Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

"Βουλιάζουν στα χρέη οι Δήμοι"


Βουλιάζουν στα χρέη οι Δήμοι, δήλωσε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Σωκράτης Χάσικος, διαμηνύοντας ότι θα πρέπει όλοι να φέρουν προτάσεις, που να γίνονται αποδεκτές και από τους δανειστές.


Ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια οι οφειλές των Δήμων που βουλιάζουν στα χρέη, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών καλείται να λάβει και σε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως ανέφερε ο κ. Χάσικος, για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων, εγγυητής είναι το Κράτος. Είναι χρέη δικά μας και σε περίπτωση που δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι Δήμοι, θα κληθεί να τα πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος».

Ο υπουργός ανέφερε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών ότι περίπου  €350 εκ. αφορούν οφειλές στο συνεργατισμό. Σε περίπτωση, είπε, που τερματιστεί προς αυτούς η κρατική χορηγία, θα χρεοκοπήσουν.
«Την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, έχουμε ορίσει σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για αυτό το θέμα. Αναμένω ότι κάποιοι θα μου φέρουν τις δικές τους αντιπροτάσεις. Ή ακόμα, αναμένω ότι κάποιοι θα μου φέρουν εντελώς νέες προτάσεις. Εκείνο που είπα και στην Επιτροπή Οικονομικών είναι ότι αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από το δανειστή, από την Τρόικα», τόνισε ο κ. Χάσικος.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε  ότι «πρόθεση μας είναι μέσα στις επόμενες μέρες, να παρουσιάσουμε μία εναλλακτική εισήγηση σε αντιδιαστολή με την πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών για το πώς θα προχωρήσουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μέχρι το τέλος του χρόνου.


http://www.sigmalive.com/news/local/179016/xasikos-vouliazoun-sta-xrei-oi-dimoi#sthash.uOEA6rrq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: