Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Κάηκαν σπίτια και μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους στην μεγάλη φωτιά της Θάσου


Μάχη με τις φλόγες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Θάσο, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στη Θάσο από τα ξημερώματα του Σαββάτου και έχουν κάψει έως τώρα χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και σπίτια.


Οι ενάεριες ρίψεις είχαν σταματήσει με το που έπεσε σκοτάδι και ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας. Πάντως η νύχτα δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι χειριστές των αεροπλάνων και ελικοπτέρων: ο πυκνός καπνός από την πυρκαγιά σε συνάρτηση με τους δυνατούς ανέμους δυσχέραινε καθ'όλη τη διάρκεια της Κυριακής το έργο τους και η αντιμετώπιση των εστιών «βάραινε» περισσότερο τις επίγειες δυνάμεις, τους εκατοντάδες πυροσβέστες και τους εθελοντές. Συγκεκριμένα, στα διάφορα μέτωπα επιχειρούν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 73 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα. Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, το σύνολο σχεδόν των εναέριων δυνάμεων της χώρας αυτή τη στιγμή επιχειρεί πάνω από τη Θάσο.

Ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, τόνισε πάντως το βράδυ της Κυριακής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα είναι πλέον ελεγχόμενη, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπήρξε σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπλήρωσε «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Από το Σάββατο είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από την μια άκρη στην άλλη χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Ραχωνίου όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».


Νωρίτερα την Κυριακή, οι φλόγες απειλούσαν το χωριό Ραχώνι. Η φωτιά βρισκόταν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού και η πυροσβεστική, μαζί με τους κατοίκους και εθελοντές από γύρω περιοχές, έδωσαν μάχη για να προστατέψουν τα όρια της κατοικημένης περιοχής. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος ανέφερε πως έχουν καεί σπίτια στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ενώ στάχτη έχουν γίνει υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, 10 σπίτια κάηκαν στον οικισμό «Μικρό Καζαβίτι» και 3 στον οικισμό «Μεγάλο Καζαβίτι», ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τουριστικές μονάδες σε Θυμωνία και Αλύκη. 
 
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ σημείωσε ότι σε σύγκριση με το Σάββατο, η κατάσταση ήταν χθες Κυριακή πολύ καλύτερη καθώς υπήρξε μεγαλύτερος συντονισμός και οργάνωση. Απέφυγε ωστόσο να κάνει εκτίμηση για τον όγκο των δασικών και αγροτικών εκτάσεων που αποτέφρωσε η φωτιά λέγοντας ότι αυτό θα γίνει εφόσον σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.
 
Ερωτηθείς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σήμερα, ο δήμαρχος είπε ότι μετά από επικοινωνία που θα έχει με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προτείνει την αναβολή της κατά μία με δύο ημέρες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί, με το δεδομένο μάλιστα ότι κάποια δημοτικά σχολεία οικισμών βρίσκονται κοντά στα πύρινα μέτωπα.

Όπως όλα δείχνουν η φωτιά ξέσπασε από κεραυνούς, με ορισμένους κατοίκους να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αρχική εστία της πυρκαγιάς. 

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού που δοκιμάζονται εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με κ. Χατζηεμμανουήλ.



Η σοβαρότητα της κατάστασης στο νησί επέβαλε την μετάβαση εκεί σήμερα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί την Κεφαλονιά τη Δευτέρα, για να παραστεί στον Αγιασμό και να εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα που θα στεγάσει το Α’ και Β’ Λύκειο στη θέση «Φαραώ», αλλά, εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Θάσο, η επίσκεψη αυτή ματαιώθηκε.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Καρατζιά.







http://www.protothema.gr/greece/article/609750/kaigetai-gia-triti-mera-i-thasos-/