Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η Interpol ζητεί τη σύλληψη του δισεκατομμυριούχου Πουγκατσόφ

Tην άμεση σύλληψη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Σεργκέι Πουγκατσόφ, ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων, και του γαλλικού οίκου υψηλής γαστρονομίας και πολυτελών ειδών διατροφής Hédiard (μέχρι τον Ιούνιο 2014), ζήτησε σήμερα η Interpol.


Ο ολιγάρχης, πρώην προσκείμενος στο Κρεμλίνο και σήμερα εξόριστος στο Λονδίνο, τοποθετήθηκε στην κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ, η οποία είχε ήδη παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία στο εξωτερικό ύστερα από αίτημα της ρωσικής δικαιοσύνης. Οι δικαστικές αρχές στη Ρωσία τον κατηγορούν για υπεξαίρεση και οικονομική απάτη μεγάλης κλίμακας, αδίκημα που τιμωρείται με ποινή έως και δεκαετούς κάθειρξης στη Ρωσία.
Ο Σεργκέι Πουγκατσόφ, 51 ετών, θεωρείται ύποπτος στο πλαίσιο έρευνας που αφορά την πτώχευση το 2010 της τράπεζας Mejprombank, η οποία φέρεται να πραγματοποίησε ύποπτες συναλλαγές βγάζοντας από τη Ρωσία περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών της.
 Ο κατηγορούμενος που εθεωρείτο επί μακρόν ο «τραπεζίτης του Κρεμλίνου», είχε επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ στη γαλλική εταιρία Hédiard, της οποίας πήρε τον έλεγχο του 2007.
Ο επιχειρηματίας είναι επίσης γνωστός στη Γαλλία γιατί εξαγόρασε το 2009 την εφημερίδα France Soir, η οποία εξαφανίστηκε από τα περίπτερα τρία χρόνια αργότερα, παρά τις επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πουγκατσόφ προσπαθούσε εδώ και χρόνια να επιτύχει την άρση του παγώματος των περιουσιακών του στοιχείων στο εξωτερικό καταγγέλλοντας «επιδρομή» του ρωσικού κράτους, σε επικριτή του οποίου είχε μετατραπεί.
Η κόκκινη λίστα της Interpol έχει ως αποδέκτες 190 χώρες και ζητεί την «άμεση σύλληψη» προσώπων που αναφέρονται σε αυτήν προκειμένου να απελαθούν προς τη χώρα που έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα.


http://ikypros.com/?p=62921#sthash.AEuQBbMd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: