Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Τζακ Στρο: «Πατέρας» της τουρκικής ενταξιακής πορείας

Νέο ξέσπασμα του φιλότουρκου Τζακ Στρο, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας (και πρώην Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας επί δημοψηφίσματος 2004), αυτήν τη φορά σε συνέντευξή του στο πρακτορείοΑνατολού
Είπε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχθεί τη διαίρεση στην Κύπρο. Έτσι οι δύο κοινότητες πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους σχέσεις. Αυτό θα είναι ένα πιο καθαρό σύστημα... ενωμένο με δικοινοτική, διζωνική λύση... Αλλά αυτό δεν το δέχονται οι Ε/κ, αυτό φάνηκε πριν από δέκα χρόνια, με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν... Η Βρετανία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ». (Σημερινή 26.11.2014).


Τον Ιούνιο του 2010, με προκλητικό άρθρο του στους «Τάιμς» του Λονδίνου, ξανακάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μελέτη διχοτόμησης της Κύπρου και τη διεθνή κοινότητα σε αναγνώριση δύο κρατών.

Και βέβαια στηρίζει την ενταξιακή της Τουρκίας, εφόσον επί δικής του παρουσίας στο Φόρεϊν Όφις ξεκίνησε, εξού και αυτοαποκαλείται και «πατέρας» της όλης διαδικασίας.

Ήταν ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της «εγγυήτριας» Βρετανίας που -σε τουρκική συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων τον Φεβρουάριο του 2006, την οποία οργάνωσε τότε η φιλότουρκηΕργατική Τζόαν Ράιαν (βλέπε Λόντρα Γκαζέτ 22 Φεβρουαρίου 2006)- δήλωσε απερίφραστα ότι η Κύπρος... του έσπασε τα νεύρα! Και ότι ουσιαστικά διεκδικεί και την πατρότητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας/ΕΕ.

Είπε και γράφτηκε:
«Αν με ρωτούσατε ποιος είναι ο μεγαλύτερός μου εκνευρισμός (μετά την αποχώρησή μου από το Φόρεϊν Όφις) είναι ότι στις 26 Απριλίου 2004, ενόψει της απόφασης υπέρ του σχεδίου επανένωσης της Κύπρου στον Βορρά και την απόρριψή του από τον Νότο, αποφασίσαμε ομόφωνα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που να τερματίζουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Και παρ' όλες τις συνεχείς αποφασιστικές προσπάθειες του Πρωθυπουργού (Τονι Μπλερ) και της Μάργκαρετ Μπέκετ (αντικαταστάτριάς του) ο τερματισμός της απομόνωσης δεν έγινε κατορθωτός... Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει τον εκνευρισμό των Τουρκοκυπρίων». (Τα δύο ξεχωριστά κράτη τα βάφτισαν από τότε «επανένωση»).

Στη συνέχεια, όπως πρωτοσέλιδα προέβαλε η τουρκική εφημερίδα, ο Τζακ Στροεπανέλαβε την υπόσχεσή του ότι «θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν σίγουρο ότι οι υποσχέσεις θα κρατηθούν κατά γράμμα αλλά και σε πνεύμα».

Και όντως έτσι είχε συμβεί. Δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο της 24ης Απριλίου 2004, έγινε σύσκεψη στο Φόρεϊν Όφις με συμμετοχή πολλών παραγόντων της τότε βρετανικής κυβέρνησης και εκεί ήταν που αποφάσισαν εκδικητικά οι Βρετανοί να προωθήσουν το ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ με τα κατεχόμενα μέσω της Ε.Ε. Αυτοί ήσαν οι αίτιοι που υποφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία με όσα προβλήματα αντιμετωπίζει στην Ε.Ε. για το θέμα αυτό...

«Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορώ να σκεφτώ ότι κατάφερα, αλλά η μόνη μεγαλύτερή μου επιτυχία, για εμένα, ήταν αυτή (έναρξη ενταξιακώνΤουρκίας). Και νιώθω μεγάλη ευθύνη, αν όχι ως πατέρας, αυτού του στόχου... Είναι λυπηρό γεγονός ότι το κλίμα πάγωσε από τον Οκτώβριο του 2005, όμως η βρετανική κυβέρνηση, και στην πραγματικότητα η Βουλή των Κοινοτήτων απ΄ όλες τις πλευρές (κόμματα), παραμένει έντονα σταθερή στις υποχρεώσεις της έναντι στην Τουρκία», είπε επίσης τότε ο Τζακ Στρο.

Ο Στρο βρίσκεται στο πλευρό των τουρκικών συμφερόντων μαζί με άλλους του κόμματός του και μέσω της ιδρυθείσας από το 2007 κομματικής ομάδας, ονόματι «Εργατικοί φίλοι της Τουρκίας». Η οποία ιδρύθηκε εν τη παρουσία του Τούρκου πρέσβη στο Λονδίνο...

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Τζακ Στρο, ως Υπ. Εξωτερικών, είχε πάει στην Κύπρο, ο μ. πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν δέχθηκε να τον δει, λόγω της εμμονής του να επισκεφθεί και το «προεδρικό» στα κατεχόμενα. Πήγαν, όμως, τότε και τον είδαν στη ΒρετΥπ. Αρμοστεία έξι Ελληνοκύπριοι επώνυμοι...

Ο Στρο, όμως, όπως και άλλοι, χρηματίζονται από τους Τούρκους και είναι σε συνδυασμό και με αυτό που πρέπει να μελετώνται οι δραστηριότητές τους.
Με μια ματιά στις υποχρεωτικές δηλώσεις που κάνουν οι βουλευτές στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, μπορεί κάποιος να βρει πόσες χιλιάδες λίρες τσεπώνει ο Τζακ Στρο από ομιλίες που κάνει στην Τουρκία, από φιλοξενίες, δώρα, έξοδα παραστάσεων που πληρώνονται κατά τις επισκέψεις τους εκεί και όχι μόνον.

Π.χ. στις 11 Απριλίου 2014 εισέπραξε £4.600,87 για ομιλία του μεταξύ 20-22 Μαρτίου που έκανε στο «Turkish Davos» στην Τουρκία, συν τα αεροπορικά του εισιτήρια (και της συζύγου του) και έξοδα διαμονής, συνολικού ποσού £2.334. Οι Τούρκοι ξέρουν να εξαγοράζουν. Αντίθετα με την κυπριακή και ελλαδική πλευρά, που ούτε σε νηπιαγωγείο για τέτοια δεν κατάφεραν να «μαθητεύσουν», με ανύπαρκτη διαφώτιση για τα εθνικά μας θέματα...

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: