Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Παρέμβαση Αναστασίας Παπαδοπούλου για την 23χρονη που κρατείται για τα όσα έγιναν στον Κοραλλίων



"Από όσα έχουν δημοσιευτεί, η 23χρονη ήταν θύμα βίας καθώς και θύμα απόπειρας δολοφονίας. 
Ο 35χρονος, άσκησε βία έναντι σε μια γυναίκα, δολοφόνησε ένα άτομο και προσπάθησε να δολοφονήσει άλλα 2. 

Αλλά η αστυνομία και η δικαιοσύνη, ως τώρα τουλάχιστον, τους αντιμετωπίζουν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, ως ύποπτους που χρήζουν οκταήμερης κράτησης. 
Τί λογική είναι αυτή; Η νεαρή κοπέλα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί ως θύμα, να λάβει στήριξη και προστασία. Είμαι σίγουρη ότι η συνεργασία της θα ερχόταν πιο σίγουρα με αυτό τον τρόπο εάν αυτός είναι ο στόχος της φυλάκισης της, παρά με τη συνέχιση του καθεστώτος φόβου στο οποίο προφανώς λειτουργούσε. 
Τα τραγικά γεγονότα στην Πάφο είναι δυστυχώς ακόμα μια απόδειξη της ύπαρξης των αδικημάτων βίας έναντι γυναικών, της ανικανότητας του Κράτους να τα αναγνωρίσει και να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και επιστημονικά ως εξάλλου απαιτείται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης την οποία έχουμε από πέρυσι κυρώσει. Επειδή την κυρώσαμε στα λόγια μόνο δυστυχώς χωρίς οτιδήποτε επί της ουσίας που να την εφαρμόζουν, όπως εκπαίδευση των αρμοδίων, κέντρα στήριξης και προστασίας, νομοθεσίες κτλ.
Ένα άτομο έχασε τη ζωή του, άλλα δύο κινδύνεψαν, και η βία έναντι στη νεαρή γυναίκα συνεχίζεται με την αψυχολόγητη αντιμετώπιση της από τους θεσμούς του Κράτους και τη μη αναγνώριση της ως θύματος που χρήζει προστασίας και στήριξης.
Και για την ολοκλήρωση της νοοτροπίας μας είμαι σίγουρη όπου να’ναι ότι θα αρχίσουν και οι τίτλοι για τον καημένο τον θύτη που «τυφλώθηκε από τον έρωτα και το πάθος»"!



Αναστασία Παπαδοπούλου.  Πρόεδρος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας "Φωνή"