Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Στο American Medical Center η τέταρτη επιτυχής μεταμόσχευση μικροβιακής χλωρίδος στην Κύπρο


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ενδοσκοπικό Τμήμα του American Medical Center από τον Γαστρεντερολόγο Δρ. Γιώργο Σ. Ποταμίτη και την ομάδα του, η 4η Μεταμόσχευση Μικροβιακής Χλωρίδος ή μεταμόσχευση κοπράνων (FMT).

 
Επρόκειτο για ασθενή με επανειλημμένες υποτροπές λοίμωξης, από το Κλωστηρίδιο Difficile με την εμφάνιση διαρροϊκών κενώσεων που εμφανίστηκε μετά από λήψη αντιβίωσης.

Ανησυχητικός αριθμός περιστατικών παρατηρήθηκε στην Κύπρο και ενώ ήταν ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο σε νοσηλευόμενους ασθενείς, τώρα παρουσιάζεται και σε άλλους ασθενείς ευρύτερα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρή ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα και τοξικό μεγάκολο με κίνδυνο ακόμη και απώλειας της ζωής. Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.
 
Όταν τα φάρμακα αποτύχουν στην καταπολέμηση του Κλωστηριδίου, τότε η Μεταμόσχευση Μικροβιακής Χλωρίδος με κόπρανα συγγενούς ή δότη του περιβάλλοντος του ασθενούς έχει μέχρι >90% επιτυχία.


Με την 4η επιτυχή Μεταμόσχευση Μικροβιακής Χλωρίδος που διενεργήθηκε στο  American Medical Center από την ομάδα του Δρος Γιώργου Ποταμίτη, τους αναγνωρίζεται πλέον η γνώση και αναφορά ως κέντρο παραπομπτής.

 
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Εργαστήριο της Εταιρείας AVVA θ’ αρχίσουν να μελετούν τη μικροβιακή χλωρίδα πριν και μετά τη θεραπεία με μεθόδους Μοριακής Βιολογίας. Η Μεταμόσχευση Μικροβιακής Χλωρίδος με κόπρανα (FMT) άρχισε να δοκιμάζεται υπό μορφή έρευνας και σε άλλες παθήσεις όπως στην Ελκώδη Κολίτιδα, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και το Σακχαρώδη Διαβήτη.