές αρχές διερευνούν ένα νέο κύμα επιθέσεων από χάκερ εναντίον μεγάλων αμερικανικών τραπεζών σαν την JPMorgan, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times. H ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών (FBI) συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να «προσδιορίσουν το μέγεθος των επιθέσεων χάκερ που έχουν καταχωρισθεί πρόσφατα». 

Πηγές της εφημερίδας Financial Times αποκάλυψαν πως οι επιθέσεις αυτές επικεντρώνονταν στα ηλεκτρονικά συστήματα των εμπορικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs.


Προ ημερών, πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg είχαν αποκαλύψει πως το FBI εξέταζε εάν οι επιθέσεις αυτές υποκινούνταν από τους Ρώσους ιδιώτες ως αντίποινα για τις κυρώσεις των Αμερικανών εις βάρος της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση. Παράγοντες που γνωρίζουν το μέγεθος αυτών των ηλεκτρονικών επιθέσεων επιβεβαιώνουν πως δεν συσχετίζονται με την περυσινή επίθεση του συστήματος Target από χάκερ, μέσω της οποίας εκλάπησαν τα στοιχεία πιστωτικών καρτών από εκατομμύρια πελάτες της αλυσίδας λιανικού εμπορίου.

Η JPMorgan ανακοίνωσε πως τα στελέχη της δεν έχουν αντιληφθεί καμία ασυνήθιστη κίνηση ή συναλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για τη διαφύλαξη κρίσιμων στοιχείων. Γεγονός είναι, πως, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει μετατραπεί σε πεδίο επιθέσεων από χάκερ που επιδιώκουν να υποκλέψουν στοιχεία πελατών ή εμπιστευτικές πληροφορίες για τη σύναψη συμφωνιών ή είναι «ηλεκτρονικοί ακτιβιστές», εκπροσωπώντας οικειοθελώς ακόμη και κράτη, που επιθυμούν να κάνουν μια πολιτική δήλωση. Αυτός είναι ο λόγος που οι τράπεζες διαθέτουν εξαιρετικά εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Η Ρωσία, παράλληλα, φιλοξενεί αρκετές ομάδες χάκερ που ειδικεύονται στην κλοπή στοιχείων. Επίσης έχει αναπτυχθεί η ηλεκτρονική κατασκοπεία. Στο διάστημα του Αυγούστου, το γραφείο του Ουκρανού πρωθυπουργού και τουλάχιστον δέκα πρεσβείες της χώρας ήταν θύματα ηλεκτρονικής κατασκοπείας που συνδέονταν με τη Ρωσία. Ειδήμονες, όπως ο Σιν Σάλιβαν της φινλανδικής εταιρείας F-Secure, επισημαίνουν πως οι χάκερ στη Ρωσία λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν συνεργάζονται άμεσα με την κυβέρνηση.
 
nomisma 

Δεν υπάρχουν σχόλια: