Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

"Ύποπτοι" θάνατοι μετά από αντιγριπικό εμβόλιο


Αυξάνεται στην Ιταλία η ανησυχία εξαιτίας σειράς «ύποπτων θανάτων», μετά τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου Fluad της φαρμακευτικής εταιρίας Νοvartis.
Αρχικά, οι θάνατοι ηλικιωμένων που επήλθαν λίγες ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, σύμφωνα με τον Τύπο, ήταν τέσσερις. Σε διάστημα τριών ημερών όμως αυξήθηκαν σε έντεκα.


Πρόκειται για άτομα άνω των 65 ετών και δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν υπάρχει, πράγματι, ουσιαστική σχέση ανάμεσα στους θανάτους αυτούς και στο εμβόλιο Fluad. Για την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων θα χρειασθούν περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Έως τώρα απαγορεύθηκε η διάθεση δυο παρτίδων του εμβολίου, αλλά σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ πιθανόν να ληφθούν σύντομα και νέα μέτρα. Η εισαγγελία της Σιένα ξεκίνησε έρευνα σχετικά με ενδεχόμενη παραγωγή επιζήμιων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ οι εισαγγελίες της Ρώμης, του Πράτο και των Συρακουσών στη Σικελία θα ερευνήσουν τις υποθέσεις των ύποπτων θανάτων.

Πριν από λίγο, η ευρύτερη περιφέρεια της Ρώμης αποφάσισε να «παγώσει», προληπτικά, την διάθεση των συγκεκριμένων εμβολίων.

Από την μεριά της, η φαρμακευτική εταιρία Novartis τονίζει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή και ότι στην Ευρώπη έχουν διατεθεί εκατομμύρια εμβόλια Fluad, χωρίς να έχουν προκύψει προβλήματα.
Το εμβόλιο έχει διατεθεί συνολικά σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας δώδεκα ιταλικών περιφερειών. Η εταιρία Novartis έχει εξασφαλίσει άδεια από τις ιταλικές αρχές για την παραγωγή και διάθεση τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικών εμβολίων.


nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: