Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τα έκαναν γυαλιά καρφιά οι πρόσφυγες στο hot spot της Μόριας



Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ηρέμησαν κάπως τα πνεύματα στο hot spot  της Μόριας στην Λέσβο όπου από το πρωί της Δευτέρας επικρατούσε ένταση τόσο μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών από διαφορετικές εθνότητες όσο και μεταξύ προσφύγων και ορισμένων κατοίκων του νησιού.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, το hot spot είναι κατεστραμμένο σχεδόν σε ποσοστό 60% ενώ χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως γυναικόπαιδα, οικογένειες και ηλικιωμένοι, το εγκατέλειψαν όλες τις προηγούμενες ώρες πανικόβλητοι σε μια προσπάθεια να σωθούν.



Αρχικώς τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι επίκεινται μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Τουρκία. Η ένταση κορυφώθηκε όταν αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν ομάδες προσφύγων να κατευθυνθούν με πορεία προς την πόλη της Μυτιλήνης και από εκείνη την στιγμή και μετά η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη επί ώρες.  Ομάδες από διαφορετικές εθνικότητες συγκρούστηκαν μεταξύ τους, κατέστρεψαν εκατέρωθεν σκηνές, αρκετές άλλες πυρπολήθηκαν μαζί με τα υπάρχοντα όσων κατοικούσαν σε αυτές και η φωτιά επεκτάθηκε και στα γύρω χωράφια με ελιές καίγοντας αρκετά στρέμματα.]



Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.



Τις πρώτες πρωινές ώρες κάποιοι επέστρεψαν στο hot spot αλλά οι περισσότεροι βρήκαν κατεστραμμένα τα υπάρχοντά τους. Ταυτόχρονα οι περισσότερες  ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήταν άφαντες και παραμένει ερώτημα τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς, την ώρα μάλιστα που η ένταση στο νησί γίνεται ολοένα μεγαλύτερη.



Ενδεικτική είναι η καταγγελία της δημοσιογράφου Ανθής Παζιάνου της Καθημερινής, που μετέβη στη Μόρια για να καλύψει τα γεγονότα όπου εντόπισε Έλληνα άνδρα άνω των 70 ετών να επιτίθεται σε γυναίκες από τη Συρία και στα ανήλικα παιδιά τους. Όταν εκείνη έσπευσε να τους προστατέψει, ο ηλικιωμένος άρχισε να την βρίζει και να της τραβάει τα μαλλιά, την ώρα που ήταν μέσα στο όχημα της. Η δημοσιογράφος φυγάδευσε τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ενώ αναφέρει πως ακόμη δύο ηλικιωμένοι επιτέθηκαν σε μέλη ΜΚΟ ζητώντας τους να μην φορούν μπλουζάκια με τα διακριτικά των οργανώσεων του.



Είχε προηγηθεί και πορεία ορισμένων κατοίκων της Μόριας στην Μυτιλήνη προς το Δημαρχείο όπου κατηγόρησαν τον Δήμαρχο για ολιγωρία ζητώντας να φύγουν οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Μόρια για λόγους ασφαλείας. Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ακούστηκαν αρκετά συνθήματα με ακραίο περιεχόμενο ενώ την υποστήριξή της στην πορεία είχε εκφράσει η πρωτοεμφανιζόμενη Πατριωτική Κίνηση Λέσβου η οποία δεν κρύβει τον ακροδεξιό της προσανατολισμό.



Υπενθυμίζεται ότι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι, με βάση την τελευταία καταγραφή που γνωστοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 13.536 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η χωρητικότητα των θέσεων φιλοξενίας δεν ξεπερνά τις 7.450. Συγκεκριμένα, δε, στην Λέσβο καταμετρήθηκαν 5.650 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η χωρητικότητα στα κέντρα φιλοξενίας του νησιού είναι μόλις 3.500 με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο εκνευρισμός ιδιαίτερα μεγάλος τόσο μεταξύ των προσφύγων όσο πλέον και στην κοινωνία του νησιού.



κυπε