Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Μάγεψε χθες βράδυ στην Γεροσκήπου ο Παντελής Θαλασσινός



Διαφορετικό χρώμα είχε χθες η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Ιεροκήπια 2016», αφού οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον μοναδικό Ελληνα ερμηνευτή Παντελή Θαλασσινό και  το εκλεκτό επιτελείο των συνεργατών του, υπό τη διεύθυνση του Άδμητου Πιτσιλλίδη, σε μια συναυλία, αφιερωμένη στον έρωτα.


Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως φέτος τα Ιεροκήπια διοργανώνονται για εικοστή δεύτερη χρονιά και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, καλλιτεχνικές, θεατρικές και άλλες.

Ο κ. Παυλίδης είπε πως η διοργάνωση των Ιεροκηπίων έχει καταστεί θεσμός, προσθέτοντας πως ο Δήμος στηρίζει αυτή την προσπάθεια και ευελπιστεί πως η αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής στο Δήμο θα συνεχίσει .

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, ανέφερε πως “για εικοστή δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Γεροσκήπου στηρίζοντας και προωθώντας τη διακηρυγμένη του πολιτική, επενδύει στην παράδοση, την τέχνη και τον πολιτισμό, προσβλέποντας στη δημιουργική αναζωογόνηση του ανθρώπου και την πολιτιστική του ανάταση”.

Απόψε, συνέχισε, "μέσα από τις εκδηλώσεις «Ιεροκήπια», η Πλατεία Γεροσκήπου γίνεται σημείο πολιτιστικής αναφοράς και ζωντανό κέντρο δημιουργίας της πόλης μας".

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου είπε πως "δικαιωματικά αισθανόμαστε υπερήφανοι, γιατί ο Δήμος μας κατάφερε μέσα από συστηματική προσπάθεια να καθιερώσει τα «Ιεροκήπια» ως ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, υπερτοπικής, μάλιστα, σημασίας". 

Πρόσθεσε δε, πως η επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ηθική, και όχι μόνο, στήριξη του κοινού όλα αυτά τα χρόνια. 

Το κοινό των «Ιεροκηπίων» είπε, αποτελούσε ανέκαθεν την «ψυχή» του θεσμού. 

Διαβεβαίωσε επιπρόσθετα,  ότι η Τοπική αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειές  για την οργάνωση πολιτιστικών προγραμμάτων που θα αναβαθμίζουν το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης, δημιουργώντας και τις ανάλογες υποδομές. 

Είπε ακόμη πως η δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης, η σύσταση Παιδικής Χορωδίας και, βέβαια, η παράδοση Δημοτικής Βιβλιοθήκης τον Νοέμβριο, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των πολιτιστικών στόχων του Δήμου . 

Δεσμεύτηκε ακόμη πως ο Δήμος Γεροσκήπου θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες του Οργανισμού Pafoς 2017 για μια επιτυχή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο κ. Παυλίδης είπε πως όλα αυτά τα χρόνια, ο πολιτισμός, με κορωνίδα τα «Ιεροκήπια», αποτελούσε κινητήρια δύναμη της αναβάθμισης του επιπέδου ζωής στην πόλη και πως αξιοποιώντας την εμπειρία είκοσι και πλέον χρόνων, και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεσμεύτηκε να συνεχίσει και στο μέλλον, με αγάπη και πάθος, με σχέδιο και γνώση, όλοι μαζί, την εργασία για την οικοδόμηση της Γεροσκήπου της ανάπτυξης και της ευημερίας. 

Πρόσθεσε πως τα έργα που θα ξεκινήσουν προς το τέλος του 2016 (Συνδετήριος Δρόμος Οικιστικής-Τουριστικής Περιοχής και Κέντρο Υγείας) αποτελούν σημαντικό κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου και θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Τοπικής αρχής.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Παντελής Θαλασσινός ανέφερε πως πρόκειται για μια θεματική συναυλία η οποία βασίζεται στον έρωτα, μιας και είμαστε στα Ιεροκήπια –όπως είπε- στους Ιερούς κήπους της Αφροδίτης.

Πρόσθεσε πως ο Άδμητος Πιτσιλίδης έχει διαλέξει τραγούδια τόσο του ιδίου όσο και διαφόρων συνθετών που αφορούν τον έρωτα. 

Ο ίδιος είπε, την Κύπρο την έχει επισκεφτεί πάρα πολλές φορές, αλλά την Πάφο είναι η δεύτερη φορά.   

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Θαλασσινός είπε πως η Κύπρος, ως νησιώτης που είναι, είναι για τον ίδιο ένας οικείος τόπος, δηλώνοντας πως κάθε φορά που την επισκέπτεται αισθάνεται ότι είναι στη Χίο, στις Κυκλάδες στην Σέριφο, ενώ του βγάζει αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια.

Μου αρέσει, είπε, “που τα χωριά της Κύπρου έχουν διατηρήσει το παλαιό στοιχείο”. 

Αναφερόμενος στη θεματική της συναυλίας, τον έρωτα, ο κ. Θαλασσινός είπε πως ο έρωτας υμνείται από αρκετών χρόνων με τα τραγούδια. Τα τραγούδια συνέχισε, “υμνούσαν πάθη ανθρώπων”, προσθέτοντας πως ο έρωτας είναι το ύψιστο πάθος που γνώρισαν τα τραγούδια διότι ακούγονταν συνήθως σε γλέντια και πανηγύρια και ελάχιστα ήταν μοιρολόγια. 

Ο Παντελής Θαλασσινός ανέφερε πως δεν τραγουδάει πλέον σε κέντρα, παρά μόνο τραγουδά σε κάποιες  θεματικές συναυλίες –αφιερώματα προσπαθώντας να αδειάσει τα συρτάρια του από τα τραγούδια, όπως αποκάλυψε.

Φέτος, συνέχισε, ετοίμασε δύο καινούργια cd το  “να ήταν ο πόλεμος χορός” που αφορά 10 τραγούδια που έγιναν παιχνίδια όπως το κυνηγητό, το κρυφτό, το πατίνι αλλά και ένα cd που αφορά ταξίδια της ξενιτιάς που ήταν αφιερωμένο στους απόδημους Χιώτες μετά που του το ζήτησαν.    

Την έναρξη των Ιεροκηπίων κήρυξε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καδής χαρακτήρισε τα Ιεροκήπια ένα πολύ σημαντικό θεσμό αφού από το 1995 – όπως είπε- αναβαθμίζει τα  πολιτιστικά δρώμενα στον Δήμο Γεροσκήπου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με σημαντικότατες εκδηλώσεις και με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό . 

Ο Υπουργός Παιδείας εκτίμησε πως παρά τις οικονομικές δυσκολίες ο θεσμός των Ιεροκηπίων συνεχίζει και εφαρμόζεται σε πολύ υψηλά επίπεδα δηλώνοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από τις φετινές εκδηλώσεις. 

Ακολούθως συνεχάρη το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για αυτή τους την πρωτοβουλία και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σύμπραξη και συνεργασία με το θεσμό του Πάφος 2017 διότι δείχνει –όπως είπε- ότι είναι συλλογική προσπάθεια να αναδειχθεί η Πάφος ως μια πετυχημένη πολιτιστική πρωτεύουσα την χρονιά που μας έρχεται. 

Είναι σημαντικό, συνέχισε, στην προσπάθεια αυτή να συμμετέχουν όλοι, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του και η Κυβέρνηση στηρίζουν ποικιλότροπα το θεσμό και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ευρύτερη περιοχή. 

Στην εκδήλωση παρέστη αντιπροσωπεία του αδερφού Δήμου της Αγίας Παρασκευής με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο.

​Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος εξέφρασε την συγκίνηση του για  την παρουσία του στον Δήμο Γεροσκήπου.

Πενταμελής αντιπροσωπεία και εγώ, είπε, “είμαστε εδώ απόψε για να χαρούμε την πολιτιστική βραδιά και την φιλοξενία δύο τριών ημερών στην περιοχή”.

Ευχήθηκε επίσης σε όλους τους κατοίκους της Γεροσκήπου να προοδεύσει ο Δήμος τους και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Κύπρος διήλθε τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, μπαίνοντας σε μια καλύτερη εποχή.   

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, που διετέλεσε αντιδήμαρχος όταν έγινε η αδερφοποίηση μεταξύ των Δήμων Γεροσκήπου και Αγίας Παρασκευής, ήταν Δήμαρχος μέχρι την προηγούμενη θητεία και σήμερα είναι μέλος στο νυν  δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής,  ανέφερε πως η Γεροσκήπου του είναι γνώριμη και θυμήθηκε την εποχή που ο Μάριος Τόκας του είχε ζητήσει να αδελφοποιηθούν με μια πόλη στην Κύπρο, τότε που ο ίδιος διέμενε στην Αγία Παρασκευή. 

Θυμήθηκε επίσης και τη συναυλία που διοργάνωσαν στην Αγία Παρασκευή με τη συμμετοχή πάνω από 10 χιλιάδες κόσμου. 

Ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε πως αυτή αδερφοποίηση των δύο Δήμων βοήθησε την Τοπική αρχή να πληροφορηθεί για πολλά σε σχέση με το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κύπρου . 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Μιχάλης Καραίσκος για την δωρεά του για ένα πίνακα που φιλοξενείται στη Γεροσκήπου. 

Χορηγός Επικοινωνίας στις εκδηλώσεις των Ιεροκηπίων είναι το ΚΥΠΕ



kype