Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Καθάρισαν το βυθό των Δημοτικών Μπάνιων

 "Στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα, για καθαρό περιβάλλον...!", τόνισε ο πρόεδρος των κολυμβητών Ματθαίος Ιεροκηπιώτης.


    Με πολύ μεγάλη επιτυχία, στέφθηκε ο καθαρισμός του βυθού των Δημοτικών Μπάνιων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από το σωματείο των Χειμερινών Κολυμβητών, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτής, τον Παφιακό Σύλλογο Υποβρυχίου Κυνηγίου, το Καταδυτικό Κέντρο CYDIVE, του Φώτου Σωκράτους και την στήριξη του Δήμου Πάφου, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο , της Αρχής Λιμένων και των Ναυαγοσωστών. 

O πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης τόνισε χαρακτηριστικά "Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας καθαρισμού των Ακτών και μέσα στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης αποφασίσαμε, όπως προχωρήσουμε στον καθαρισμό του βυθού των Δημοτικών μας Μπάνιων. 

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την καλή μας φίλη ακτομηχανικό Ξένια Λοιζίδη, για την πολύτιμη βοήθειά της όπως και την πρεσβεία των ΗΠΑ, για την στήριξη τους, όπως επίσης και τον Δήμο Πάφου, τους ψαροντουφεκάδες, την αρχή Λιμένων και το καταδυτικό κέντρο CYDIVE". 

Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης  καταλήγοντας, ανέφερε ότι "οι Χειμερινοί Κολυμβητές Πάφου, θέλουν να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ότι το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον πρέπει να το προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να το διατηρούμε καθαρό,  ώστε να μπορούμε να το απολαμβάνουμε τόσο εμείς όσο και οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες, που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Καθαρό φυσικό περιβάλλον σημαίνει ζωή, χαρά, υγεία, δημιουργία...". 

Από την πλευρά του Δήμου Πάφου, ο πρόεδρος των παραλιών Νίκος Σιμιλλίδης, αφού ευχαρίστησε τους κολυμβητές, για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες και το έργο που επιτελούν, τόνισε ότι ο Δήμος Πάφου, θα είναι σταθερά δίπλα τους για να τους στηρίζει καλώντας παράλληλα και άλλα οργανωμένα σύνολα να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κολυμβητών. 

Οφείλουμε να διατηρούμε καθαρές τις θάλασσές μας και ειδικά την περιοχή των Δημοτικών Μπάνιων, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Παφίτη, κατέληξε ο Νίκος Σιμιλλίδης.       

Η εκδήλωση των Χειμερινών κολυμβητών, έχει φέτος, τη δική της ιδιαιτερότητα, καθώς  έχει ενταχθεί στη διεθνή εκστρατεία του οργανισμού Ocean Conservancy, ο οποίος εξειδικεύεται στη διαχείριση σκουπιδιών θαλάσσης, του οποίου προίσταται η Παφίτισα Ξένια Λοιζίδη. 

Η Ξένια Λοιζίδη η οποία εκπροσώπησε το Ευρωπαικό πρόγραμμα  ανέφερε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα μεγάλο Ευρωπαικό σχέδιο που καλύπτει 18 ευρωπαικές χώρες και ασχολείται όπως ανέφερε με το σημαντικό θέμα των σκουπιδιών της θάλασσας. Επεσήμανε πως αντίστοιχες δράσεις γίνονται σε 18 ευρωπαικές χώρες ενώ ανέφερε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη εκδήλωση γιαυτό το πρόγραμμα ξεκινά από την Πάφο. 

Τα σκουπίδια της θάλασσας συνέχισε αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί αν είναι πλαστικά σπάζουν σε μικρό πλαστικά και εκτίμησε πως είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε γιατί το 80% των σκουπιδιών που βρίσκονται στη θάλασσα έχουν χερσαίες πηγές