Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Αθώος ο Μουμπάρακ για το φόνο διαδηλωτών το 2011


Αιγυπτιακό δικαστήριο απέσυρε σήμερα τις κατηγορίες εναντίον του ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του υπουργού του επί των Εσωτερικών και έξι συνεργατών του, οι οποίοι κατηγορούνταν για το φόνο διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που τον ανέτρεψε από την εξουσία.


Το δικαστήριο απάλλαξε επίσης τον Μουμπάρακ και έναν πρώην υπουργό Πετρελαίου από κατηγορίες για διαφθορά σχετικά με εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ισραήλ σε τιμές κατώτερες των αγοραίων. Σε μια χωριστή υπόθεση διαφθοράς, αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του Μουμπάρακ και των γιων του, του Αλάα και του Γκαμάλ, καθώς ο δικαστής Μαχμούντ Κάμελ αλ-Ρασίντι δήλωσε πως έχει παρέλθει υπερβολικά πολύς καιρός αφότου τελέσθηκε το φερόμενο έγκλημα και γι' αυτό το δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί για το θέμα.

Ο 86χρονος Μουμπάρακ δεν πρόκειται πάντως να αφεθεί ελεύθερος μετά τις σημερινές ετυμηγορίες. Το Μάιο κρίθηκε ένοχος σε μια άλλη υπόθεση σχετική με κλοπή δημοσίων κεφαλαίων και εκτίει την ποινή τριετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε, ενώ τελεί υπό κατ' οίκον κράτηση για ιατρικούς λόγους σε στρατιωτικό νοσοκομείο σε προάστιο του Καΐρου.

Οι σημερινές αποφάσεις μπορεί να εφεσιβληθούν. Το ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασε σε επευφημίες όταν ο δικαστής τελείωσε την ανάγνωση των ετυμηγοριών. Ο Μουμπάρακ, ο οποίος φορούσε γυαλιά ηλίου και πουλόβερ, μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα πάνω σε φορείο. Η ανατροπή του Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε για περίπου 30 χρόνια, οδήγησε την Αίγυπτο στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, όμως ο νικητής, ο Μοχάμεντ Μόρσι, ανατράπηκε πέρυσι από το στρατό. Η αποφυλάκιση φέτος μερικών προσωπικοτήτων της εποχής του Μουμπάρακ έχει ήδη δημιουργήσει φόβους μεταξύ των ακτιβιστών ότι η παλιά ηγεσία ξανακερδίζει επιρροή.

"Δεν έκανα τίποτε κακό", δήλωσε ο Μουμπάρακ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή τηλεόραση λίγο μετά την απαλλαγή του.

Αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του δωματίου του, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και φορώντας γυαλιά ηλίου προκειμένου να χαιρετίσει υποστηρικτές του που πήγαν εκεί για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Πηγή ΚΥΠΕ

http://www.sigmalive.com/news/international/185080/athoos-o-moumparak-gia-to-fono-diadiloton-to-2011#sthash.ezRf5rGR.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: