Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Οργή, χάος στο Μιζούρι


Νύχτα κόλασης έζησε το Φέργκιουσον στο Μιζούρι, μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο μαύρο έφηβο, Μάικλ Μπράουν.



Τα ολονύχτια επεισόδια οδήγησαν στησύλληψη 61 ατόμων.

Οι κατηγορίες σε βάρος τους κυμαίνονται από παράνομη συγκέντρωση μέχρι εμπρησμό και διάρρηξη. 

Οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα και λεηλάτησαν επιχειρήσεις, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Αστυνομικές δυνάμεις έγινανστόχος πυρών.

Ταραχές σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες, το Όκλαντ, και την Ουάσινγκτον.

Μολονότι δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρδήλωσε πως οι ταραχές ήταν "πολύ χειρότερες" από εκείνες που είχαν ξεσπάσει αμέσως μετά τον πυροβολισμό του Μπράουν από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στις 9 Αυγούστου.
Δώδεκα κτίρια στο Φέργκιουσον πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης εναντίον των διαδηλωτών. 


Η δικαστική απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, δεν θα ασκηθούν διώξεις κατά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για το φόνο του Μπράουν στις 9 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Σεντ Λιούις, Μπομπ ΜακΚάλοχ.

Από την υπόθεση απορρίφθηκαν οι καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων σχετικά με τις συνθήκες γύρω από τις οποίες ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο νεαρό.

Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ορισμένοι μάρτυρες δεν ήταν συνεπείς στις καταθέσεις τους, ότι ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του πριν από τον πυροβολισμό.


nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: