Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Δείτε τι είπε στο Κακουργιοδικείο ο Γ. Μιχαηλίδης για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ



Με την ένορκο κατάθεση του 1ου κατηγορουμένου Γιώργου Μιχαηλίδη συνεχίστηκε σήμερα η υπόθεση του ΣΑΠΑ στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πάφου από το 1996 – 2011 και συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές του Δήμου, ανάμεσα στις οποίες στην Εποπτική Επιτροπή του ΣΑΠΑ.



Εξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισής του, δικηγόρο Χρίστο Χατζηλοϊζου, αναγνώρισε τις καταθέσεις του ημερομηνίας 26 Νοεμβρίου του 2014 και 2 και 9 Δεκεμβρίου του 2014 και υιοθέτησε πλήρως το περιεχόμενό τους.

Ο 1ος κατηγορούμενος στην υπόθεση ΣΑΠΑ, είπε πως στις σπουδές των παιδιών του συνείσφεραν η κουνιάδα του Ευθυμία αλλά και οι τρεις θείες της γυναίκας του που ήταν ανύπαντρες και είχαν ακίνητη περιουσία, δίδοντας αρχικά από 100 λίρες η κάθε μία για τα παιδιά και 200 ευρώ ακολούθως. Η δε κουνιάδα του, που επίσης είναι ανύπαντρη, όπως είπε, πρόσφερε 500 με 600 λίρες Κύπρου το μήνα για τις σπουδές των ανιψιών της.

Είπε ακόμη πως η περιουσία της μίας θείας μεταβιβάστηκε μετά το θάνατο της, στην κουνιάδα του Ευθυμία Αναστασίου και στη μακαριστή σύζυγο του, αλλά και ότι η πεθερά του διέμενε μαζί τους και λάμβανε σύνταξη. Επίσης ο ίδιος λάμβανε 6000 ευρώ το χρόνο ως μέλος του ΔΣ που διετέλεσε από το 1996 μέχρι το 2011.

Ακολούθως ο Γ. Μιχαηλίδης αναγνώρισε επιταγή ύψους 20 χιλιάδων ευρώ που του έδωσε ο Λοϊζος Ιορδάνους το 2007 που είχε άμεση ανάγκη, χρήματα ωστόσο που του τα επέστρεψε, όπως είπε. Αναγνώρισε επίσης και άλλη επιταγή που υπέγραψε ως εγγύηση στον Ιορδάνους προκειμένου ο 2ος να φέρει γυναίκα βοηθό.

Ο κατηγορούμενος ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε σε τρεχούμενο λογαριασμό που διατηρεί στην Τράπεζα Κύπρου στον οποίο κατέθεσε στις 17.9.2007 το ποσό των 26 χιλιάδων ευρώ. Αναφέρθηκε ακόμα και σε 2η κατάθεση, ύψους 26 χιλιάδων λιρών Κύπρου, εκ των οποίων 25 χιλιάδες σε επιταγή και 1000 λίρες σε μετρητά. Ωστόσο από λάθος η υπάλληλος της τράπεζας έγραψε ότι ήταν και οι 26 χιλιάδες ΛΚ σε μετρητά που κατατέθηκαν.

Ο Κ. Μιχαηλίδης, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε στη συνάντηση σε ταβέρνα στον Αναλύοντα λέγοντας πως ήταν συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου και πως παρέστη μετά από πρόσκληση που δέχτηκε από τον Λοϊζο Ιορδάνους. Στη συνάντηση, είπε, παρόντες ήταν μεταξύ άλλων και οι 3 γιοί του Ιορδάνους, τα αδέρφια του, ο Σ. Βέργας, ο Σαβέριος Βραχίμης και ο Ευτύχιος Μιχαηλίδης όλοι τους περίπου 15 άτομα.

Ο Γ. Μιχαηλίδης διέψευσε την κατάθεση Μαλληκίδη, του τέως ΓΔ του ΣΑΠΑ, λέγοντας πως ποτέ στη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα να δοθεί η προσφορά στην ENVITEC του Χ. Δρακόπουλου, με στόχο να έχουν οι ίδιοι οικονομικό όφελος.

Αρνήθηκε ότι έγινε συνάντηση στο αρχιτεκτονικό του γραφείο στην παρουσία Βέργα, Μαλληκίδη και Ιορδάνους, σημειώνοντας πως ποτέ δεν πήρε ούτε έδωσε χρήματα σε κανέναν αλλά ούτε μετέβη στην Αθήνα για να πάρει οποιοδήποτε ποσό από τον Δρακόπουλο.

Αρνήθηκε επίσης ότι ο Μαλληκίδης, όπως αυτός ανέφερε στην κατάθεσή του, από τα χρήματα που πήρε από τον Δρακόπουλο, έδωσε στον ίδιο 50 χιλιάδες ευρώ.

Πρόσθεσε πως τον Ανδρέα Χειμαρίδη τον γνώρισε στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του ΔΣ του ΣΑΠΑ και πως ποτέ αυτός δεν τον επισκέφτηκε στο γραφείο του δίδοντας στον ίδιο κατά διάφορα χρονικά διαστήματα το ποσό των 50 χιλιάδων.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε κρατικό λαχείο που κέρδισε ύψους 200 χιλιάδων Λιρών. Από τις 200.000 κατέθεσε τις 170 χιλιάδες σε λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου και τις υπόλοιπες 30 χιλιάδες ΛΚ κατέθεσε σε τρεχούμενο λογαριασμό της ίδιας τράπεζας και κινούσε και τους 2 λογαριασμούς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σύσταση μιας εταιρείας Ανάπτυξης Γης με άλλους τρεις συνεταίρους. Η εταιρεία, είπε, κατασκεύασε 6 επαύλεις από τις οποίες η μία πωλήθηκε σε Βρετανό και οι άλλες 5 σε Ρώσους. Ο 1ος κατηγορούμενος είπε και για τις εισπράξεις που έλαβε στο πλαίσιο των εργασιών τόσο σε μετρητά όσο και σε επιταγές.

Ο 1ος κατηγορούμενος ακολούθως αντεξετάστηκε από την Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από τους Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου.

Ο κ. Κέκκος ρώτησε τον κατηγορούμενο για τις σχέσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου, με τον Γ. Μιχαηλίδη να απαντά πως ήταν καλές παρά τις αντιπαραθέσεις που μπορεί να υπήρχαν σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο - συνέχισε - αυτές οι αντιπαραθέσεις δεν διακατέχονταν από μνησικακία.

Η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε στον Γιώργο Μιχαηλίδη ότι στο Φόρο Εισοδήματος είχε δηλώσει πιο χαμηλό κύκλο εργασιών από αυτές που διεκπεραίωνε, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως μπορεί κάποια από τα χρήματα που λάμβανε να μην δηλώνονταν ωστόσο πάντοτε υπήρχε κάποια δικαιολογία.

Ο κ. Κέκκος επεσήμανε πως αυτά που έχει ενώπιον της η Κατηγορούσα Αρχή είναι αριθμοί και οι αριθμοί μεταξύ τους διαφέρουν. Υπέβαλε τη θέση πως για την Κατηγορούσα Αρχή τα ποσά που δεν δήλωνε ο κατηγορούμενος αποτελούν αποτελεσματικό στοιχείο ότι είχε εισοδήματα από δραστηριότητες μη νόμιμες, που δεν δήλωνε. Πρόσθεσε δε πως έχει παρατηρηθεί μια διαφορά στις καταθέσεις και στον κύκλο εργασιών του Γ. Μιχαηλίδη, της τάξης των 13.943 ΛΚ. το έτος 2006.

Συγκεκριμένα είπε πως το 2006 στους τραπεζικούς λογαριασμούς ο Γ. Μιχαηλίδης είχε καταθέσει 44.075 ΛΚ και ο κύκλος εργασιών ανέρχονταν σε 39.765 Λίρες Κύπρου. Όσο για το έτος 2007 ο 1ος κατηγορούμενος κατέθεσε 146.491 ευρώ και ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 39.765 Λ.Κ. παρουσιάζοντας διαφορά 106.726 ΛΚ.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είπε πως οι καταθέσεις αποτελούν προϊόν από άλλες πηγές όχι μόνο από την εργασία του και ότι δεν πρέπει όσα χρήματα φαίνονται σε ένα λογαριασμό να συμφωνούν και με την φορολογική δήλωση.

Στο λογαριασμό μου, είπε ο Γ. Μιχαηλίδης, «θα βρείτε ότι έχω καταθέσει 18.500 χιλιάδες ευρώ που αποτελεί αποτέλεσμα δανείου που έλαβα από την εταιρεία μου και ακολούθως μεταβίβασα στην αδερφή μου στην Αυστραλία για κάποιες ανάγκες που είχε». Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είπε πως η κατάθεση του λογιστή του θα βοηθήσει το δικαστήριο.

Όταν η Κατηγορούσα Αρχή τον ρώτησε γιατί έδινε μετρητά η εταιρεία, ο Μιχαηλίδης απήντησε πως αυτό γίνονταν γιατί η εταιρεία εισέπραττε σε μετρητά.

Σε σχετική ερώτηση του κ. Κέκκου για το ποιός από τους συνεταίρους της εταιρείας ασχολείται με τα λογιστικά βιβλία, ο Γιώργος Μιχαηλίδης είπε πως ασχολούνται και οι τρεις συνέταιροι.

Ο κ. Κέκκος υπέβαλε τη θέση ότι ο 1ος κατηγορούμενος θα έπρεπε να εξαιρεθεί από αποφάσεις που λαμβάνονταν στο ΣΑΠΑ όταν αυτές σχετίζονταν με τον Ιορδάνους αφού απ’ αυτόν έλαβε δάνειο χωρίς τόκους και εξασφάλιση και επειδή υπήρχε τέτοιου είδους σχέση ανάμεσα τους.

Η Κατηγορούσα Αρχή ρώτησε τον Γ. Μιχαηλίδη αν χρηματίστηκε, με τον κατηγορούμενο να απαντά αρνητικά. Ο κ. Κέκκος υπέβαλε στον κατηγορούμενο την ερώτηση τί μπορεί να είχε εναντίον του ο Χειμμαρίδης για να πει στην Αστυνομία ότι τον επισκέφτηκε στο αρχιτεκτονικό του γραφείο.

Ο κ. Κέκκος υπέβαλε τη θέση ότι ο Χειμμαρίδης γνώριζε το γραφείο του γιατί τον είχε επισκεφτεί για να του δώσει χρήματα, ωστόσο ο κατηγορούμενος είπε πως ο Χειμαρίδης όταν υπέδειξε το γραφείο του στους ανακριτές μπορούσε να το εντοπίσει με το GPS.

Η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε ωστόσο τη θέση ότι ο κατηγορούμενος έχει χρηματιστεί τόσο από την ENVITEC όσο και από την ATLAS PANTOU και πως ο Ευτύχιος Μαλληκίδης δεν είχε κανένα λόγο να τον εμπλέξει στην υπόθεση, ούτε ο Σ. Βέργας αλλά ούτε και ο Α. Χειμμαρίδης. Είπε μάλιστα πως με τον τρόπο που απαντά ο Γιώργος Μιχαηλίδης δεν μπορεί να τον πιστέψει.

Επίσης ο κ. Κέκκος υπέβαλε τη θέση πως η συνάντηση στον Αναλύοντα έγινε με τον τρόπο που ανέφεραν οι Βέργας και Μαλληκίδης και ότι η επίσκεψη Χειμμαρίδη στο γραφείο του είχε σκοπό το χρηματισμό του.

Η υπόθεση ορίστηκε για τις 26 Σεπτεμβρίου για συνέχιση της υπόθεσης. Το δικαστήριο διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους.

Στην επόμενη δικάσιμο ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη, δικηγόρος Χατζηλοϊζου αναμένεται να προσκομίσει στο δικαστήριο δύο μάρτυρες υπεράσπισης.

Οι πέντε κατηγορούμενοι Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου,Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.



kype