Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Χαμηλές οι ποσότητες νερού στα φράγματα της Κύπρου

Η συνολική ποσότητα που υπάρχει σήμερα στα φράγματα της Κύπρου είναι 81 εκατομμύρια κ.μ. (28%), δηλαδή η μισή της αντίστοιχης περσινής που ήταν 165 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (56,7%), σύμφωνα με τον Επαρχιακό Μηχανικό του Τμήματος Υδάτων Πάφου Βάσο Σωκράτους.
 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το περσινό υδρολογικό έτος σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου ανομβρία, προσθέτοντας πως η συνολική ροή στα φράγματα της Κύπρου ήταν μόλις 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε σύγκριση με 18,7 εκ. κ.μ. που ήταν η ροή του υδρολογικού έτους 2007- 2008 όταν είχαμε τη τελευταία μεγάλη ανομβρία, κατά την οποία αναγκαστήκαμε να εισάγουμε νερό με πλοία για να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, η κατάσταση των αποθεμάτων των φραγμάτων στην Πάφο είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Κύπρο. Στο φράγμα Ευρέτου υπάρχουν 10,9 εκ. κ.μ. ( 45,4%), στο φράγμα Ασπρόκρεμμου 28,6 εκ. κυβικά μέτρα νερού (54,7%) και στο φράγμα Κανναβιούς – Ασπρογιάς 9,3 εκ. κ.μ. ( 54,5%). Τα αντίστοιχα περσινά αποθέματα και στα τρία φράγματα ήταν 73,5 εκ. κ.μ. ( 78%).

Ο κ. Σωκράτους σημείωσε ακόμη προς προστέθηκαν δύο νέες μόνιμες αφαλατώσεις συνολικής παραγωγής 103.000 κ.μ. την ημέρα που ικανοποιούν τις υδρευτικές ανάγκες μόνο, ανεξάρτητα της βροχόπτωσης.

Πρόσθεσε επίσης πως η μόνη επαρχία που εξαρτάται αποκλειστικά από τις καιρικές συνθήκες για την ικανοποίηση των αναγκών της σε νερό είναι η Πάφος. Η ευρύτερη περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς υδροδοτείται αποκλειστικά από γεωτρήσεις υδροφορέα του φράγματος Ευρέτου, ενώ το συμβόλαιο της κινητής μονάδας αφαλάτωσης Πάφου έχει λήξει από το Νοέμβριο του 2013 και δεν βρίσκεται πλέον στην εφεδρεία.

Ο κ. Σωκράτους είπε ακόμη πως έχοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις συνεχώς μειώνονται και οι περίοδοι ανομβρίας δεν είναι μονοετούς αλλά τριετούς συνήθως διάρκειας, η Πάφος δεν θα είναι ασφαλής χωρίς την ύπαρξη μιας, μικρότερης έστω δυναμικότητας, μονάδας αφαλάτωσης.

“Επίσης όλοι από μόνοι μας και κυρίως οι τοπικές αυτοδιοικήσεις θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση νερού στο ελάχιστο ώστε να αποφύγουμε υποχρεωτικά και οδυνηρά μέτρα στο άμεσο μέλλον”, είπε, προσθέτοντας ότι με την εξασφάλιση πόσιμου νερού δεν λύνουμε το υδατικό πρόβλημα.

Δραστικές περικοπές στο νερό άρδευσης θα οδηγούσε τη γεωργία σε μαρασμό και θα έστελνε στην ανεργία τους τελευταίους αγρότες που τόσο τους έχουμε ανάγκη στις δύσκολες μέρες που περνά η οικονομία του τόπου μας, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
http://ikypros.com/?p=63395#sthash.oy0aFZ47.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: