Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Το μοναδικό ελληνικό μανάβικο της Αστόρια λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια



Η Αστόρια, η ελληνική γειτονιά της Νέας Υόρκης, είναι εδώ και δεκαετίες ο παράδεισος του μεσογειακού φαγητού. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι Νεοϋορκέζοι, είναι πιο σύνηθες να βρίσκει κανείς σουβλάκια, παρά οποιοδήποτε άλλο φαστ φουντ σε κάθε τετράγωνο της γειτονιάς. 





Ανάμεσα στα εστιατόρια, ξεχωρίζει το οπωροπωλείο United Brothers, που λειτουργεί εδώ και ακριβώς 40 χρόνια. 

Το 1969, οι Tom, Jerry και George Kourkoumelis έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της δικτατορίας. Από την Κεφαλονιά, βρέθηκαν στο Μανχάταν μαζί με δύο άλλους φίλους τους, τα αδέρφια Σπύρο και Δαμιανό Ματαφιά. Στη Νέα Υόρκη, η πεντάδα συναντήθηκε και έψαχνε για καλά μανάβικα. Όλα τα προιόντα που βρήκαν, τους έκαναν να νοσταλγούν το σπίτι. 

Έτσι, το 1974, ίδρυσαν το μαγαζί United Brothers Fruit Marke στην περιοχή Washington Heights του Μανχάταν. Λόγω μεγάλης εγκληματικότητας στην περιοχή, μετακόμισαν στην Αστόρια μετά από λίγα χρόνια. 

Σύμφωνα με κάτοικους της περιοχής και θαμώνες του καταστήματος, υπάρχουν πελάτες που έρχονται από το Σόχο, τη Νολίτα και άλλες περιοχές του Μανχάταν εδώ και δεκαετίες για να βρούνε τα πιο νόστιμα φρούτα της πόλης και τα πιο μυρωδάτα λαχανικά. 

Καθημερινά, πάνω από 3.000 άνθρωποι ψωνίζουν σε αυτό το τεράστιο κατάστημα των 200 τετραγωνικών, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Όλες οι Ελληνίδες γιαγιάδες της Αστόρια το προτμούν και είναι το αγαπημένο μαγαζί όλων των hipsters της πόλης. Πλέον, το μαγαζί έχει και ένα μικρό πάγκο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκους χυμούς. 

Από τους πέντε πρώτους ιδιοκτήτες μόνο ο νεώτερος δεν έχει βγει στη σύνταξη και δεν έχει μετακομίσει στην Φλόριντα. Ο 61χρονος Τομ Κουρκουμέλης δουλεύει δέκα ώρες στο μαγαζί εκτός από όταν πηγαίνει διακοπές στην Κεφαλονιά. Στο κατάστημα πλέον δουλεύουν και συγγενείς των πέντε “αδερφών”, προωθώντας την ελληνική νοστιμιά στα πέρατα της γης. 






http://www.protothema.gr/Stories/article/430526/missing-friendly-url/

Δεν υπάρχουν σχόλια: