Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Πέρασαν χειροπέδες σε βαρόνο της κοκαϊνης στη Βραζιλία


Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθη ο Λουίς Κάρλους ντα Ρόσα, ένας από τους σημαντικότερους βαρόνους της κοκαΐνης στη Νότια Αμερική, έπειτα από μια καταδίωξη που κράτησε τριάντα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο αρχικακοποιός κατέφυγε στην πλαστική χειρουργική για να αλλάξει πρόσωπο.
 
Ο Ντα Ρόσα, γνωστός με το προσωνύμιο Cabeça branca («Λευκό κεφάλι», στα πορτογαλικά) συνελήφθη στο Σορίσο, μια πόλη στην Πολιτεία Μάτου Γκρόσου της δυτικής Βραζιλίας, διευκρίνισε η ομοσπονδιακή αστυνομία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
 
Ο Ντα Ρόσα είχε αλλάξει όνομα σε Βίτορ Λουίς ντε Μοράες. Ένας χειρουργός είχε κάνει επέμβαση στο πρόσωπό του βοηθώντας τον να αλλάξει εμφάνιση για να διαφεύγει από τις αρχές.
 
Οι 150 πράκτορες που συμμετείχαν στην επιχείρηση η οποία οδήγησε στη σύλληψή του έθεσαν επίσης υπό κράτηση τον άνθρωπο που θεωρείται το δεξί του χέρι, ενώ κατέσχεσαν πολυτελή αυτοκίνητα, αεροσκάφη τουρισμού, αγροκτήματα και πολλά άλλα αγαθά, συνολικής αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η επιχείρηση βαπτίστηκε «Spectrum», κάτι που παρέπεμπε στο ότι ο Ντα Ρόσα, «ζώντας διακριτικά» και παραμένοντας «στη σκιά», διέφευγε τη σύλληψη από την αστυνομία «επί σχεδόν τριάντα χρόνια», εξήγησαν οι βραζιλιάνικες αρχές.
 
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που την οδήγησαν στον εντοπισμό του βαρόνου στη Μάτου Γκρόσου, η αστυνομία συνέκρινε παλιότερες φωτογραφίες του Ντα Ρόσα με αυτές του Μοράες και συμπέρανε ότι «επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο».
 
Ο άνδρας κατηγορείται ότι διηύθυνε ένα γιγαντιαίο δίκτυο παραγωγής και διακίνησης κοκαΐνης: σύμφωνα με την αστυνομία, κόκα καλλιεργείτο και υποβαλλόταν σε επεξεργασία στη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού, πριν το τελικό προϊόν μεταφερθεί για να πουληθεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
 
Ο Ντα Ρόσα κατηγορείται ακόμη ότι ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές των εξαιρετικά βίαιων συμμοριών που ελέγχουν τις αγορές ναρκωτικών στις βραζιλιάνικες μεγαλουπόλεις.
 
Σύμφωνα με τις αρχές, ο Λουίς Κάρλους ντα Ρόσα επισώρευσε μια περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια: του ανήκουν αυτοκίνητα, διάφορα ακίνητα, ενώ διατηρεί πολλούς υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς.
 
Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανέφερε ότι η κοκαΐνη ερχόταν στη χώρα με ελαφριά αεροσκάφη μέσω του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας και κατέληγε σε απομονωμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη δυτική Βραζιλία. Εκεί, κρυβόταν μέσα σε μυστικά διαμερίσματα ειδικά διαμορφωμένων φορτηγών και διακινείτο στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, ή η μεταφορά της συνεχιζόταν προς το εξωτερικό.
 
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ