Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Υπάρχει λεωφορείο που κινείται με κόπρανα

Το Bio-bus (ή βιολογικό λεωφορείο) εκτελεί τη γραμμή Α4 που συνδέει το Μπαθ με το Μπρίστολ στη νότια Αγγλία. Τίποτα περίεργο ως εδώ.

Η είδηση είναι ότι το εν λόγω λεωφορείο που πραγματοποίησε το παρθενικό του δρομολόγιο στις 19 Νοεμβρίου λειτουργεί με φυσικό αέριο βιομεθανίου που προέρχεται από την επεξεργασία περιττωμάτων και υπολειμμάτων φαγητού.
 
bio-bus, οικολογικό λεωφορείο
Το βιολογικό λεωφορείο των 40 θέσεων έχει αυτονομία 300 χιλιομέτρων και το ντεπόζιτο καυσίμου γεμίζει με την ετήσια ποσότητα αποβλήτων που παράγουν πέντε ενήλικες σε ετήσια βάση.

—Η πηγή του καυσίμου

Την πρώτη ύλη προμηθεύει η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Wessex Water στο Μπρίστολ, η οποία επεξεργάζεται περίπου 75 εκατ. κυβικά μέτρα ανθρώπινων αποβλήτων και 35.000 τόνους υπολειμμάτων τροφίμων ετησίως. Η πρώτη ύλη μεταφέρεται στο εργοστάσιο παραγωγής του Έιβονμαουθ, όπου παράγονται με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης 17 εκατ. κυβικά μέτρα βιομεθανίου ετησίως, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει με ενέργεια 8.300 νοικοκυριά.

Με την αναερόβια χώνευση, βακτήρια διασπούν τις ουσίες των περιττωμάτων και των υπολειμμάτων σε συνθήκες πλήρους έλλειψης οξυγόνου.

«Τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις της Βρετανίας. Ωστόσο, το Βιο-Bus κάνει ένα βήμα παραπέρα από τα συμβατικά λεωφορεία, καθώς κινείται από τα περιττώματα… των ίδιων του των επιβατών» δήλωσε με χιούμορ ο Μοχάμεντ Σαντίκ, διευθυντής της εταιρείας GeneCo που βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα.

«Το λεωφορείο τέθηκε σε λειτουργία την κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν μπει το 2015 όταν το Μπρίστολ γίνει η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης», τονίζει με τη σειρά του ο επικεφαλής της εταιρείας Bath Bus Company, Κόλιν Φιλντ.

Η γραμμή A4 μεταφέρει μεταξύ του αεροδρομίου του Μπρίστολ και του κέντρου του Μπαθ, μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων, 10.000 επιβάτες μηνιαίως.


http://ikypros.com/?p=63090#sthash.KKzjwu5X.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: