Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Όλα έτοιμα στην Επαρχιακή διοίκηση Πάφου για τις δημοτικές εκλογές

Μαίρη Λάμπρου
Έπαρχος Πάφου


Με εντατικούς ρυθμούς εργάζεται η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για τις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου στην Επαρχία Πάφου, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου, Μαίρη Λάμπρου.


Όπως ανέφερε όλα είναι έτοιμα από πλευράς Επαρχιακής Διοίκησης για την ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου. Η ανακήρυξη των νεοεκλεγέντων Δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών συμβουλίων και μελών των κοινοτικών συμβουλίων θα γίνει στο αμφιθέατρο των κυβερνητικών κτιρίων την επομένη των εκλογών δηλαδή την 19η Δεκεμβρίου.

Στις 15:30 της 19ης Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει ανακήρυξη των κοινοταρχών ενώ μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η ανακήρυξη του Δήμου Πάφου και στη συνέχεια η ανακήρυξη των Δήμων Πέγειας, Γεροσκήπου και Πόλης Χρυσοχούς.

Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως στο Δήμο Πάφου θα λειτουργήσουν 34 εκλογικά κέντρα, στο 4ο Δημοτικό, στο 1ο Δημοτικό σχολείο, στο 3ο Δημοτικό, στο 10ο Δημοτικό, στο 9ο Δημοτικό σχολείο το Κουπάτειο και στο 6ο Δημοτικό.

Επίσης εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο Δημοτικό σχολείο του Αναβαργού, το Γυμνάσιο Θεοσκέπαστης, το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου καθώς και το Λύκειο Κύκκου.

Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, κάλπες θα λειτουργήσουν για τους κατεχόμενους Δήμους και κοινότητες. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν τέσσερα κέντρα στο Α’ Λύκειο για τις κατεχόμενες κοινότητες και για τους κατεχόμενους Δήμους επίσης θα στηθεί κάλπη στο 1ο Λύκειο και στα Γραφεία της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου είπε πως πέραν των 11 υποψηφίων Δημάρχων διεκδικούν τους τέσσερις Δήμους της Επαρχίας Πάφου, 174 άτομα διεκδικούν θέσεις στα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων Δήμων της Επαρχίας, Πάφου, Γεροσκήπου, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς.


Σύμφωνα με την Έφορο Εκλογής της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου, 85 υποψήφιοι διεκδικούν θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο του Δ. Πάφου, 41 άτομα στο δημοτικό συμβούλιο στο Δ. Γεροσκήπου, 22 στο Δ. Πέγειας και 26 υποψήφιοι διεκδικούν θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο στο Δ.Πόλης Χρυσοχούς.

Επίσης 52 άτομα διεκδικούν θέσεις στις σχολικές εφορείες των τεσσάρων Δήμων.

Η κ. Λάμπρου είπε στο ΚΥΠΕ πως για τους τέσσερις Δήμους Πάφου, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 29.063 άτομα, εκ των οποίων οι 4.976 είναι κοινοτικοί. Στο Δήμο Πάφου αυξάνεται ο αριθμός των συμβούλων από 18 σε 20 λόγω της αύξησης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στο Δήμο Πάφου, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 19.405 εκ των οποίων κοινοτικοί 3.130, στο Δήμο Γεροσκήπου 4.799, εκ των οποίων 307 κοινοτικοί. Στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 2.109, εκ των οποίων οι 547 κοινοτικοί και τέλος στο Δήμο Πέγειας 2.750 ψηφοφόροι, εκ των οποίων 992 κοινοτικοί.

Ο αριθμός ψηφοφόρων στις κοινότητες ανέρχεται σε 29.349 ψηφοφόρους, εκ των οποίων οι 3.130 κοινοτικοί.

Στο μεγαλύτερο Δήμο της Επαρχίας Πάφου, στο Δήμο Πάφου, δύο είναι οι διεκδικητές μετά την απόσυρση του αντιδημάρχου Πάφου Μάκη Ρουσή, οι Άκης Χρυσόμηλος και Φαίδωνας Φαίδωνος.

Τον Φαίδωνα Φαίδωνος υποστηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία πολιτών ενώ τον Άκη Χρυσόμηλο το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ και η Συμμαχία Πολιτών.

Στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Επαρχίας Πάφου, στο Δήμο Γεροσκήπου, τρεις υποψήφιοι υπέβαλαν υποψηφιότητα, ο Μιχάλης Παυλίδης που υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Συναγερμό, τη Συμμαχία Πολιτών, τους Οικολόγους και την Αλληλεγγύη, ο Γιαννάκης Μαλλουρίδης που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ και ο Ανδρέας Σιήκκης που υποστηρίζεται από την ΕΔΕΚ.

Για το Δήμο Πέγειας υποψηφιότητα υπέβαλαν ο νυν Δήμαρχος Πέγειας Νεόφυτος Ακουρσιώτης, ο Παντελής Χάρπας που υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Συναγερμό και την Αλληλεγγύη και ο Μαρίνος Λάμπρου που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία Πολιτών και τους Οικολόγους.

Στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, με το μικρότερο σε αριθμό ψηφοφόρων Δήμο, υποψηφιότητα θα υποβάλει ο Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως που υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Συναγερμό, το ΑΚΕΛ και τη Συμμαχία Πολιτών, ο Γιώτης Παπαχριστοφή και τέλος ο Σταύρος Ιακωβίδης που υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Ψήφο κατά συνείδηση προτείνει στους ψηφοφόρους της για τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς η Αλληλεγγύη ενώ το Κίνημα Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών δεν έλαβε καμία απόφαση για το Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

Σημειώνεται πως στις 22 Νοεμβρίου ανακηρύχθηκαν κοινοτάρχες σε 35 κοινότητες της Επαρχίας Πάφου. Επίσης σε 33 κοινότητες ανακηρύχθηκαν, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Λάμπρου, μέλη των κοινοτικών συμβουλίων στην εκλογική περιφέρεια Πάφου.

Επιπρόσθετα, είπε ότι λόγω της απόσυρσης υποψηφιοτήτων έχουν ανακηρυχθεί μέλη σε ακόμη δύο κοινότητες στον Πωμό και στην Φιλούσα Κελοκεδάρων.


Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, στην εκλογική περιφέρεια Πάφου υπέβαλαν υποψηφιότητα 193 υποψήφιοι για κοινοτάρχες, εκ των οποίων οι 35 ανακηρύχθηκαν ενώ 654 υποψήφιοι υπέβαλαν υποψηφιότητα για μέλη των κοινοτικών συμβουλίων.

Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως σε 4 κοινότητες θα χρειαστεί αναπληρωματική εκλογή διότι – όπως εξήγησε - οι υποψήφιοι δεν συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό μελών.

Επιπρόσθετα εκλογές θα διεξαχθούν την 18η Δεκεμβρίου σε 66 κοινότητες για εκλογή κοινοταρχών και σε 62 κοινότητες για εκλογή μελών των κοινοτικών συμβουλίων.

Σημειώνεται πως στην Επαρχία Πάφου την ημέρα των εκλογών θα εργαστούν 210 μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου Θεοχάρη Χριστοδούλου στην εδαφική αρμοδιότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου θα λειτουργήσουν συνολικά 147 εκλογικά κέντρα με σύνολο 157 καλπών. Στην πόλη της Πάφου επίσης θα λειτουργήσουν 44 εκλογικά κέντρα ( αυτόχθονες/ κατεχόμενες Κοινότητες και Δήμοι) και στην Ύπαιθρο 103 εκλογικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών Δήμων Γεροσκήπου, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς.



κυπε