Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Όλα τα νεότερα για τη φωτιά στον Πύργο Τηλλυρίας


Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον Πύργο Τηλλυρίας σύμφωνα με τον Χρίστο Χρίστου Εκπρόσωπο Τύπου και Α’ Συντηρητής Δασών προσθέτοντας πως από τις πρώτες ενδείξεις διαφαίνεται πως πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια ενώ στην περιοχή επιχείρησαν πέραν των 250 αντρών.

Σε μια νέα εξέλιξη για την πρόκληση της φωτιάς η Αστυνομία συνέλαβε έναν 35χρονο.
Ο κ. Χρίστου είπε στο ΚΥΠΕ πως η φωτιά κατέκαυε 30 εκτάρια πυκνού πευκοδάσους ενώ για την κατάσβεση της κινήθηκαν 40 οχήματα του Τμήματος Δασών , 10 οχήματα των άλλων υπηρεσιών της Δημοκρατίας δηλαδή Πυροσβεστική υπηρεσία, EKAM, Πολιτική άμυνα και Ταμείο Θήρας .
Επίσης οι εθελοντές – όπως είπε- προσέτρεξαν στο μέρος για βοήθεια αλλά και η Μονή Κύκκου η οποία έστειλε πυροσβεστικό όχημα επανδρωμένο με άνδρες του εθελοντικού σώματος ΕΤΕΑ.
Επιπρόσθετα ο κ. Χρίστου ανέφερε πως χτες το απόγευμα επιχείρησαν τα δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών και τα δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα της ΚΔ.
Στο μέρος αυτή τη στιγμή συνέχισε, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο μέρος σε μια προσπάθεια να ανοίξουν αντιπυρικές λωρίδες γύρω από περίμετρό της πυρκαγιάς ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χρίστου είπε πως υπήρχε ένας μικρός τραυματισμός ενός Δασικού υπαλλήλου που υπέστη μικρά εγκαύματα ο οποίος ωστόσο αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών επέστρεψε στην σκηνή.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η πυρκαγιά μαίνονταν χτες σε τρία διαφορετικά μέτωπα στην βορειοδυτική πλευρά του δάσους της Πάφου, ανάμεσα στον Πάνω Πύργο Τυλληρίας και τον Σταυρό της Ψώκας.
Αισιοδοξία προκάλεσε το γεγονός ότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή από το απόγευμα της Πέμπτης κόπασαν τη νύχτα και οι αρμόδιες υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή εκτίμησαν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τίθονταν υπό έλεγχο .
Σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν από την πρώτη στιγμή και δυνάμεις από την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά ξέσπασε αργά χτες το απόγευμα σε δασική περιοχή στην τοποθεσία «Αγία Παρασκευή» και επεκτάθηκε γρήγορα προς την τοποθεσία «φλούδι» , ανάμεσα στον Πάνω Πύργο και τον Σταυρό της Ψωκας , πιο κοντά προς τον Πάνω Πύργο.
Τόσο η πυροσβεστική υπηρεσία όσο και το τμήμα δασών κάλεσαν από την πρώτη στιγμή προσωπικό που δεν εργαζόταν προκειμένου να ριχθούν μεγάλες δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο για να ελέγξουν την πυρκαγιά.
Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης της δημοκρατίας που επιχειρούσαν στην περιοχή αποσύρθηκαν μόλις έπεσε το φως και για την κατάσβεση της συνέχισαν οι επίγειες δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα κατεχόμενα στην περιοχή του Λιμνίτη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την περιοχή της πυρκαγιάς συγκεντρώθηκαν δυνάμεις για να κατασβέσουν την φωτιά σε περίπτωση που περνούσε στα κατεχόμενα.


κυπε