Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Πράματα και θάματα ακούστηκαν στο δικαστήριο για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Όλες οι λεπτομέρειες


Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον των τριών υπόπτων, του Δημάρχου Πάφου και Προέδρου του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου (ΣΑΠΑ) Σάββα Βέργα, 49 ετών, του Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη και του πρώην Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πάφου, 58 ετών, και του  αρχιτέκτονα, πρώην Δημοτικού συμβούλου Πάφου και πρώην μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του ΣΑΠΑ στην Πάφο, Γιώργο Μιχαηλίδη.



Ο Δικαστής της υπόθεσης Χριστόδουλος Χριστοδούλου έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας και δικαιολογώντας την απόφαση του είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφέστατες μαρτυρίες. Υπάρχει, συνέχισε, γραπτή μαρτυρία από Σύμβουλο Μηχανικό του συγκεκριμένου έργου σύμφωνα με την οποία οι ύποπτοι Σάββας Βέργας και Ευτύχιος Μαλληκίδης του ζητούσαν χρηματισμό. Η μαρτυρία, πρόσθεσε επίσης ο δικαστής, είναι τέτοια που αποκαλύπτει τη διάπραξη των αδικημάτων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα Βέργας, ποινικολόγος Γιώργος Γεωργίου, δεν έφερε ένταση στο αίτημα της Αστυνομίας  για προσωποκράτηση 8 ημερών, λέγοντας ωστόσο πως ο πελάτης του αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με την υπόθεση, αλλά θέτει τον εαυτό του ενώπιον των ανακριτικών αρχών για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Επίσης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη, Ντίνος Καλλής, επίσης δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για προσωποκράτηση 8 ημερών  λέγοντας επίσης πως ο πελάτης του αρνείται κάθε ανάμειξη με την υπόθεση, αλλά πως θέτει τον εαυτό του ενώπιον των ανακριτών προκειμένου να διεκπεραιώσουν το έργο τους.

Ένταση ωστόσο υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Δημοτικού συμβούλου, αρχιτέκτονα Γιώργου Μιχαηλίδη, Γ. Χατζηνεοφύτου, αιτούμενος την κράτηση του πελάτη του για μόνο τρεις μέρες. Δικαιολογώντας το αίτημα του στο δικαστήριο, ο κ. Χατζηνεοφύτου είπε ότι η μόνη σύνδεση με τα υπό εξέταση ισχυριζόμενα αδικήματα του πελάτη του είναι ότι εισέπραξε 30.000.

Από την πλευρά της, εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας, η Ξένια Ξενοφώντος χαρακτήρισε ορθή την τοποθέτηση των συνηγόρων υπεράσπισης των Σ. Βέργα και Ε. Μαλληκίδη να μην φέρουν ένσταση. Ωστόσο, παρατήρησε, πως πρόκειται για πολύπλοκη υπόθεση μεταξύ των ετών 2004- 23.10. 2014, σημειώνοντας παράλληλα πως τα αδικήματα είναι σφαιρικά για τους τρεις υπόπτους και ότι οι υποθέσεις είναι κοινές. 

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Ελευθέριο Κυριάκου, που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού και εξεταστή της υπόθεσης, εναντίον των τριών υπόπτων εξετάζονται μεταξύ άλλων τα αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημοσίου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, κατάχρησης εξουσίας, δωροληψίας για επίδειξη από Δημόσιο Λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας , αποδοχή αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό, αδικήματα κατά παράβαση του Περί Πρόληψης της Διαφθοράς, αδικήματα διαφθοράς που ορίζονται από το νόμο που κυρώνει τη σύμβαση του Σ.Ε. για την ποινικοποίηση της διαφθοράς, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, και αδικήματα διαφθοράς, κλοπής από δημόσιο λειτουργό , συγκάλυψης έρευνας και δήμευσης εσόδων από ορισμένες εγκληματικές πράξεις.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, στα αδικήματα ενέχονται και οι τρεις ύποπτοι, ενώ για τον δεύτερο ύποπτο, τον Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιο Μαλληκίδη, διερευνώνται και τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της απόσπασης χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου , παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2004 και 23.10.2014 σε Πάφο και Λευκωσία.

Ο υπαστυνόμος Ε. Κυριάκου είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι στις 20.10.2014 στάλθηκε επιστολή στο Αρχηγείο Αστυνομίας, από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας με θέμα πιθανές ατασθαλίες στην κατασκευή της β’ φάσης του αποχετευτικού συστήματος Πάφου. Σύμφωνα με την καταγγελία, πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνταν στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΠΑ μέσω εκπροσώπων τους καθώς επίσης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης, 2ος ύποπτος, χρηματίζονταν από τους εργολάβους του αποχετευτικού. Όπως προκύπτει από την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ο Διευθυντής της Εταιρείας σε αρκετές περιπτώσεις φέρεται να έγινε δέκτης πιέσεων από το Δήμαρχο Πάφου Σ. Βέργα, 1ο ύποπτο, εκ της θέσεως του ως πρόεδρος του ΣΑΠΑ , δημοτικούς συμβούλους και το Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ για να πιστοποιεί επιπλέον ποσά που προέκυψαν λόγω επιπλέον εργασιών πέραν των όσων προνοούσε το αρχικό τους συμβόλαιο, στους εργολάβους του αποχετευτικού με σκοπό προφανώς να τα επωφελούνταν οι ίδιοι.

Τον παρότρυναν επίσης να ακολουθήσει τις υποδείξεις τους με αντάλλαγμα την αμοιβή του με επιπρόσθετο ποσό, από αυτό που προβλεπόταν από τη σύμβαση του με το ΣΑΠΑ. Τέλος, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει στην επιστολή του – όπως είπε ο εξεταστής υπαστυνόμος Ε. Κυριάκου- ότι το συμβόλαιο Ε για την 2η φάση του αποχετευτικού, ανατέθηκε παράνομα σε συγκεκριμένη εργοληπτική εταιρεία, χωρίς τη διαδικασία Δημόσιων προσφορών. Επίσης, μετά την πιο πάνω επιστολή λήφθηκε κατάθεση, συνέχισε, από τον Αν. Διευθυντή Τεχνικού ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και μεταξύ άλλων αφού υιοθέτησε τα πιο πάνω ανέφερε επιπλέον ότι η Β’ φάση του αποχετευτικού της Επαρχίας Πάφου ήταν τα συμβόλαια Α,Β,Γ, Δ,  και Ε με τέσσερις διαφορετικούς εργολάβους .

Συγκεκριμένα, ανέφερε, για τα συμβόλαια Α και Ε εργολάβος ήταν η Κοινοπραξία Medcon Construction Ltd. GCC Ltd JV για το αρχικό ποσό της σύμβασης Α) 14,422,362,00 ευρώ και του Ε) 6,676,000.00 ευρώ.

Το Β συμβόλαιο ανατέθηκε στην Κοινοπραξία Loizos Iordanou Constructions & Ergoliptiki Eteria Ch.P.Yh JV και το ποσό του συμβολαίου ήταν 21,271,330 00 ευρώ .

Το συμβόλαιο Γ ανατέθηκε στην εταιρεία Nemesis Cons. Public Company Ltd. και το ποσό του ήταν 20 .152,954,00 ευρώ και τέλος το Δ συμβόλαιο το οποίο αφορά τον βιολογικό σταθμό ανατέθηκε στην εταιρεία ENVITEC S.A. για το ποσό των 15, 720,133.00 ευρώ.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, επίσης, το συνολικό αρχικό ποσό του εν λόγω έργου ήταν 78,242,779,00 ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι ο Σύμβουλος Μηχανικός που ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη του έργου, τον Φεβρουάριο του 2014 επισκέφτηκε την τότε Γενική Ελέγκτρια και στην παρουσία του ιδίου, ανέφερε αρκετά σοβαρά γεγονότα για τον Δήμαρχο, Μέλη του Συμβουλίου και τον Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ, καθώς και προηγούμενα μέλη του Συμβουλίου του ΣΑΠΑ. Συγκεκριμένα – όπως είπε- ο σύμβουλος μηχανικός ανέφερε ότι χρηματιζόταν ο Σ. Βέργας και δύο δημοτικοί σύμβουλοι και ο Δήμαρχος Πάφου ζητούσε από τον Σύμβουλο Μηχανικό το 20% της αμοιβής του ιδίου για να βοηθήσει στις πιστοποιήσεις προς όφελος των εργολάβων.

Είπε ακόμη πως σε κατάθεση που έδωσε ο Σύμβουλος Μηχανικός της Β φάσης επέκτασης του ΣΑΠΑ ανέφερε ότι το έτος 2004 σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Sogreah France υπέβαλε προσφορά για μελέτη και επίβλεψη της 2ης φάσης του συστήματος αποχετεύσεως και εργοστασίου λυμάτων για το ποσό του 1.950.000 Λ.Κ. και μετά από σχετικό διαγωνισμό, η προσφορά κατακυρώθηκε υπέρ του. Πριν την υποβολή της προσφοράς επίσης όπως αναφέρθηκε ο Ε. Μαλληκίδης Διευθυντής του ΣΑΠΑ , 2ος ύποπτος, ζήτησε από τον Σύμβουλο Μηχανικό όπως προσθέσει στο συνολικό ποσό της προσφοράς το ποσό των 500.000 Λ.Κ. για να διανεμηθεί στον ίδιο και σε μέλη του τότε Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος δεν αποδέχτηκε, αλλά δεν έδωσε οποιαδήποτε απάντηση. Με την είσπραξη της προκαταβολής ο 2ος ύποπτος του ζήτησε εκ νέου το ποσό των 30.000 Λ.Κ. για να το μοιραστεί όπως του είπε με την ομάδα του, ως αμοιβή που κατακύρωσαν την προσφορά στην εταιρεία του πράγμα το οποίο και πάλι αρνήθηκε.

Περαιτέρω όπως αναφέρει στην κατάθεση του ο Σύμβουλος Μηχανικός το έτος 2007 κατά τον χρόνο υπογραφής του συμβολαίου για επέκταση του εργοστασίου λυμάτων που κατακυρώθηκε στην ελληνική εταιρεία ENVITEC S.A. ο Διευθυντής της εν λόγω εταιρείας εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και καταζητείται, τον συνάντησε στο Δημαρχείο Πάφου και του ανέφερε ότι θα έδινε μέρος της προκαταβολής του, δηλαδή το ποσό των 200.000 Λ.Κ.  στο 2ο ύποπτο, ο οποίος θα μοιραζόταν με τον Δήμαρχο και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάποια στιγμή μάλιστα ο καταζητούμενος αναχώρησε από το Δημαρχείο μαζί με τον 2ο ύποπτο για να πάνε στην τράπεζα και όταν επέστρεψαν πίσω ο 2ος ύποπτος κρατούσε νάιλον τσάντα μέσα στην οποία υπήρχαν δέσμες χρημάτων και εισήλθε στο γραφείο του Δημάρχου, όπου εκεί βρίσκονταν άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

Στο σημείο αυτό με βάση τα όσα προκύπτουν μέχρι στιγμής από την αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων ο καταζητούμενος στις 29/11/2007 παρέλαβε από το ΣΑΠΑ τραπεζική επιταγή ύψους 920,000 Λ.Κ. ως προκαταβολή και η οποία κατατέθηκε σε λογαριασμό της εταιρείας στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος σε υποκατάστημα στην Πάφο. Την επομένη δηλαδή 30.11. 2007, όπως καταγράφεται στην κατάσταση λογαριασμού της εταιρείας, παρατηρείται ανάληψη του ποσού των 75,000 Λ.Κ. σε μετρητά, ενώ την ίδια ημέρα ο Ευτύχιος Μαλληκίδης, 2ος ύποπτος διαπιστώνεται ότι επισκέπτεται την θυρίδα του στην Τράπεζα Κύπρου στην Πάφο.

Επίσης, ο υπαστυνόμος Ελευθέριος Κυριάκου είπε ότι ο Δήμος Πάφου το 2010, διοργάνωσε όπερα και ο Σάββας Βέργας του ζήτησε να κάμει εισφορά για την εκδήλωση, αλλά ο ίδιος αγόρασε 1000 ευρώ εισιτήρια για τους υπαλλήλους του και έδωσε τα χρήματα στον Δήμαρχο. Περαιτέρω, όπως αναφέρει ο Σύμβουλος Μηχανικός, ο Σ. Βέργας ζητούσε από όλους τους εργολάβους να κάνουν εισφορές στην ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου ΑΕΠ και ο ίδιος δύο φορές έδωσε από 5.000 ευρώ έναντι απόδειξης.

Σύμφωνα με τον οικονομικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ το συνολικό κόστος των συμβολαίων για την Β φάση ήταν 80 εκατομμύρια περίπου ευρώ και κατέληξε μέχρι στιγμής στα 120 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Επίσης, σε γραπτή κατάθεση της προαναφερόμενης ο Ε. Μαλληκίδης, 2ος ύποπτος, έδωσε εντολές στους υπαλλήλους του αρχείου του ΣΑΠΑ να μην παραδίδουν στην ίδια και άλλους υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΑΠΑ στοιχεία ή πρακτικά συνεδριάσεων χωρίς να λαμβάνεται η έγκριση του.

Επιπρόσθετα, σε συγκεκριμένη περίπτωση, ο προαναφερόμενος εργολάβος ανάφερε ότι έγινε εξαργύρωση επιταγής σε μετρητά για το ποσό των 50,000 μετρητά και ο συνέταιρος του, του ανέφερε ότι 30.000 ευρώ έδωσε στον 3ο ύποπτο Γιώργο Μιχαηλίδη, σύμβουλο του ΣΑΠΑ, και 20,000 ευρώ στον Ε. Μαλληκίδη. Ο εργολάβος μάλιστα για να επιβεβαιώσει το πιο πάνω γεγονός πίεσε τον συνέταιρο του και του έδωσε το κινητό του Γ. Μιχαηλίδη και επικοινώνησε μαζί του και τον ρώτησε ευθέως αν πήρε τον φάκελο με τις 30 .000 ευρώ από τον συνέταιρο του που του τα έταξε. Του απάντησε "εντάξει". Τον δε όπως αναφέρθηκε 2ο ύποπτο, δηλαδή τον Ε. Μαλληκίδη τον συνάντησε στο γραφείο του και τον ρώτησε αν πήρε και αυτός τον φάκελο με τα χρήματα από τον συνέταιρο του και του είπε "εντάξει τον πήρα". 

Ο εξεταστής της υπόθεσης σημείωσε επίσης πως ανακρινόμενοι οι Σ. Βέργας και Ε. Μαλληκίδης αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση. Όσον για τον τρίτο ύποπτο, Γ. Μιχαηλίδη, είπε πως ανακρινόμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση και ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε με τον εργολάβο που αναφέρεται δεν είχε τέτοια συνομιλία. Ανάφερε, επίσης, ότι ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου στον οποίο αναφέρεται ο εργολάβος ότι επικοινώνησε μαζί του, είναι δικός του και το χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, μέχρι στιγμής η Αστυνομία έχει λάβει 91 καταθέσεις και έχουν γίνει επτά έρευνες. Έχουν εκδοθεί δύο διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων και έχει παραληφθεί μεγάλος όγκος εγγράφων. Επίσης, λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προβαίνουν σε λεπτομερή έλεγχο των εγγράφων που παραλήφθηκαν από τα γραφεία του ΣΑΠΑ που σχετίζονται με τα συμβόλαια της Β φάσης. Αναμένεται επίσης – όπως είπε- να εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και να ζητηθεί η έκδοση του καταζητούμενου εργολάβου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Επίσης γίνονται σημείωσε εξετάσεις με την ΜΟΚΑΣ  για εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν οι ύποπτοι στο εξωτερικό. Αναμένεται ακόμη συμπλήρωσε η λήψη άλλων 67 καταθέσεων περίπου, από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό περιβάλλον των υπόπτων.

Επίσης, αναμένεται η λήψη καταθέσεων από συγκεκριμένα πρόσωπα που προκύπτουν από την αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων. Περαιτέρω αναμένεται να παραληφθούν από διάφορες τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν ζητηθεί με Διάταγμα Αποκάλυψης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου. Αναμένεται ακόμη να γίνουν άλλες δύο έρευνες προς αναζήτηση τεκμηρίων, όπως Η/Υ συσκευών αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων, εγγράφων , καθώς και ο εντοπισμός των χρημάτων που λήφθηκαν σε μετρητά. 




http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=14593&catid=9#sthash.znkexg0b.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: