Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ηλεκτρονικές απάτες



Σε συστάσεις και συγκεκριμένες συμβουλές προβαίνει η Αστυνομία για αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής απάτης, τονίζοντας πως το κλειδί για την πρόληψη είναι οι ίδιοι οι πολίτες να είναι καχύποπτοι για κάθε ταχυδρομική ή ηλεκτρονική (e-mail, sms) επιστολή που προέρχεται από άγνωστο αποστολέα.


Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται ότι σε περίπτωση οι πολίτες λάβουν μήνυμα ή επιστολή ότι έχουν κερδίσει σε κλήρωση κάποιου λαχείου στο εξωτερικό και τους ζητηθεί οτιδήποτε για να στείλουν δήθεν τα κέρδη, δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανταπόκριση καθώς κανένας οργανισμός ή απλός ιδιώτης δίνει δωρεάν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σε περίπτωση που οι πολίτες λάβουν μήνυμα ή επιστολή ότι κληρονόμησαν περιουσία στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αφρική δεν θα πρέπει να το πιστέψουν και εάν ακόμη τους ζητηθεί βοήθεια για εξαγωγή από την Αφρική δικής τους περιουσίας, έναντι ανταλλάγματος, δεν θα πρέπει να ανταποκριθούν.

Επιπρόσθετα, καλούνται οι πολίτες εάν λάβουν μήνυμα από την τράπεζά τους για οποιονδήποτε λόγο για να επιβεβαιώσουν δήθεν τον αριθμό του λογαριασμού σας ή τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας ή τα pin numbers, δεν θα πρέπει να το πιστέψουν καθώς η τράπεζα δεν επικοινωνεί για τέτοια θέματα και με αυτό τον τρόπο.

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανταποκριθούν και εξαπατηθούν, κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν από την τράπεζα και καλό είναι όταν λάβουν τέτοιο μήνυμα να έρθουν σε επαφή αμέσως με την τράπεζα για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Η Αστυνομία τονίζει στο κοινό ότι για τις αγορές του μέσω διαδικτύου , λαμβάνει μεγάλο ρίσκο και αν δεν γνωρίζει τον προμηθευτή, καλό είναι να μην κάνουν αγορές.  Αν είναι απόλυτη ανάγκη, η Αστυνομία καλεί το κοινό πριν πληρώσει, να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία του προμηθευτή είναι αληθινά ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα να τον εντοπίσει αργότερα σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του.

Σε περίπτωση που το κοινό θέλει να πωλήσει κάτι μέσω διαδικτύου, η Αστυνομία συστήνει να μην αποδέχεται πληρωμή με επιταγή ή με πιστωτική κάρτα γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πλαστή  ή κλοπιμαία και να ζητηθεί αργότερα να προβεί σε αποζημίωση.



kype