Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Το χαμόγελό μου είναι ευάλωτο! 29 Ιουνίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑΤΟΣ

Αίμιλη Ευαγγέλου – Ξύδια

Πολλοί άνθρωποι ακούμε πρώτη φορά αυτό το είδος της ρευματοπάθειας. Όταν ακούμε ρευματοπάθεια στο μυαλό μας έρχεται συχνά η γνωστή ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δυστυχώς υπάρχουν παρά πολλά είδη ρευματοπάθειας. Ένα από αυτά είναι και το σκληρόδερμα.

Το σκληρόδερμα είναι μια σπάνια αυτοάνοση και χρόνια νόσος που επηρεάζει το σώμα, δημιουργώντας σκλήρυνση του συνδετικού ιστού. Η βλάβη επηρεάζει το δέρμα αλλά και εσωτερικά όργανα, όπως οι πνεύμονες, η καρδία και τα νεφρά. Η ποιότητα ζωής των ασθενών επηρεάζεται σημαντικά: Να αναπνέεις, να τρως ακόμα και να χαμογελάς μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να μας βάλει σε ανησυχία αν η κλινική εικόνα μας παρουσιάζει τα πιο κάτω ταυτόχρονα συμπτώματα: γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,

φουσκωμένα δάκτυλα

και τα χέρια να αλλάζουν χρώμα.

Αν παρουσιάζονται αυτά τα συμπτώματα τότε μην καθυστερείς!

Επικοινώνησε άμεσα με το γιατρό σου!

Το σκληρόδερμα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά πιο συχνά στις γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών. Το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα μπορεί να πάθουν ζημιά από αυτή τη νόσο. Το σκληρόδερμα μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Εντούτοις, αποτελεσματικές θεραπείες για μεμονωμένα όργανα είναι διαθέσιμες.

Σε μια προσπάθεια για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για αυτό το σπάνιο αλλά επίμονο και επίπονο ρευματικό νόσημα καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, η Παγκόσμια Σκληροδέρματος. Η φετινή παγκόσμια ημέρα συμπίπτει με την πανδημία Covid 19 που έθεσε πιο επιτακτικά το ζήτημα της ενημέρωσης και προστασίας των ευάλωτων ομάδων. Η Sue Farrigton, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Σκληροδέρματος FESCA, δίνοντας το έναυσμα του μήνα ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι «η πανδημία μάςυποχρέωσε να επαναπροσδιορίσουμε το σύνθημα της εκστρατείας μας για να τονίσουμε τη σημασία της προστασίας των ασθενών με σκληρόδερμα, ειδικά εκείνους με πνευμονική εκδήλωση και εκείνους με ανοσοκατασταλτική θεραπεία, επειδή έχουν μειωμένη ανοσία και είναι ευάλωτοι στο να αποκτήσουν πιο σοβαρά συμπτώματα, αν έρθουν σε επαφή με τον ιό».

Στο πλαίσιο του μήνα ενημέρωσης για το Σκληρόδερμα ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου αναδεικνύει την ανάγκη ευαισθητοποίησης, οργανώνει ένα μικρό αλλά και σημαδιακό διαγωνισμό και καλεί τον κόσμο να στηρίξει τη συγκεκριμένη ομάδα ρευματοπάθειας.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου


Αίμιλη Ευαγγέλου – Ξύδια

Χημικός Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας Νάπας Μέλος Δ.Σ. Ρευματοπαθών και φίλων και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αμμοχώστου


Δεν υπάρχουν σχόλια: