Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Ο Αναστασιάδης εγκαινίασε τη Λ. Τάφοι των ΒασιλέωνΓια σημαντικό έργο στην ανάπτυξη της πόλης αλλά και ευρύτερα της επαρχίας Πάφου, έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στα εγκαίνια του πολεοδομικού έργου βελτίωσης της Λεωφόρου Τάφων των Βασιλέων.


Ένα έργο που με βάση τους σχεδιασμούς, αποτελεί, όπως είπε, αναπόσπαστο μέρος του δικτύου των δρόμων πρωταρχικής σημασίας της Πάφου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Ιούνιο του 2015, είχε εξαγγείλει, κατά την επίσκεψή του στην Πάφο, σειρά μέτρων και έργων που έφταναν τα 60 εκ. Επρόκειτο για μία μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια αμέσως μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, πρόσθεσε, η οποία από τη μία απέβλεπε στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην επαρχία της Πάφου, ενώ στόχευε και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Βλέποντας αυτό το έργο σήμερα ολοκληρωμένο, όπως και το σύνολο σχεδόν από εκείνων που το 2015 εξαγγείλαμε, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως εκείνη η προσπάθεια μας ήταν απολύτως πετυχημένη, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πρόκειται, συνέχισε, για μια προσπάθεια που απεδείχθη επιτυχής διότι υπήρξε άριστη συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων της Κυβέρνησης και του Δήμου Πάφου, του Δημάρχου και του Δημοκρατικού Συμβουλίου.

Εάν συνέχισε, «σήμερα όταν θα περιοδεύουμε την εξέλιξη των έργων που τότε είχαμε εξαγγείλει είναι γιατί υπήρξαν πραγματικά ώριμα, είναι διότι υλοποιούντο κατά τα τακτά χρονικά διαστήματα που είχαν τεθεί και ως αποτέλεσμα τούτου θα πρέπει να πω με υπερηφάνεια και μακάρι να υπάρχουν μιμητές,

Ανέφερε ακόμη ότι «από τα 15 εκ. ευρώ που ήταν η άντληση από τα διαρθρωτικά ταμεία, φτάσαμε στα 28 εκ.», στοιχείο που χαρακτήρισε σημαντικό στο να εκτελεστούν πρόσθετα έργα από όσα είχαν εξαγγελθεί τότε.
Πρόσθεσε μάλιστα πως η υλοποίηση του έργου που σήμερα εγκαινιάζουμε, συνιστά μία πραγματική υποχρέωση της πολιτείας προς την πόλη της Πάφου. Είπε πως η αναβάθμιση του δρόμου Τάφων των Βασιλέων κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί μέρος του περιμετρικού δακτυλίου του Δήμου Πάφου, ο οποίος παρακάμπτει το κέντρο της Πόλης συνδέοντας μεταξύ τους περιοχές και κοινότητες της Πάφου, αλλά και τις τουριστικές περιοχές Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας.

Επίσης σημείωσε ότι αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα που συνδέει το Αεροδρόμιο Πάφου με την περιοχή «Πότιμα», όπου θα κατασκευασθεί η Μαρίνα της Πάφου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια αναφορά για τη μαρίνα της Πάφου διότι είδε δικαιολογημένα, όπως είπε, να αντιδρά το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κισσόνεργας.

Ο διαγωνισμός για το έργο είχε επικυρωθεί το 2006. Συνέχισε, λέγοντας ότι ως αποτέλεσμα των διαφορών που προέκυψαν από την Αναθεωρητική Αρχή και αργότερα από την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από 10 χρόνια, το 2016, είχαμε επιτέλους την απόφαση με βάση την οποία αμέσως προχωρήσαμε, μετά και από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Δώσαμε περιθώριο χρόνου στον πρώτο προσφοροδότη, ανέφερε, όπως ήταν και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπήρξαν, πρόσθεσε, προβλήματα ως προς την εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης και εκτέλεσης του έργου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε η κοινοπραξία κατασκευής του έργου.

Συνέχισε, λέγοντας ότι βρεθήκαμε υποχρεωμένοι και ως αποτέλεσμα των παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή και της τήρησης των κανόνων χρηστής διοίκησης, να αναθέσουμε στο δεύτερο προσφοροδότη με προθεσμία προσκόμισης των αποδεικτικών για την ικανότητα χρηματοδότησης και κατασκευής του έργου μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Συνεπώς, είπε, ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε από πλευράς Κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι τα έργα που εξαγγέλθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πάφο καταδεικνύουν το μέγιστο ενδιαφέρον να δούμε όλες ανεξαίρετα τις πόλεις μας να αναπτύσσονται και γενικότερα η χώρα μας να παίρνει τη θέση που της αξίζει στις ευρωπαϊκές χώρες.
Το παρόν έργο δεν αποτελεί παρά μόνο ένα από τα έργα που τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε και αλλάζουν την εικόνα της πόλης της Πάφου, είπε ενώ ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στο Δημοτικό Μέγαρο όλο τον σχεδιασμό και για τους υπόλοιπους δήμους και κοινότητες της Πάφου.

Η βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας των πολιτών αποτελεί υποχρέωση τόσο της πολιτείας, της κυβέρνησης όσο και των τοπικών αρχών είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συνεργασία των Υπουργείων και των διαφόρων Τμημάτων όπως της Πολεοδομίας και των Δημοσίων Έργων, ενώ επεσήμανε πως «υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να υλοποιηθούν, που δεν παίρνουν χρόνο».

Είπε ότι η πίεση είναι μεγάλη και το προσωπικό είναι περιορισμένο, παρά ταύτα καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες και επιτυγχάνουμε τους στόχους μέσα στα χρονικά πλαίσια και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει το κράτος.

Η Διευθύντρια των Δημοσίων Έργων Κρυστάλλα Μαλούπα σε μια σύντομη παρουσίαση του έργου του οδικού έργου Τάφων των Βασιλέων, είπε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός σημαντικού οδικού δικτύου πρωταρχικής σημασίας.

Πρόσθεσε πως οι εργασίες της ανακατασκευής ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2015 και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2016. Ανέφερε ότι το έργο έγινε με κατασκευαστική δαπάνη κατά 80% μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και με 20% από το Δήμο Πάφου, ενώ έχει μήκος 3 χιλιόμετρα περίπου με 4 λωρίδες κυκλοφορίας.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στην ομιλία του ανέφερε πως τα δημόσια έργα είναι έργα υποδομής μιας χώρας που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, στην αύξηση του εθνικού προϊόντος, στην ασφάλεια της χώρας και γενικά αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού.

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των έργων υποδομής με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, των ποιοτικών προδιαγραφών και των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, είπε ο κ. Φαίδωνος εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την αποτελεσματικότητα του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εύλογα, συνέχισε η αποτελεσματικότητα αντικατοπτρίζει το βαθμό επιτυχίας και επάρκειας της διαχείρισης και παρουσίας μιας Κυβέρνησης και μιας Τοπικής Αρχής.

Το τμήμα που εγκαινιάστηκε σήμερα, δηλαδή ολόκληρη η Λεωφόρος Τάφων των Βασιλέων μήκους 3 περίπου χλμ., βρίσκεται στην καρδιά ενός τομέα της τουριστικής περιοχής της Πάφου και αυτό το γεγονός δεν μπορεί παρά να επιφέρει πολλαπλάσιο όφελος για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, τους επισκέπτες και τους επαγγελματικά δραστηριοποιούμενους στην περιοχή αυτή. Εκείνο που θα μεγιστοποιήσει την αξία του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου, του οποίου αποτελεί τμήμα, κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε 9 έργα στη συνοδεία επτά Υπουργών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, του Δημάρχου Πάφου και υπηρεσιακών παραγόντων. Από τα 21 περίπου χιλιόμετρα του άξονα Αεροδρομίου – Μαρίνας, κατασκευάστηκαν τμήματα με συνολικό μήκος 8,3 χλμ. και απομένουν προς εκτέλεση δύο τμήματα μήκους 12,2 χλμ.


κυπε