Με προειδοποιήσεις προς την Κυβέρνηση από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη σε σχέση με τα αιτήματά της να ψηφίζονται συνοπτικά και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νόμοι, όπως και προειδοποιήσεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ότι απαιτούν από την Αστυνομία και τον Αρχηγό της ισονομία και ισοπολιτεία κατά την εφαρμογή των «δρακόντειων» όπως τους χαρακτήρισαν νόμους για τις επιχειρήσεις, που παραβιάζουν τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας, σημαδεύτηκε η συζήτηση πριν την ψήφιση των δύο νόμων από την Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για τον περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικό) (Αρ. 3) Νόμο του 2020 και τον περί Λοιμοκάθαρσης (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2020.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε έκπληξη για το αίτημα της Κυβέρνησης να ψηφίζονταν κατεπειγόντως οι δύο νόμοι χωρίς τη δέουσα συζήτηση και ενημέρωσε την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος ότι θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το όλο ζήτημα εκ νέου.
Αίτημα για κατάθεση και ψήφιση εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τους γενετικά τροποποιημένους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος απορρίφθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν το εναρμονιστικό νομοσχέδιο να ψηφίζεται κατεπείγον. Κάπου πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία, τόνισε.
Αναφερόμενος στα κείμενα των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν στη Βουλή, για τους δύο νόμους που αφορούν τις ποινές για τις επιχειρήσεις είπε ότι δεν τιμούν την πολιτεία. Πρόσθεσε ότι τα κείμενα των νομοσχεδίων ήταν ελλιπή και καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Βουλής να τα βελτιώσουν.
Πρόσθεσε πως παρά τις τεχνοκρατικές ενστάσεις των λειτουργών της Βουλής, οι νόμοι θα ψηφιστούν, και απηύθυνε έκκληση για έγκαιρη κατάθεση και με το σωστό περιεχόμενο νομοθετημάτων, ώστε να αποφεύγεται η χρονοβόρα διαδικασία από τη Βουλή και που μπορεί να μην επιφέρει το απαιτούμενο αποτέλεσμα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι η Βουλή δεν είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των νόμων, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτουν στη Βουλή την ευθύνη επειδή δεν εφαρμόζονται οι νόμοι.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε πως είναι επιτακτική αναγκαιότητα να ψηφιστούν οι νόμοι για να αποφεύγονται παραβάσεις των διαταγμάτων. Παρατήρησε ότι η Κυβέρνηση καθυστερημένα κατέθεσε τα νομοσχέδια για αυστηρότερες και αποτρεπτικότερες ποινές και επεσήμανε ότι το μήνυμα που στέλνουν οι νόμοι είναι της αποτροπής και όχι το μήνυμα της καταστολής και της καταγγελτικότητας
Αφού ανέφερε ότι κατηγορήθηκε η Επιτροπή Νομικών για καθυστέρηση στη συζήτηση των νόμων, είπε ότι ενώ τα νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή στις 5 Ιουνίου, η Επιτροπή αναλογιζόμενη την ευθύνη της, τα συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης στις 27 Μαΐου και 3 Ιουνίου και υπήρξαν έντονοι προβληματισμοί για την αναλογικότητα της ποινής, που σε ακόμα δύο συνεδρίες, εκ των οποίων η μία σήμερα το πρωί, προχώρησε σε κατηγοριοποίηση των υποστατικών.
Πρόσθεσε ότι στη σημερινή πρωινή συνεδρία, ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής και με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Δικαιοσύνης ενσωμάτωσαν τις τροπολογίες στα κείμενα των νόμων.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης παρατήρησε ότι ζούμε για έκτακτη κατάσταση και δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα δεδομένα την επαύριόν. Οι δρακόντειοι νόμοι και ποινές δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατία, αλλά παρατήρησε όταν για 70 ημέρες οι πολίτες έμειναν σε καραντίνα, αυτοί οι νόμοι στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί και πειθαρχημένοι και να έχουμε κοινωνική συνείδηση. Δεν θα θέλαμε υπό κανονικές συνθήκες να ψηφίσουμε τέτοιες νομοθεσίες, συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ανδρέας Κυπριανού αφού ανέφερε ότι δίνουμε τεράστια δύναμη στο κάθε στέλεχος της Αστυνομίας, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε κατάχρηση αυτής της εξουσίας και ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας να είναι πολύ σαφής στις οδηγίες του, για να λειτουργήσει αποτρεπτικά και όχι για να δημιουργηθεί αστυνομικό κράτος.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού αναφέρθηκε στην προηγηθείσα δημόσια συζήτηση για παραβίαση διαταγμάτων και πρωτοκόλλων από επιχειρήσεις που έβαλαν το χρήμα πάνω από την υγεία, όπως είπε, παρατήρησε ότι αυτοί είναι οι λίγοι σε σύγκριση με την πλειοψηφία που επέδειξε υπευθυνότητα. Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στην εργασία δεν πρέπει να τσουβαλιάζουμε και να μην θυματοποιούμε, συνέχισε προσθέτοντας ότι οι ποινές που προέβλεπαν τα αρχικά κείμενα των νομοσχεδίων ήταν ισοπεδωτικές και εξοντωτικές για κάποιους. Πρόσθεσε ότι βρήκαμε έναν Υπουργό που είχε τη διάθεση να ακούσει και να συνεργαστεί και καταλήξαμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο κ. Δαμιανού έστειλε προειδοποίηση προς τις διωκτικές αρχές να εφαρμόζουν τους νόμους με γνώμονα την ισοπολιτεία, και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιληφθούν την υπευθυνότητα με την οποία πρέπει να λειτουργούν να μην θυσιάσουν στο βωμό του κέρδους αυτό που πέτυχε η κυπριακή κοινωνία
Ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην ένταση που προκλήθηκε στο δημόσιο διάλογο για το υποστατικό στον Πρωταρά, παρατηρώντας ότι για αυτά τα φαινόμενα ευθύνεται η κουλτούρα «κρύψε να περάσουμε». Αναφορά έκανε και "στην κατηγορία των μεγάλων συμφερόντων, τις σχέσεις με τα κέντρα εξουσίας, αυτούς που έχουν μπάρμπα στην Κορώνη και μπορούν να λειτουργούν παράνομα και όταν διαπιστώνεται η παρανομία, σε ώρες εξασφαλίζουν άδειες, σε κυκλώματα που καταφέρνουν να ξεπερνούν το νόμο" και ζήτησε όπως η ψηφισθείσα νομοθεσία εφαρμόζεται με διαλεκτική προσέγγιση.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως συμφωνεί ότι οι νόμοι είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των μελών της Επιτροπής Νομικών και πρόσθεσε ότι η κατάληξη αποδεικνύει ότι δεν μπορούσαν να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αν μέναμε στο αρχικό κείμενο των νομοσχεδίων θα δημιουργούσαμε αδικίες, συνέχισε προσθέτοντας ότι με τη συλλογική σοφία κατηγοριοποιήθηκαν τα υποστατικά ανάλογα με τον ωφέλιμο χώρο και οι ποινές ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης. Τα 10 άτομα δεν είναι το ίδιο με τα 2.000, πρόσθεσε και ανέφερε ότι κάθε επιχείρηση θα πληρώνει πρόστιμο ανάλογα με το μέγεθος της.
Έκανε επίσης λόγο για κατ’ επίφαση κενά στη νομοθεσία που έτυχαν επικλήσεων τις προηγούμενες μέρες που όπως είπε δεν υφίσταντο και πρόσθεσε πως είναι κοινή διαπίστωση ότι οι υφιστάμενοι νόμοι ήταν ικανοί να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.
Η κ. Ερωτοκρίτου έκανε έκκληση στην αστυνομία να μεταχειριστεί ισότιμα και ίσα σε όλες τις επιχειρήσεις. Διευκρίνισε ότι η νομοθεσία δεν αφορά μόνο τα κέντρα αναψυχής, αλλά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν οικονομική δραστηριότητα. Δεν ανεχτούμε διαφορετική μεταχείριση και θα μείνουμε αμείλικτοι, θα παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα, δεν υπάρχουν ευνοούμενοι επιχειρηματίες όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία, τόνισε.
Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ζαχαρία Κουλίας είπε πως είναι παράξενο που ενώ πέρασε ο κόσμος μεγάλη τραμουντάνα, μια Κυβέρνηση προσέγγισε το θέμα με αυτό τον πρόχειρο τρόπο. Δεν είναι λογικό να επιτρέπουμε στα όργανα της τάξης να επιβάλλουν αυτού του ύψους πρόστιμα όταν δεν τα επιβάλλουν δικαστές και δικαστήρια, παρατήρησε. Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η εξουσία στους πολλούς δημιουργεί άντρο διαφθοράς, είπε πως θεωρεί λανθασμένη τη νομοθεσία και δεν θα σηκώσει το χέρι του πάνω, να υπερψηφίσει.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι ψηφίστηκαν νόμοι που μπορεί να είναι μέχρι και δρακόντειοι, αλλά ανέφερε προέκυψαν διαστάσεις και φαινόμενα νυχτερινά κέντρα να λειτουργούν για χρόνια χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, που ουδόλως τις απασχόλησε το θέμα της δημόσια υγείας. . Ανέφερε ακόμα ότι δίνουν εξουσίες και υπερεξουσίες στην Αστυνομία, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι λίγοι, επίορκοι αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί θα σκεφτούν δεύτερη φορά πριν αυθαιρετήσουν καθώς πρέπει να γνωρίζουν ότι η Βουλή επαγρυπνεί. Εξέφρασε την άποψη ότι ο Υπουργός έχει την ευαισθησία να ακούει τη Βουλή και τον συνεχάρη.
Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε σε προστιμο-λαγνεία. Εξέφρασε την άποψη ότι αν καταψηφιστούν τα νομοσχέδια, θα μείνουν τα πράγματα ανεξέλεγκτα και θα οδηγήσουν σε φαινόμενα όπως αυτό του Πρωταρά και διερωτήθηκε πότε θα σταματήσει αυτή η κατάσταση με τα πρόστιμα.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας παρατήρησε ότι οι νόμοι όπως τη δίαιτα που την εξαγγέλλουμε για την παραβιάσουμε. Πρόσθεσε πως απαιτείται να αλλάξει η κουλτούρα και να σταματήσουμε να διαχωρίζουμε σε επώνυμους και ανώνυμους σε αυτούς που παραβιάζουν και δικάζονται και σε αυτούς που δρουν ανεξέλεγκτα.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι στη μετά τον εγκλεισμό εποχή η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και επιχειρηματιών συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι η Βουλή έχει αντανακλαστικά ορθής νομοθέτησης και διαμόρφωσε τα κείμενα των νόμων προλαμβάνοντας προβλήματα από ένα κακό νόμο. Πρόσθεσε ότι από τώρα και στο εξής θα δοκιμαστεί η ικανότητα της εκτελεστικής εξουσίας να προβεί σε καλή εφαρμογή των νόμων. Δεν θα ανεχθούμε ούτε κατάχρηση ούτε αυθαιρεσία, προειδοποίησε.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος του ιδίου κόμματος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει επειδή θεωρεί απαράδεκτα τα ψηλά πρόστιμα και επειδή ο νόμος ισχύει για κάποιους και για κάποιους άλλους δεν ισχύει.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι αυτό που ταλανίζει την κοινωνία είναι το σύνδρομο «άτε ρε πουμπάρε σιώπα να περάσουμε», «στύλο- στύλο άνεση» και δήλωσε πως δεν ανησυχεί για την αυστηρή εφαρμογή, αλλά για τη μη εφαρμογή του νόμου. Ανέφερε επίσης ότι για τα καραγκιοζλίκια που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση που τα άνοιξε πρώτα τα κέντρα και μετά έτρεχε να καταθέσει νομοσχέδια.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίσου είπε πως εισάγονται νέες και βαρύτερες ποινές και εξέφρασε την άποψη ότι η εικόνα σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, δεν δικαιολογεί τις βαρύτερες ποινές. Πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ έχει διαφορετική φιλοσοφία και πιστεύει ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι ποινές, αλλά να μειωθούν. Κάλεσε τους Βουλευτές να σκεφτούν πως θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου είπε πως με την αύξηση των προστίμων χάνεται η ευθύνη του πολίτη να τηρεί μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγει να βρίσκεται σε συγκεντρώσεις. Σχολιάζοντας τη θέση ότι ο νόμος είναι για προσωρινό διάστημα, διερωτήθηκε ποιο είναι το προσωρινό διάστημα. Διερωτήθηκε επίσης γιατί δεν μας απασχολεί ο περιορισμός εντός του αεροπλάνου, αλλά ο περιορισμός ενός υπαίθριου χώρου και εξέφρασε την άποψη ότι το οποίο πρόστιμο θα ήταν αποτρεπτικό αν οι παραβάτες να χάνουν όλα τα έσοδα τους την ημέρα που προβαίνουν στην παραβίαση της νομοθεσίας. Δήλωσε τέλος ότι δεν θα ψηφίσει τα νομοσχέδια.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου