Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα στην Κύπρο



Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 561.376 εκλογείς για να αναδείξουν με την ψήφο τους νέους δημάρχους και κοινοτάρχες, όπως και τα μέλη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Σήμερα εκλέγονται, επίσης, οι νέες σχολικές εφορείες.


Σε κάποιους από τους δήμους και τις κοινότητες δεν διεξάγονται σήμερα εκλογές, αφού ανακηρύχθηκαν ήδη οι τοπικοί άρχοντες, λόγω του ότι μόνο ένας υποψήφιος διεκδικούσε το θώκο.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 0700. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 1800 με μία ώρα διάλειμμα από τις 1200 μέχρι τη μία.

Ο αριθμός των εκλογέων κατά Εκλογική Περιφέρεια στην οποία θα στηθούν κάλπες, έχει ως ακολούθως:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 217.947, ΛΕΜΕΣΟΣ 155.978, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 33.322, ΛΑΡΝΑΚΑ 95.717, ΠΑΦΟΣ
58.412

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται 16.740 εκλογείς/πολίτες άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Ελληνες και πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, και 634 Τουρκοκύπριοι εκλογείς.

Δικαίωμα ψήφου έχουν και 70 εγκλωβισμένοι κατεχόμενων κοινοτήτων της Εκλογικής Περιφέρειας Κερύνειας και 161 εγκλωβισμένοι της Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου.

Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.344 εκλογικά κέντρα.

Στην επαρχία Λευκωσίας για τις δημοτικές θα λειτουργήσουν 356 εκλογικά κέντρα για τις δημοτικές και για τις κοινοτικές 145. Στην επαρχία Λεμεσού για τις δημοτικές 246 κέντρα και για τις κοινοτικές 120, στην Αμμόχωστο 48 για τις δημοτικές και 29 για τις κοινοτικές, στην Λάρνακα 154 για τις δημοτικές και 91 για τις κοινοτικές και στην Πάφο 64 κέντρα για τις δημοτικές και 91 για τις κοινοτικές

Στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται ειδικό εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι φυλακισμένοι.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό καλπών κατεχόμενων κοινοτήτων, οι οποίες θα μεταφερθούν για διαλογή και καταμέτρηση σε ενιαίο κέντρο διαλογής που θα λειτουργήσει στο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών.

Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, έστω και αν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Μόνη εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους.

Οι εκλογείς σε Δήμους θα πάρουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή δημάρχου, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων και για την εκλογή σχολικών εφόρων, ενώ οι εκλογείς σε κοινότητες θα πάρουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή κοινοτάρχη και για την εκλογή κοινοτικών συμβούλων.

Σε ότι αφορά τον ορθό τρόπο με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος, ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα από τα επιτρεπόμενα σύμβολα "+" ή "Χ" ή "√" μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Επιπρόσθετα, ο εκλογέας μπορεί, αν θέλει, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε συγκεκριμένους υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, που ο εκλογέας δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του συνδυασμού της επιλογής του, είναι για τις σχολικές εφορείες σε όλους τους δήμους σταθερός και είναι δύο, για τα δημοτικά συμβούλια ένας σταυρός προτίμησης για κάθε τέσσερις συμβούλους ή μέρος τους και για τα κοινοτικά συμβούλια ένας σταυρός προτίμησης για κάθε δύο συμβούλους. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των σταυρών προτίμησης καθορίζεται από τον αριθμό των δημοτικών/κοινοτικών συμβούλων και ΟΧΙ από τον αριθμό των υποψηφίων κάθε συνδυασμού.

Η εκλογή Δημάρχου ή Κοινοτάρχη είναι πιο απλή. Ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει το κατάλληλο σημείο "+" ή "Χ" ή "√" μέσα στο μεγάλο τετράγωνο, που βρίσκεται κάτω από το όνομα του υποψήφιου της προτίμησής του.



kype