Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Δύο νεκροί στη Λευκωσία λόγω καύσωνα

Με το θάνατο δύο γυναικών  λόγω θερμοπληξίας συνεχίζεται ο καύσωνας, που πλήττει από προχθές την Κύπρο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 75χρονη και 60 χρόνη από την Λευκωσία , οι οποίες κατέληξαν από θερμοπληξία. Τα δύο θύματα φαίνεται να είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Στο μεταξύ, άλλα τρία περιστατικά θερμοπληξίας, λόγω του καύσωνα, καταγράφηκαν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Συνολικά καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά θερμοπληξίας, τα πρώτα για το 2017.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Λευκωσίας (ΤΑΕΠ), Αντρέας Ηλιάδης, είπε ότι ο θάνατος της άτυχης γυναίκας οφείλεται στη ζέστη, η οποία σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία άγγιξε χθες τους 43 βαθμούς Κελσίου.
«Χθες καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά θερμοπληξίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ ένα άτομο ηλικίας 75 χρόνων, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και χρόνια προβλήματα ζαχαρώδους διαβήτη κατέληξε», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.
Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ηλιάδης, τα άλλα τρία περιστατικά νοσηλεύονται με ψηλό πυρετό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο, σημείωσε πως είναι εκτός κινδύνου.
Ανέφερε, επίσης, ότι το ένα από τα τρία περιστατικά αφορά παιδάκι ενός έτους, οι γονείς του οποίου το άφησαν χθες το μεσημέρι να παίζει σε πισίνα κάτω από τον καυτό ήλιο, με συνέπεια να πάθει θερμοπληξία.
Τα δύο άλλα περιστατικά, είπε, αφορούν άτομα ηλικίας 70 με 75 χρονών, τα οποία εισήχθησαν στο ΓΝΛ με ψηλό πυρετό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι σήμερα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει εισαγωγή άλλου περιστατικού, ωστόσο, πρόσθεσε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και άλλα περιστατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού οι ψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και σήμερα.
Σε ό,τι αφορά στο τι πρέπει να προσέχει το κοινό αυτές τις μέρες, ο κ. Ηλιάδης συνέστησε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης φρούτων και λαχανικών, ν’ αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά, οι καφέδες και οι βαριές τροφές, όπως λιπαρά, σοκολάτες, καρυκεύματα.
Είπε ακόμα πως πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, η άσκοπη μετακίνηση και η βαριά σωματική άσκηση.
Επίσης, συνέστησε ελαφρά ενδυμασία σε ανοικτά χρώματα και να χρησιμοποιείται κατά την έκθεσή στον ήλιο καπέλο, γυαλιά και αντηλιακή κρέμα.
Σημείωσε ότι στο σπίτι πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες ή κλιματιστικά συστήματα, ιδιαίτερα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ενώ συνίστανται επίσης τα πολλά και συχνά ντους.
Για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένα άτομα και εγκυμονούσες, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι πρέπει να δίδεται μεγαλύτερη προσοχή, ενώ για τα άτομα με χρόνια νοσήματα ή που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά ή αντικαταθλιπτικά, είπε πως θα ήταν καλό να συμβουλευθούν το γιατρό τους αν χρειάζεται να λαμβάνουν ειδικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι ο καιρός από αύριο αναμένεται να σημείωσει σταδιακά αισθητή πτώση.