Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 2η Διαδικτυακή Συζήτηση που διοργάνωσαν ΕΕΙΚ και ΙΚυ

 Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 2η Διαδικτυακή Συζήτηση που διοργάνωσαν ΕΕΙΚ και ΙΚυ 

Σημαντικά συμπεράσματα και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

 

Οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, το φλέγον ζήτημα της ανεργίας, οι ενδεχόμενες κοινωνικές ανισότητες και η προστασία της εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερη διαδικτυακής συζήτησης  που διοργάνωσαν το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου (ΕΕΙΚ/CREF) και το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), με θέμα: «Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ο ρόλος του Κράτους και των Eυρωπαϊκών θεσμών».

 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και σε αυτή συμμετείχαν οι Σταύρος Ζένιος, Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αναστάσιος Γιαννίτσης, τέως Υπουργός και καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Σταύρος Θωμαδάκης, Καθηγητής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA). Τη συζήτηση συντόνισε ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Κώστας N. Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου.

 

Μεταξύ άλλων εξετάστηκε η επάρκεια του διεθνούς και ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος εν καιρώ κρίσης, καθώς και ο ρόλος του κράτους και των Ευρωπαϊκών Θεσμών, δεδομένων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που προκάλεσε το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων σε συνδυασμό με το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, συνεπεία των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα οι ομιλητές προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, προτείνοντας τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν το παγκόσμιο χρέος.

 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Σταύρου Ζένιου, ο οποίος υπέδειξε ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για να επανασχεδιάσουμε το μοντέλο της οικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφού επισήμανε ότι η πανδημία αποτελεί τον προπομπό των δεινών, ως αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος, επανέφερε την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της «Πράσινης Συμφωνίας και της «Συνθήκης του Παρισιού».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης ο οποίος σημείωσε πως όσο μεγαλύτερες αβεβαιότητες υπάρχουν στο περιβάλλον και στο μέλλον, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει να βλέπουμε πολιτικές και μεθόδους σταθεροποίησης. Για να συμβεί όμως αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε, θα πρέπει να υπάρχει σύγκλιση των πολιτικών και αξιόπιστος διεθνής συντονισμός και όχι προστατευτισμός.

 

Την ίδια στιγμή ο τέως Υπουργός, Αναστάσιος Γιαννίτσης έκανε αναφορά σε μια καινούρια μορφή σχέσεων και εξελίξεων, στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει προσαρμοστικότητα. Ο κόσμος της εργασίας, είπε, είναι ο πιο ευάλωτος στην κρίση, γι’ αυτό θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διατήρηση του ανθρωπίνου δυναμικού μπορεί να συμβάλει εύκολα και γρήγορα στην οικονομική ανάκαμψη.

 

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εκπομπές εντάσσονται στο πλαίσιο της σειράς διαδικτυακών συζητήσεων «Με την Ματιά της Επιστήμης», με θέματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.  Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: