Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Σκάνδαλα, συλλήψεις για διαφθορά στις ρουμανικές εκλογές



Μέσα σε ένα νοσηρό κλίμα προσέρχονται την προσεχή Κυριακή στις κάλπες οι πολίτες της Ρουμανίας για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας που θα διαδεχθεί τον Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος αποχωρεί μετά από δύο θητείες.

Στη μάχη των εκλογών εισέρχονται 14 υποψήφιοι για την ανάληψη της προεδρίας και την παραμονή τα επόμενα πέντε χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο Κοτροτσένι, στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Εννέα από τους υποψήφιους πρώτη φορά προσπαθούν να κατακτήσουν το υψηλότερο αξίωμα στη χώρα και πέντε έχουν ήδη περάσει την εμπειρία των προεδρικών εκλογών.

Στις έβδομες προεδρικές εκλογές, μετά την επανάσταση του 1989 που οδήγησε στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα, οι υποψήφιοι είναι ο νυν πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο πρώην πρωθυπουργός Κάλιν Ποπέσκου - Ταριτσεάνου, ο δήμαρχος Σιμπίου Κλάους Ιοάνις, οι πρώην υπουργοί Έλενα Ουντρέα, Μόνικα Ματσοβέι και Κέλεμεν Χούνορ, ο πρώην υφυπουργός Μιρέλ Μιρτσέα Αμαριτέι, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Τεοντόρ Μαλεσκάνου, οι πρώην βουλευτές Ουίλιαμ Μπράντζα, Γκεόργκε Φούναρ και Ζιλάγκι Ζολτ, ο πρώην ευρωβουλευτής Κορνέλιο Βάντιμ Τούντορ και ο δημοσιογράφος Νταν Ντιακονέσκου και πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Κονσταντίν Ροτάρου.

Ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βίκτορ Πόντα και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος και δήμαρχος Σιμπίου Κλάους Ιοάνις εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι να προκριθούν για τον δεύτερο γύρο στις 16 Νοεμβρίου.

Την προεκλογική εκστρατεία επισκίασαν έφοδοι σε σπίτια στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά και οι καταγγελίες του απερχόμενου προέδρου, Τραϊάν Μπασέσκου ότι ο Βίκτορ Πόντα υπηρέτησε στην υπηρεσία πληροφοριών πριν εισέλθει στην πολιτική.

Ο πρωθυπουργός, πρώην εισαγγελέας, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δεσμεύθηκε για ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου, αύξηση των συντάξεων, χαμηλότερους φόρους, καλές σχέσεις με την ΕΕ και την Κίνα και διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μοναρχία.

Ο Κλάους Ιοάνις δήμαρχος Σιμπίου από το 2000 τονίζει ότι είναι ελεύθερος πολιτικός, «που δεν κινείται από τα νήματα των υπηρεσιών πληροφοριών» και πρόσθεσε ότι «ένας κακός πρωθυπουργός, δεν μπορεί να γίνει καλός πρόεδρος».

Η πρώην υπουργός Τουρισμού Έλενα Ουντρέα, η οποία έχει τη στήριξη του νυν προέδρου της Ρουμανίας πρόσφατα ανακρίθηκε από εισαγγελείς μετά τη σύλληψη, την περασμένη Δευτέρα, του πρώην συζύγου της (από τον οποίο πήρε διαζύγιο πέρυσι) ως ύποπτου για εμπλοκή σε σκάνδαλο με την Microsoft, που αφορά συμφωνία με την εταιρεία για άδειες μίσθωσης σε σχολεία της χώρας.

Η Έλενα Ουντρέα δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συνδεθεί η ίδια με την υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι δεν γνωρίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην συζύγου της Ντορίν Τσότσος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας IRES, ο Βίκτορ Πόντα έχει το προβάδισμα με ποσοστό 43% και ο Κλάους Ιοάνις εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 30%. Η Έλενα Ουντρέα, που στηρίζεται από τον Τράϊάν Μπασέσκου, συγκεντρώνει ποσοστό 8% και ο Κάλιν Ποπέσκου Ταριτσεάνου συγκεντρώνει 6%.

Άλλη δημοσκόπηση εμφανίζει τον Βίκτορ Πόντα, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία ως επικεφαλής της Συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών, Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας και Συντηρητικού Κόμματος να συγκεντρώνει το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών και τον αντίπαλό του Κλάους Ιοάνις, ο οποίος στηρίζεται από τη Συμμαχία Χριστιανοφιλελεύθερων να συγκεντρώνει 29%.

Σχολιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία, ο πολιτικός αναλυτής Άλφρεντ Μπουλάι είπε ότι ήταν η χειρότερη μέχρι τώρα και ότι ποτέ δεν υπήρξαν τόσες πολλές συλλήψεις και παραπομπές στη δικαιοσύνη, στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Κριστιάν Παρβουλέσκου τόνισε ότι οι εκστρατείες των πολιτικών κομμάτων χαρακτηρίστηκαν από άνευ προηγουμένου επιθετικότητα, κυρίως οι πολιτικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπήρξαν πολιτικές συζητήσεις, αλλά μάχες μεταξύ των υποψηφίων, μόνιμες αλληλοεπιθέσεις» τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το online περιβάλλον δεν θα εκλέξει το νέο πρόεδρο, αλλά θα επηρεάσει κυρίως τους αναποφάσιστους νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους.

Ο αναλυτής Αντριάν Μοράρου από τον Ινστιτούτο Δημόσιων Πολιτικών υποστήριξε ότι λόγω της απουσίας εκλογικών συζητήσεων σε δημόσιο χώρο, η προεκλογική εκστρατεία ήταν αδιάφορη.

«Δεν υπήρξε καμία απολύτως συζήτηση. Είναι απίστευτο να έχουμε υποψήφιους που προσκλήθηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια για να συζητήσουν μόνοι τους ή να ερωτηθούν για τα θέματα της ημέρας. Συζήτησαν μόνον αναλυτές και σχολιαστές, αντί να συζητήσουν οι υποψήφιοι. Θα ψηφίσουμε με βάση τα συνθήματά τους» υποστήριξε.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: