Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Δείτε τα σχέδια της κυβέρνησης για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Πέντε στοχευμένα σχέδια στήριξης της Οικονομίας για την ουσιαστική επανεκκίνηση της Οικονομίας ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας που εμπίπτουν στην τρίτη φάση στήριξης της Οικονομίας.

Τα εν λόγω σχέδια στοχεύουν στην ενίσχυση και υποστήριξη των επιχειρήσεων που ακόμα επηρεάζονται από την πανδημία.


Δείτε τα σχέδια ΕΔΩ!!!


Από την αρχή της πανδημίας #Covid19 η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταθεί δίπλα στον εργαζόμενο και στον Κύπριο επιχειρηματία, εξαντλώντας τη δημοσιονομική της ευελιξία, αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, χωρίς να διακινδυνεύσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Με συνέπεια αυτό πράξαμε




 

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης η υλοποίηση των σχεδίων θα γίνονται με περισσότερη αυστηρότητα. Το κόστος τους ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει γύρω στα 50.000 άτομα.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τη συνομολόγηση Συμφωνίας Εγγύησης ύψους €38,11 εκατ. προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή της Κύπρου στον μηχανισμό «SURE» που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.

Πέντε σχέδια στήριξης

Αναλύοντας τα πέντε σχέδια η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης ήταν να συνεχίσει να απλώνει το δίκτυ προστασίας προς τους εργαζομένους.

Στα νέα σχέδια υπάρχουν αυστηρότερα κριτήρια και θα έχουν ισχύ από 12 Ιουνίου – 12 Οκτωβρίου.

Σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 40%

Τερματίζεται η αυτοδήλωση για την μείωση του κύκλου εργασιών και θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση από εγκεκριμένο ελεγκτή

Το ανεργιακό επίδομα θα καταβάλλεται στην επιχείρηση η οποία υποχρεούται μαζί με το υπόλοιπο του μισθού να το καταβάλλει στον εργαζόμενο.

Δεν θα πρέπει να έχουν γίνει απολύσεις από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

 

Ειδικό Σχέδιο για ξενοδοχειακή μονάδα τουριστικό κατάλυμα

Για τον πρώτο μηνά θα υπάρχει επιδότηση του 90% των εργοδοτουμένων σε μία επιχείρηση με προϋπόθεση να υπάρχει μείωση 40% του κύκλου εργασιών. Τον Ιούλιο θα συνεχίσει η επιδότηση του 90%, αν υπάρχει η ίδια μείωση του κύκλου εργασιών. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο αν  η μείωση του κύκλου είναι πέραν του 35% τότε η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50%.

Σε επιχειρήσεις που δεν θα επαναδραστηριοποηθούν το ποσοστό κάλυψης θα ανέρχεται στο 80%. Ποσοστό μισθολογικής επιδότησης ανέρχεται στο 60%.

 

Σχέδιο για οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τουριστική βιομηχανία

Το σχέδιο ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου. Αν υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 55% θα υπάρχει επιδότηση του 60% των εργοδοτουμένων. Τον Αύγουστο εάν υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 40% τότε το ποσοστό επιδότησης θα είναι 45%.

Για επιχειρήσεις που δεν θα επαναδραστηριοποιήσουν τότε η επιδότηση είναι στο 80%. Ποσοστό μισθοδολογική επιδότησης ανέρχεται στο 60%.

Διευκρινίζεται πως θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση από εγκεκριμένο ελεγκτή ότι το 40% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης προέρχεται από τον τουρισμό.

Οικονομικές δραστηριότητες που έχουν μείωση κύκλου εργασιών

Εάν τον Ιούνιο και Ιούλιο υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών 40% και πέραν του 45% τον Αύγουστο, τότε το ποσοστό επιδότησης θα ανέλθει στο 60%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα σχέδια δεν μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, χονδρικού εμπορίου, υπεραγορές, φαρμακεία, κομμωτήρια, κουρεία, τυχερά παιχνίδια, φαρμακευτικές εταιρείες.

Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών

Όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να επαναδραστηριοποιήσουν λόγω των διαταγμάτων (νυχτερινά κέντρα, κλειστά θέατρα και κινηματογράφοι, χώροι διεξαγωγής γάμων και εκδηλώσεων).

Για επιχειρήσεις μέχρι 9 εργαζομένους τότε η στήριξη θα είναι 100% και για επιχειρήσεις πέραν των 9 εργαζομένων τότε η επιδότηση θα ανέρχεται στο 90%.

Ανεργιακό επίδομα

Όσοι ανέμεναν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τον Μάρτιο αλλά παραμένουν χωρίς απασχόληση τότε θα λαμβάνουν επίδομα €360.

Απαγορεύεται η μείωση μισθών και ωρών εργασίας

Το συνολικό κόστος για κάλυψη εργαζομένων και επιχειρήσεων από αυτά τα σχέδια φτάνει τα €500 εκατ.

Όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας, απαγορεύεται η μείωση μισθών και ωρών εργασίας οποιουδήποτε εργαζόμενου, εκτός αν συναινέσει ο υπάλληλος.

Εξάλλου, εξήγησε ότι αν μία επιχείρηση χρειάζεται 70 από τους 100 υπαλλήλους της, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τους υπόλοιπους 30 υπαλλήλους με ανεργιακό επίδομα.

 

Από την Πέμπτη τα επιδόματα

Παράλληλα, η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι η καταβολή των επιδομάτων θα αρχίσει από την Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Τα πέντε σχέδια καταρτίστηκαν έπειτα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτικές οργανώσεις, είπε, μεταξύ άλλων, η αρμόδια υπουργός, εξηγώντας ότι υποχρέωση και καθήκον παραμένει η στήριξη εργαζομένων που δεν μπορούσαν να απασχοληθούν.



Υπουργός Οικονομικών

"Σήμερα, ανακοινώνουμε την τρίτη φάση του Προγράμματος στήριξης της οικονομίας για τους επόμενους 4 μήνες, την περίοδο ανάκαμψης και ουσιαστικής επανεκκίνησης της οικονομίας. 

 

Αποτελείται από 5 νέα, πιο στοχευμένα σχέδια, τα οποία καταρτίστηκαν μετά από κοινωνικό διάλογο μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και προσεκτική μελέτη των δεδομένων στην αγορά, τα οποία και θα αναλύσει η Υπουργός Εργασίας, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου.

 

Τα νέα σχέδια εδράζονται κυρίως σε μια πιο στοχευμένη συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης σε τομείς δραστηριοτήτων που συνεχίζουν να πλήττονται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, και η εφαρμογή τους θα διέπεται από πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου, ούτως ώστε να αποτραπούν τυχόν καταχρήσεις.

 

Μέρος της τρίτης φάσης αποτελεί επίσης η σημερινή απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου να εγκρίνει την συνομολόγηση Συμφωνίας Εγγύησης ύψους 38.11 εκ. Ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή της Κύπρου στον μηχανισμό «SURE» το οποίο αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.  Όπως ήδη αναφέρθηκε, η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στον βέλτιστο βαθμό όλα τα εργαλεία τα οποία παρέχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Με το συνεκτικό Πρόγραμμα στήριξης της Οικονομίας η Κυβέρνηση ουσιαστικά σήκωσε όλο το βάρος λειτουργίας της οικονομίας την περίοδο της των περιορισμών, αλλά και την περίοδο της σταδιακής άρσης τους.

 

Συγκεκριμένα, στηρίχθηκαν από τα δημόσια ταμεία 190,000 συμπολίτες μας, 26,000 επιχειρήσεις και 22,000 αυτοεργοδοτούμενοι!

 

Συνολικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το ύψος επιδότησης των εισοδημάτων στις τρεις φάσεις του Προγράμματος Στήριξης αγγίζει τα 500 εκ. Ευρώ. Μια βοήθεια που οφείλαμε να παρέχουμε για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, για να αποφύγουμε τις απολύσεις, κάνοντας έτσι πράξη την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Παράλληλα, αποτρέψαμε τον οικονομικό στραγγαλισμό των επιχειρήσεων δίνοντας τους το αναγκαίο οξυγόνο για να μην χρεοκοπήσουν την κρίσιμη περίοδο αλλά και την περίοδο της ανάκαμψης.

 

Αν αναλογιστεί κάποιος το ύψος αλλά και όλο το πλέγμα των και εύρος των πολιτικών για στήριξη της οικονομίας, που ανέρχεται στα 3 περίπου δις. ευρώ, αναμφίβολα είναι από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο Προγράμματα στήριξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το μεγαλύτερο έκτακτο σχέδιο στήριξης της οικονομίας το οποίο έχει γίνει στην ποτέ Κύπρο.

 

Πρόγραμμα το οποίο κατέστη εφικτό, λόγω της σύνεσης με την οποία διαχειριστήκαμε τα δημόσια οικονομικά τα περασμένα χρόνια, της προνοητικότητας μας να δανειστούμε επιτυχώς από τις αγορές υπό δυσμενείς συνθήκες, και της πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Από την αρχή η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταθεί δίπλα στον εργαζόμενο και στον Κύπριο επιχειρηματία, εξαντλώντας τη δημοσιονομική της ευελιξία, αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, χωρίς να διακινδυνεύσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Με συνέπεια αυτό πράξαμε.

 

Την επόμενη περίοδο απαιτείται ακόμη περισσότερη σύνεση και υπευθυνότητα στην οικονομική διαχείριση. Οι δυνατότητες της κρατικής στήριξης και των δημοσίων οικονομικών δεν είναι απεριόριστες, ενώ η αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας αλλά και  τη διεθνή οικονομία είναι ακόμη μεγάλη.

 

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διασφαλίσουμε:

 

Α) τη συνέχιση της υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης θωρακίζοντας τις δυνάμεις τις δημόσιας οικονομίας

Β) τη βέλτιστη συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Γ) Την αναθεώρησης του αναπτυξιακού μας μοντέλου, μια διαδικασία η οποία ήδη βρίσκεται εν εξελίξει σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Δ) Την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Με υπευθυνότητα, ορθολογισμό αλλά και πλήρη σεβασμό στα χρήματα του φορολογουμένου. Σε αυτή την προσπάθεια επιζητούμε και τη στήριξη της αντιπολίτευσης, όπως την είχαμε σε αρκετά νομοθετήματα αλλά και στη στήριξη των συμπληρωματικών προϋπολογισμών. Είμαι σίγουρος ότι με εποικοδομητική διάθεση από όλους, θα εξεύρουμε τρόπους συνεννόησης και για τις οικονομικά ωφέλιμες για τον τόπο πολιτικές τη δύσκολη περίοδο που ακολουθεί

Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και συνθήκες για μια ισχυρή ανάκαμψη την επόμενη χρονιά αλλά και για μια υγιή οικονομία".


https://inbusinessnews.reporter.com.cy/financials/cyprus/article/249141/pente-stochevmena-schedia-ga-tin-oysiastiki-epanekkinisi



Ο κατάλογος των 35 επαγγελματικών δραστηριοτήτων που δεν μπορούν να συμμετέχουν στα σχέδια στήριξης, έδωσαν στη δημοσιότητα τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

 
Όπως σημείωσε η υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των πακέτων στήριξης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πιο κάτω τομείς δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση από το Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων
 
Όπως εξήγησε το συγκεκριμένο σχέδιο θα απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις που δεν ασκούν οποιαδήποτε από τις οικονομικές δραστηριότητες που παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα. 
 
1. Υπεραγορές
2. Δορυφορικές και άλλες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες
3. Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
4. Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των Αδειοδοτημένων Τραπεζικών
Ιδρυμάτων
5. Ιατροί
6. Νοσοκομειακές Δραστηριότητες
7. Γηροκομεία
8. Παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων
9. Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων
10. Φαρμακεία
11. Εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών
12. Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής
13. Λιανικό εμπόριο (περιλαμβανομένης της πώλησης αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων)
14. Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών, ενδυμάτων και υποδημάτων, αρωμάτων και καλλυντικών, χαλιών,
επίπλων και φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
15. Πρατήρια Πώλησης Καυσίμων
16. Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων (περιλαμβανομένης της πώλησης εξαρτημάτων)
17. Οικοδομική βιομηχανία
18. Συναφείς με την οικοδομική βιομηχανία οικονομικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένου και του χονδρικού
εμπορίου που σχετίζεται με την οικοδομική βιομηχανία
19. Κατασκευή έργων, δρόμων, γεφυρών και άλλες κατασκευαστικές δραστηριότητες
20. Κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού για οικίες, γραφεία, εργοστάσια και παρόμοια
21. Κτηνιατρικές Δραστηριότητες
22. Οικονομική δραστηριότητα εκπαίδευσης (εκτός Φροντιστήρια, Σχολές Χορού και παρόμοια*)
23. Κομμωτήρια / Κουρεία / Κέντρα Αισθητικής και άλλων Προσωπικών Υπηρεσιών
24. Νομικές, Λογιστικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και άλλες παρόμοιες
25. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες
26. Δραστηριότητες Επιχειρηματικών, Εργοδοτικών, Επαγγελματικών, Συνδικαλιστικών, Θρησκευτικών
Οργανώσεων και συναφείς δραστηριότητες
27. Εμπορικοί αντιπρόσωποι
28. Δραστηριότητες γραφείων τελετών
29. Δραστηριότητες πλυντηρίων κάθε είδους
30. Πρωτογενής τομέας
31. Φυτώρια, εκτός ανθοκομεία
32. Δραστηριότητες προγραμμάτων ηλεκτρονικών συστημάτων και συναφείς δραστηριότητες
(περιλαμβανομένου του χονδρικού εμπορίου)
33. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα
34. Υπηρεσίες σε σχέση με ακίνητη ιδιοκτησία
35. Δραστηριότητες καθαρισμού



Αυστηρές οδηγίες προς τους εργοδότες έδωσε στο πλαίσιο της παρουσίασης των νέων σχεδίων η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, επαναλαμβάνοντας τις πρόνοιες της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως είπε η κ. Αιμιλιανίδου, υπάρχει προστασία των εργαζομένων και από τα σχέδια και από τη νομοθεσία. Στα σχέδια σημειώνεται ότι δεν μπορεί ο εργοδότης να απολύσει ή να μειώσει τις ώρες εργασίας των εργοδοτουμένων από μόνος του και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο εάν συναινεί ο εργοδοτούμενος. Το ίδιο συμβαίνει και σε ό,τι αφορά στην μείωση μισθού.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε ότι «βάζει λεφτά ο φορολογούμενος» και πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστές οι υποχρεώσεις του εργοδότη. Κάλεσε, μάλιστα, να γίνονται καταγγελίες για τη μη τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: