Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Περισσότερα αγόρια γεννιούνται νεκρά από ότι τα κορίτσια

Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να γεννηθούν νεκρά από ό,τι τα κορίτσια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε στοιχεία από πολλές χώρες. Ο κίνδυνος θανάτου είναι περίπου 10% μεγαλύτερος για ένα αγόρι.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τη δρα Φιόνα Μάθιους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “BMC Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 30 εκατομμύρια γεννήσεις παγκοσμίως.
Ο μεγαλύτερος κατά 10% κίνδυνος των αγοριών ισοδυναμεί με μια συνολική απώλεια περίπου 100.000 αγοριών κάθε χρόνο. Περίπου το ένα τέταρτο των γεννήσεων νεκρών παιδιών συμβαίνουν για ανεξήγητη αιτία. Από τις υπόλοιπες, πολλές σχετίζονται με ανωμαλίες του πλακούντα της μητέρας, όμως επίσης συχνά είναι άγνωστο γιατί αυτές οι ανωμαλίες συμβαίνουν.
 «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που γεννιούνται νεκρά, είναι εντυπωσιακή. Οι θάνατοι στη γέννα αποτελούν κοινό φαινόμενο ακόμη και στις πλούσιες χώρες που έχουν εξελιγμένα συστήματα υγείας», δήλωσε η Φιόνα Μάθιους.
Αν και οι γεννήσεις νεκρών παιδιών είναι σχετικά μικρότερες στις ανεπτυγμένες χώρες, η «ψαλίδα» μεταξύ αγοριών και κοριτσιών παραμένει και σε αυτές η ίδια, όπως στις φτωχότερες χώρες. Εξάλλου, τα ποσοστά θανάτων στη γέννα έχουν μειωθεί ελάχιστα κατά τα τελευταία 15 χρόνια είτε στις πλούσιες, είτε στις φτωχές χώρες.
Μια μεγάλη λόγω του πληθυσμού τους- εξαίρεση παγκοσμίως αποτελούν η Κίνα και η Ινδία, που εφαρμόζουν πολιτικές υποχρεωτικής έκτρωσης ανάλογα με το φύλο του εμβρύου. Σε αυτές τις χώρες αφενός ο κίνδυνος γέννησης νεκρού παιδιού είναι μεγαλύτερος από ό,τι σε άλλες χώρες και αφετέρου δεν παρατηρείται «ψαλίδα» μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, όσον αφορά τους θανάτους.
Ως πιθανές αιτίες για τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου ενός αγοριού στη γέννα, έχουν προταθεί ορισμένες διαφορές στην ανάπτυξη και λειτουργία του πλακούντα στην μήτρα μεταξύ των αγοριών και κοριτσιών, καθώς και η αυξημένη ευαισθησία των αγοριών σε περιβαλλοντικούς παράγοντες λόγω της εγκύου μητέρας τους, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η προχωρημένη ηλικία της κατά την εγκυμοσύνη, οι κοινωνικοοικονομικές στερήσεις κ.α.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τα αγόρια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο θανάσιμο κίνδυνο, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα. Ήδη έχουν εντοπίσει σημάδια μη φυσιολογικής ανάπτυξης ενός εμβρύου, πράγμα που μερικές φορές παρέχει ένα έγκαιρο προειδοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η γέννηση ενός νεκρού παιδιού, αλλά να διακόπτεται η κύηση πιο πρόωρα.


http://ikypros.com/?p=62912#sthash.zKkcalAI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: