Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

H προστασία του περιβάλλοντος στις υπεράκτιες δραστηριότητες φυσικού αερίου αντικείμενο νέας μελέτης από το Ινστιτούτο Κύπρου



Παρουσίαση αποτελεσμάτων νέας μελέτης αναφορικά με τους κίνδυνους για το περιβάλλον και την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών κατά την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αεριού στην Ανατολική Μεσόγειο.


Σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) στην Αθαλάσσα και η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Κύπρου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΚυ με θέμα «Χρήση των νέων τεχνολογιών και πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας στις υπεράκτιες δραστηριότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η μελέτη παρουσιάζει μια γενική εικόνα των κυριότερων κινδύνων για το περιβάλλον και την ασφάλεια προσωπικού και εγκαταστάσεων και τον ρόλο που διαδραματίζουν ή θα διαδραματίσουν οι υπάρχουσες αλλά και οι καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπισή τους. Η μελέτη περιορίζεται στην εξέταση συμβατικών υπεράκτιων κοιτασμάτων, στα στάδια εξερεύνησης και εξόρυξης.
Η ενημερωτική συνάντηση ακολουθεί την κατάθεση των αποτελεσμάτων της μελέτης ενώπιον της Επιτροπής Επιστημονικών και Τεχνολογικών Μελετών (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Η συγκεκριμένη μελέτη αποφασίστηκε έπειτα από πρόταση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Νεοκλής Συλικιώτης και το ΙΚυ επιλέχθηκε για να την διεκπεραιώσει με αξιοκρατικά κριτήρια από τον STOA. Στη μελέτη υπογραμμίζεται, ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί η χρήση των καλύτερων νέων τεχνολογιών προκειμένου να καταστεί εφικτή και ασφαλής η αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, με πλήρη ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής.
Στην  ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο Προέδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου και ο ερευνητής του ΙΚυ Δρ. Νέστωρ Φυλακτός, ο οποίος και παρουσίασε τα προκαταρτικά αποτελέσματα της μελέτης. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε βιντεογραφημένο μήνυμα από τον Δρα Θεόδωρο Καραπιπέρη, Επικεφαλής της STOA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Προέδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα με σπάνια βιοποικιλότητα που είναι πόλος έλξης για τον τουρισμό, και επηρεάζει άμεσα τις ζωές και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Σε περίπτωση ενός δυστυχήματος, όπως αυτό του Deep Horizon στον κόλπο του Μεξικού το 2010, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερες ακριβώς λόγω του κλειστού χαρακτήρα της θάλασσας και θα επηρεαστούν άμεσα και αδιάκριτα όλες οι χώρες της περιοχής.
«Είναι επομένως σημαντικό πριν προχωρήσουμε με τις διαδικασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή να μελετήσουμε τις καλύτερες τεχνολογίες και πρακτικές για προστασία του περιβάλλοντος και η μελέτη αυτή ανατέθηκε στο ΙΚυ λόγω της αριστείας αλλά και της τεχνογνωσίας που έχει σε αυτό τον τομέα, καθώς και λόγω των συνεργασιών του με μεγάλα και σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης. Πρόκειται για την πρώτη ανάθεση μελέτης από τον οργανισμό STOA σε ίδρυμα της Κύπρου.
Στην παρέμβαση του, ο Καθ. Κώστας Παπανικόλας, ανέφερε ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου δημιουργεί νέα δεδομένα και ένα καινούργιο πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και προσφέρει ταυτόχρονα ευκαιρίες αλλά και ρίσκα. «Το πιο σημαντικό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν είναι ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι περιφερειακό πρόβλημα που θέλει περιφερειακές λύσεις», τόνισε. «Ένα ατύχημα στην ΑΟΖ της Κύπρου, ή του Λιβάνου ή του Ισραήλ θα είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα με επιπτώσεις για όλους στην περιοχή. Η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν αναγνωρίζει σύνορα», πρόσθεσε.
Στην παρουσίαση του, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Νέστωρ Φυλακτός αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στο προσκήνιο για προστασία του περιβάλλοντος στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και οι κύριες τάσεις είναι οι ασφαλέστεροι σχεδιασμοί για τον κρίσιμο εξοπλισμό, η μαζική μετακίνηση διεργασιών και εξοπλισμού προς αυτοματοποίηση, ανταλλαγή δεδομένων και ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνικές για καλύτερα περιβαλλοντικά δεδομένα αναφοράς (σεισμικές έρευνες κ.λπ.)
Ο Δρ. Φυλακτός παρουσίασε επίσης τους κύριους κίνδυνους για το περιβάλλον και την ασφάλεια προσωπικού και εγκαταστάσεων κατά τις διαδικασίες εξόρυξης, οι οποίοι συνοψίζονται στις εκρηκτικές εκροές υδρογονανθράκων, στις εκκενώσεις χημικών αποβλήτων στη θάλασσα, και τις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων.
Στις πολιτικές που προτείνει η μελέτη για την αντιμετώπιση αυτών των κίνδυνων είναι η άμεση στοχοποίηση τους μέσω περιβαλλοντικών μελετών και της ασφάλειας εξοπλισμού, η υποστήριξη της συνεργασίας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των διαφόρων εταιριών και κρατών της περιοχής και η έμφαση στην ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων κατά την διάρκεια της εξορύξεων.
Η κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου που συντόνιζε την συνάντηση, ευχαρίστησε θερμά όλους που συμμετείχαν σε αυτή την σημαντική μελέτη και ειδικά τον κ. Συλικιώτη που είχε την πρωτοβουλία για την δημιουργία της, εντός ενός τόσο σημαντικού Ευρωπαϊκού οργανισμού όπως ο STOA. Η κα Ατταλίδου δεσμεύτηκε ότι εντός του έτους το γραφείο της θα διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις, ώστε τα ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου να μάθουν για τον STOA, και να ενημερωθούν για τις προοπτικές συνεργασίας μαζί του.