Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

10ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου



Με την Τελετή Βράβευσης και το επίσημο δείπνο, ολοκληρώθηκε ο 10ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, ο οποίος διεξήχθη φέτος στην Πάφο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάφου.





Οπως αναφέρεται, διαγωνίστηκαν 31 οινοποιεία με συνολικά 147 οίνους. Οι διαγωνιζόμενοι οίνοι αξιολογήθηκαν από διακεκριμένη επταμελή Κριτική Επιτροπή υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). 



Με βάση το Διεθνές Πρότυπο του OIV, έχει βραβευτεί,όπως αναφέρεται,  το 30% των διαγωνιζόμενων οίνων. 



Συγκεκριμένα, έχουν απονεμηθεί 1 Μεγάλο Χρυσό, 16 Χρυσά και 30 Αργυρά Μετάλλια ενώ άλλες 5 Ειδικές Διακρίσεις έχουν παραχωρηθεί σε οίνους από γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου. 



Σημειώνεται ότι άλλοι 65 οίνοι έχουν πετύχει βαθμολογία μεγαλύτερη των 80 μονάδων αλλά δεν έχουν βραβευτεί λόγω του διεθνούς ορίου του 30%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη νέα δυναμική ποιότητας των Οίνων της Κύπρου και τη διαπίστευση τους ως οίνοι πρεσβευτές.



 Όπως δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Δρ. Ανδρούλα Γεωργίου, θα οργανωθούν σε επαρχιακό επίπεδο τρεις ακόμη εκδηλώσεις προώθησης των Βραβευμένων Οίνων και γνωριμίας τους με το καταναλωτικό κοινό.



Στην Λεμεσό, την Παρασκευή 19 Μαΐου στην Αίθουσα «Λ» στην Πλατεία του ανακαινισμένου Παλιού Λιμανιού, στη Λευκωσία την Παρασκευή 26 Μαΐου στην Αίθουσα «Ειρήνη» στο τέρμα της Οδού Λήδρας και τέλος στην Πάφο-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, την Τετάρτη 7 Ιουνίου στον εξωτερικό χώρο της «Παλαιάς Ηλεκτρικής».


Το Διαγωνισμό οργάνωσε το Τμήμα Γεωργίας σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου και τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου.



κυπε