Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Δεκαπέντε χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου



Στις ΗΠΑ θα τελεστούν σήμερα Κυριακή σε κλίμα περισυλλογής εκδηλώσεις για την δέκατη πέμπτη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ στις 9 Σεπτεμβρίου 2001, των επιθέσεων που σημάδεψαν όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και την υφήλιο και στιγμάτισαν την παγκόσμια ιστορία.


Στη Νέα Υόρκη, τα ονόματα των πεσόντων θα αναγνωστούν σε μια τελετή μνήμης το πρωί της Κυριακής στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι που κατέρρευσαν στις επιθέσεις, και μπροστά στο One World Trade Center, ή "Πύργο της Ελευθερίας", τον νέο, ακόμη πιο ψηλό ουρανοξύστη που ανεγέρθηκε στη θέση τους.

Θα τηρηθεί σιγή έξι φορές, υπενθυμίζοντας το πώς εκτυλίχθηκαν οι πολύνεκρες επιθέσεις: για τις δύο προσκρούσεις των αεροσκαφών στους δίδυμους πύργους, την κατάρρευσή του ενός μετά τον άλλο, και τις προσκρούσεις των αεροσκαφών στο κτίριο του Πενταγώνου και στο έδαφος στην Πενσιλβάνια. Οι καμπάνες των χώρων λατρείας της Νέας Υόρκης θα ηχήσουν την πρώτη φορά που θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στις 08:46 τοπική ώρα (17:46 ώρα Κύπρου) - όταν το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε την πτήση 11 της American Airlines, έπεσε πάνω στον έναν ουρανοξύστη. Ο Ομπάμα θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 08:46 στον Λευκό Οίκο με συνεργάτες του, κεκλεισμένων των θυρών. Κατόπιν θα μεταβεί στο Πεντάγωνο για μια τελετή μνήμης συνοδευόμενος από τον Αστον Κάρτερ, τον Υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ.

Χθες, στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, ο Ομπάμα υπενθύμισε στους Αμερικανούς ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιδρούν στην τρομοκρατία και προειδοποίησε εναντίον της υιοθέτησης υπεραπλουστευτικών προσεγγίσεων, κάνοντας μια ελάχιστα συγκαλυμμένη αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ.

"Απέναντι στην τρομοκρατία, το πώς αντιδρούμε έχει σημασία", ανέφερε. "Είναι η ποικιλομορφία μας, ο τρόπος που υποδεχόμαστε όλα τα ταλέντα, που αντιμετωπίζουμε τους πάντες με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως της φυλής, του φύλου, ή της θρησκείας, αυτό που συμβάλλει η χώρα μας να είναι μια σπουδαία χώρα", τόνισε. "Παραμένοντας πιστοί σε αυτές τις αξίες, τιμούμε την μνήμη εκείνων που χάσαμε και προστατεύουμε την ελεύθερη και ισχυρή χώρα μας", συνέχισε ο Ομπάμα.

Ακόμη, υπογράμμισε πως "δεν μπορούμε να παραδοθούμε σε αυτούς που θα μας διχάσουν, δεν μπορούμε να αντιδρούμε με τρόπους που βλάπτουν τον συνδετικό ιστό της κοινωνίας μας". Ο Αμερικανός Πρόεδρος διεμήνυσε εξάλλου για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να "πολεμούν αδυσώπητα τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος". "Θα τις καταστρέψουμε και θα κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να προστατεύσουμε τη χώρα μας", τόνισε.

Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, δύο επιβατικά αεροπλάνα εξετράπησαν από την πορεία τους και συνετρίβησαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, σκοτώνοντας 2.753 ανθρώπους. Την ίδια ημέρα, ένα τρίτο επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Πενσυλβάνια και άλλο ένα στο Πεντάγωνο, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον.

Το παγκόσμιο παρακολούθησε ζωντανά από τους τηλεοπτικούς του δέκτες το πλήγμα από το δεύτερο αεροσκάφος στους πύργους και τη συνακόλουθη κατάρρευσή τους.

Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ` αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Η Αμερική παραδίδεται στον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Και ο κόσμος δεν είναι ποτέ πια ο ίδιος. Αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων εξέφρασαν στις αμερικανικές Αρχές και τον λαό αισθήματα συμπαράστασης για την φονική τρομοκρατική επίθεση η οποία αποτέλεσε την απαρχή και άλλων που συγκλονίζουν ακόμη, το παγκόσμιο.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου.

Δέκα χρόνια μετά το τρομοκρατικό κτύπημα, στις 2 Μαΐου 2011, κατόπιν αιφνίδιας επέμβασης αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε έπαυλη όπου ο Μπιν Λάντεν διέμενε βόρεια του Ισλαμαμπάντ, αυτός δολοφονείται, και η Αλ Κάιντα αναγνωρίζει το θάνατό του στις 6 Μαΐου, απειλώντας με αντίποινα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, με εισήγηση του αμερικανικού Κογκρέσου η 11η Σεπτεμβρίου αναγνωρίστηκε ως Εθνική Ημέρα Μνήμης κατά την οποία τιμάται η μνήμη των δεκάδων θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης που στιγμάτισε τη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ την Παρασκευή, δύο μέρες πριν από τη 15η επέτειο της επίθεσης, πέρασε ένα νόμο που επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος απειλεί να ασκήσει βέτο.



κυπε