Με εντατικούς ρυθμούς η ομάδα των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου, του ΤΑΕ Πάφου και του ΤΑΕ Λεμεσού, συνεχίζουν τις έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης που αφορά το ΣΑΠΑ, όπως και των καταγγελιών για χρηματισμό αξιωματούχων και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Με τη συνδρομή της ΜΟΚΑΣ θα ερευνηθεί η ύπαρξη λογαριασμών των υπόπτων στο εξωτερικό, αφού σύμφωνα με μαρτυρία που κατέχει η Αστυνομία ο Διευθυντής του ΣΑΠΑ φέρεται να έχει μεταφέρει τα χρήματα του στο εξωτερικό. Για την υπόθεση αναζητείται και τέταρτος ύποπτος με την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Χρίστου Δρακόπουλου ιδιοκτήτη της εταιρείας ENVITEC A.E o οποίος ανέλαβε την αναβάθμιση της βιολογικής μονάδας του έργου.
Η Αστυνομία προχωρεί στις έρευνες στη βάση του μαρτυρικού υλικού που έχει ήδη εξασφαλίσει, μέρος του οποίου είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, υπαστυνόμο Ελευθέριο Κυριάκου, η Αστυνομία κατέχει μαρτυρίες που εμπλέκουν κυρίως τον Δήμαρχο Πάφου και πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου Σ. Βέργα και το Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιο Μαλληκίδη σε πιέσεις και εκβιασμούς που ασκούνταν στους εργολάβους και στους συμβούλους μηχανικούς να ανεβάζουν τα ποσά για το έργο προκειμένου να λαμβάνουν και οι ίδιοι μερίδιο από τις υπερπληρωμές που έγιναν αρχικά στον οργανισμό.
Η Αστυνομία εξασφάλισε περαιτέρω γραπτή κατάθεση από τον εργολάβο, ο οποίος ήταν συνέταιρος σε Κοινοπραξία που ανέλαβε ένα εκ των συμβολαίων της Β φάσης, αλλά στη συνέχεια διέκοψε τη συνεργασία με το συνέταιρο του. Σύμφωνα με την κατάθεση, μετά που κατακυρώθηκε η προσφορά υπέρ τους, ο συνέταιρος του, τού ανέφερε ότι έχει υποχρεώσεις και ότι έταξε χρήματα σε διάφορους ανθρώπους, με αντάλλαγμα τη βοήθεια τους για το έργο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έδωσε 100.000 ευρώ, σε συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σωματείο και όταν ρωτήθηκε γιατί έδωσε τα χρήματα τού ανέφερε «έταξα τα για τη δουλειά». Ανέφερε επίσης ότι κάποιες επιταγές συνολικού ποσού 500.000 ευρώ, ήταν αδικαιολόγητες και δεν γνώριζε πού πήγαιναν τα χρήματα.
Επίσης, ανάφερε στην κατάθεση του ότι σε κάποια προσωπική συνομιλία που είχε με τον Δήμαρχο Πάφου στο γραφείο του, τον ρώτησε ευθέως τι κάνει ο συνέταιρος του και συγκεκριμένα για τις 500.000 που ήταν αδικαιολόγητες και η απάντηση του ήταν ότι « παραπάνω από 300.000 ευρώ δεν τους έδωσε ο συγκεκριμένος».
Είπε μάλιστα στην Αστυνομία ότι σε κάποιες από τις συζητήσεις που είχαν ο συνέταιρος του ανάφερε ότι κάποια από τα λεφτά της κοινοπραξίας θα έπρεπε να δοθούν ή είχαν δοθεί από τον ίδιο για διάφορες « βοήθειες» προς την Κοινοπραξία. Σε μια περίπτωση μάλιστα ο συνέταιρος του, του έδωσε ένα τιμολόγιο της εταιρείας του, προς την Κοινοπραξία όπου μεταξύ άλλων στο τιμολόγιο υπήρχε και χρέωση της κοινοπραξίας 30.000 ευρώ με το δικαιολογητικό `βοήθειες`. Μεταξύ των ονομάτων των οποίων ο συνέταιρος του έλεγε ότι είχε δώσει χρήματα ήταν συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα και κάποιος δικηγόρος.
Σε πολλές περιπτώσεις λόγω και των προστριβών που στη συνέχεια είχε ο συγκεκριμένος εργολάβος με το συνέταιρο του , ο 1ος ύποπτος Δήμαρχος Πάφου σε συναντήσεις που είχε μαζί του στη Λευκωσία αλλά και στο γραφείο του Δημάρχου Πάφου τον παρότρυνε να αποχωρήσουν από το έργο, να πείσει την άλλη πλευρά της Κοινοπραξίας να του δώσει αρκετά χρήματα ως αποζημίωση και να τον αφήσουν να συνεχίσει το έργο από μόνος του.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, ο Σύμβουλος μηχανικός ξεκίνησε την κατάθεση του στις 21.10 2014 η οποία διακόπηκε μετά από δική του επιθυμία και επανάρχισε την 24.10.2014. Στην συμπληρωματική κατάθεση πέραν των όσων ανέφερε είπε πως την επομένη της κατάθεσης του τον επισκέφτηκε στο γραφείο του ο 2ος ύποπτος Ε. Μαλληκίδης ο οποίος του ανέφερε ότι γνώριζε για την επίσκεψη του στην Αστυνομία και του ζήτησε να προσπαθήσει να πείσει τους ανακριτές να πέσει η υπόθεση στα μαλακά και να μην αναφέρει ότι χρηματιζόταν από τους εργολάβους.
Του ανέφερε επίσης ότι ανησυχούσε για το ποσό των 5.000 ευρώ που του είχε δώσει ο ίδιος για βοήθεια σε ανάπηρο που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ότι θα τον διέψευδε, αφού ο παραπληγικός θα πει στην Αστυνομία αν ρωτηθεί, ότι πήρε τα χρήματα.
Ο Σύμβουλος Μηχανικός του ανέφερε ότι έδωσε ήδη κατάθεση και ότι θέλει να το αναφέρει στην Αστυνομία. Ο 2ος ύποπτος Ε. Μαλληκίδης του ζήτησε επίσης – όπως είπε- στην Αστυνομία να μην αναφέρει τίποτα για την επίσκεψη του στο γραφείο του. Εκεί όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο ήταν δύο μέλη του προσωπικού του, τα οποία σε γραπτές καταθέσεις τους επιβεβαιώνουν την επίσκεψη του Ε. Μαλληκίδη.
Τόσο ο Δήμαρχος Πάφου Σ. Βέργας όσο και ο Γενικός Διευθυντής Ευτύχιος Μαλληκίδης ασκούν το δικαίωμα της σιωπής και δεν απαντούν στις ερωτήσεις των ανακριτών που τους υποβάλλονται για την υπόθεση, ωστόσο ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μιχαηλίδης υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ότι καμία ανάμειξη δεν έχει στην υπόθεση και αρνείται ότι έλαβε 30.000 ευρώ από εργολάβο που εκτέλεσε ένα από τα συμβόλαια του οργανισμού.
nomisma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου