Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Όλα τα νεότερα για τις κοινοτικές εκλογές στην Πάφο



Η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως εκλογές θα διεξαχθούν την 18η Δεκεμβρίου σε 65 κοινότητες για εκλογή κοινοταρχών και σε 62 κοινότητες για εκλογή μελών των κοινοτικών συμβουλίων.
Ο αριθμός των κοινοτήτων που δεν θα διεξαχθούν εκλογές στην εκλογική περιφέρεια Πάφου μειώθηκε κατά μία κοινότητα μετά την απόσυρση του ενός εκ των δύο υποψηφίων στην κοινότητα της Καλλέπειας, όπως είπε.

Η κ. Λάμπρου θεωρεί πως υπάρχει ανακήρυξη κοινοταρχών σε 36 κοινότητες μαζί με την κοινότητα της Καλλέπειας ενώ έχουν αναρτηθεί οι σχετικές γνωστοποιήσεις ανακήρυξης στους αντίστοιχους τόπους υποβολής υποψηφιοτήτων.

Επίσης σε 39 κοινότητες ανακηρύχθηκαν, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, μέλη των κοινοτικών συμβουλίων στην εκλογική περιφέρεια Πάφου λόγω και της απόσυρσης άλλων υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, στην εκλογική περιφέρεια Πάφου υπέβαλαν υποψηφιότητα 193 υποψήφιοι για κοινοτάρχες, ενώ 654 υποψήφιοι υπέβαλαν υποψηφιότητα για μέλη των κοινοτικών συμβουλίων.

Σημειώνεται πως ο αριθμός ψηφοφόρων στις κοινότητες ανέρχεται σε 29.349, εκ των οποίων οι 3.130 κοινοτικοί.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Έπαρχος Πάφου, δεν θα διεξαχθούν εκλογές για κοινοτάρχη στην κοινότητα της Καλλέπειας αφού ο ένας εκ των δύο υποψηφίων, ο Νεόφυτος Μόσφιλος, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του διαμαρτυρόμενος για τους εκλογικούς καταλόγους της κοινότητας.

Ο κ. Μόσφιλος, σε επιστολή του προς την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου, σημειώνει ότι μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του περιήλθαν στην κατοχή του οι εκλογικοί κατάλογοι της κοινότητας στους οποίους περιέχονται και πολλά άτομα που όχι μόνο δεν διαμένουν στην κοινότητα αλλά που ούτε καν φορολογούνται, όπως αναφέρει.

Στους καταλόγους, σύμφωνα με τον κ. Μόσφιλο, έχουν δηλωθεί ψευδείς διευθύνσεις, σημειώνοντας ότι για άτομο που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό έχει δηλωθεί η δική του διεύθυνση. Ο κ. Μόσφιλος επιρρίπτει ακέραια την ευθύνη στον νυν κοινοτάρχη Νίκο Σαββίδη, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί άνευ ανθυποψηφίου μετά την απόσυρση του κ. Μόσφιλου.

Η κ. Λάμπρου ανέφερε επί του θέματος ότι ναι μεν υποβλήθηκαν παράπονα για διαγραφή κάποιων παλαιών εκλογέων στον εκλογικό κατάλογο της Καλλέπειας, όμως με βάση τον περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο δεν παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής εκλογέων ένα χρόνο πριν τις εκλογές από πλευράς Επαρχιακής Διοίκησης και Υπουργείου Εσωτερικών.

Η μόνη περίπτωση που δεχόμαστε ενστάσεις για εκλογείς είναι στην περίπτωση του συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου που γίνεται πριν τις εκλογές και έληξε στις 2.10.2016, διευκρίνισε.

Αυτές οι καταγγελίες που αφορούν παλαιούς εκλογείς εξετάζονται και θα είναι δυνατή η λήψη ενεργειών μετά τις επικείμενες εκλογές, πρόσθεσε.

Η κ. Λάμπρου είπε πως ο συγκεκριμένος υποψήφιος που απέσυρε την υποψήφιοτητά του διετέλεσε μέλος του απερχόμενου κοινοτικού συμβουλίου και απασχόλησε επανειλημμένα το γραφείο της Επαρχιακής Διοίκησης λόγω διαφορών του με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Νίκο Σαββίδη.



κυπε