Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Κύπρος και Λίβανος ενισχύουν την ακαδημαϊκή συνεργασία τους

Ένα Χειμερινό σχολείο για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Γεωεπιστημών από το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του το Ινστιτούτο Κύπρου από τις 12 έως τις 17 Δεκεμβρίου.
Η πρωτοβουλία για το χειμερινό σχολείο είχε τη στήριξη του Agence Universitaire de la Francophonie, του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και του Institut de Recherche pour le Développement (IRD). Οι 24 συμμετέχοντες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα από καθηγητές που διδάσκουν στο Ecole Nationale Supérieure de Geologie (Εθνικό Πανεπιστήμιο της Lorraine, Γαλλία) και στο Institut Français de Pétrole et d'Energies Nouvelles. Μετά από μία εβδομάδα μαθημάτων, οι φοιτητές είχαν μια ολοήμερη ξενάγηση από την Καθηγήτρια του ΙΚυ Adrianna Bruggeman και ενημερώθηκαν για το έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο Κύπρου στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χειμερινού σχολείου, αντιπροσωπεία από το Λίβανο επισκέφθηκε το ΙΚυ με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο λειτουργίας ενός περιφερειακού μεταπτυχιακού προγράμματος Γεωεπιστημών, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των Γαλλικών Πανεπιστημίων, του Πανεπιστημίου του Λιβάνου και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, όπως το Ινστιτούτο Κύπρου.
Στη συνάντηση του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστα Ν. Παπανικόλα με την αντιπροσωπεία του Λιβάνου, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πετρελαίων του Λιβάνου, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Ερευνών (CNRS) του Λιβάνου και ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λιβάνου, συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου μέσα από σειρά κοινών μαθημάτων, προγράμματος ανταλλαγής ερευνητών και σπουδαστών, καθώς επίσης και άλλων συνεργασιών σε αυτή τη βάση.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αυτή η συνεργασία είναι σημαντική για το ΙΚυ, καθώς συνάδει με το όραμα του Ιδρύματος να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και ακαδημαϊκών εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.